חיפוש שאלה מתוך המאגר
חיפוש שאלות ותשובות במערכת
השתמש בטופס להלן לצורך חיפוש במערכת
שאלות אחרונות
ציור בחול המועד
שלום הרב, מועדים לשמחה! אני מצייר קומיקס מידי יום, אני עוד לא עוסק בזה לפרנסתי, אבל את הקומיקס הזה ספציפית שאני מצייר עכשיו אני מתכנן לנסות למכור כשאסיים אותו בעתיד. האם אני יכול להמשיך לצייר אותו בחול המועד או לא? תודה מראש!
לא. מבואר בפניני הלכה מועדים בפרק העוסק בהלכות חול המועד, שכל ציור מושקע הרי הוא בכלל מלאכת אומן האסורה במועד.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-10-02 14:11:31
סוכות
האם מותר לאכול מהמזנון בקולנוע בחג סוכות ללא סוכה אלא באולם עצמו? מה נחשב אכילת ארעי?
קודם כל יש לומר שמותר לאכול במזנון הקולנוע רק אם יש שם כשרות.
לגבי אכילה מחוץ לסוכה, הדין מובא בפניני הלכה סוכות פרק ג:
סעודה על כל מרכיביה נחשבת כאכילת קבע החייבת בסוכה, גם אם לא אוכל בה לחם. לפיכך, הנצרך לצאת באמצע הסעודה מהסוכה, לא ישתה ולא יטעם דבר מחוץ לסוכה, ואף לא ימשיך לבלוע את מה שהתחיל לאכול בסוכה.
לחם ומזונות בשיעור של יותר מנפח ביצה, נחשבים כאכילת קבע גם אם לא אוכל אותם בתוך הסעודה. ובשעת הצורך אפשר להחשיב תבשיל דגן כאכילת ארעי אף אם אוכל יותר מ'כביצה', ובתנאי שאינו חלק מסעודתו העיקרית.
בשר, דגים, ירקות, פירות ומשקים, נחשבים כאכילת ארעי כאשר אינם חלק מסעודתו העיקרית.
משקאות חריפים ששותה בחבורה, או רביעית יין, ישתה לכתחילה בסוכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-10-01 11:58:58
כשרות במקום שאין לו כשרות של רבנות
אני ממש משתדל להקפיד לאכול כשרות רק של רבנות. יש מפעל תה בצפון שאין לו כשרות של הרבנות. היה לו לפני כמה חודשים והם מחכים לתעודה חדשה בגלל שהם הזיזו את המפעל. עכשיו יש להם רק כשרות קהילות. השאלה היא האם אפשר לסמוך על הכשרות שלהם?
כל דבר שיש לו כשרות מוכרת, הוא כשר.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-10-01 10:57:39
עיצוב אלבום דיגיטלי במהלך חול המועד
שלום הרב,רציתי לשאול האם ניתן לעצב אלבום דיגיטלי במהלך חול המועד ולהדפיס אותו רק לאחר החג?תודה וחג שמח
לא. מלאכת הדיוט, היינו מלאכה שכל אחד יודע לעשות, מותרת רק לצורך המועד. ומלאכת אומן, היינו מלאכה שדורשת ידע, או מלאכה שדורשת ריכוז וזמן רב, כמו עשיית אלבום דיגיטלי, אסורה גם לצורך המועד.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-10-01 08:16:29
שבת
בס״ד שלום כבוד הרב, ברצוני לשאול 2 שאלות 1 בשבת אחת טיילתי עם אבי בלילה ובמהלך הטיול נדלקו אוטומטית אורות ברחוב אפילו בשבילים, לא נהנתי מאורות אלו וזה אפילו הפריע לי, האם מותר לעבור שוב במקומות אלו? כי בהתחלה לא ידעתי שילדק אך הבנתי שבהמשך השביל זה עלול לקרות שוב, אבל בכל מקרה לא היה לי צורך באורות אלו. 2 אם שערה מראשי נתקעת בטעות בכיסא או חפץ מותר לתלוש אותה כדי להזיז את הראש משם? לפעמים זה קורה מתוך אינסטינקט, השאלה אם מותר לעשות זאת בשינוי? תודה רבה ומועדים לשמחה
פניני הלכה שבת פרק יז –
פעילות חיישנים ברשות הרבים ובבית
מותר לעבור בשער שמותקנת בו מערכת לגילוי מתכות, וכן במקום שמותקנת בו מצלמה או חיישנים שקולטים את תנועות העוברים ואף נדלקת נורה קטנה, מפני שההולך שם לא מתכוון לגרום לפעילות החשמלית ואין לו הנאה ממנה. אמנם כאשר הדבר בולט, כגון כשעובר במקום שנדלק פנס, אף שאין לו כל עניין באור זה, מפני כבוד השבת עדיף ללכת בדרך אחרת. ואם הפנס מותקן בשביל הגישה לביתו, אם אין אפשרות אחרת להיכנס לבית, יעבור שם בזחילה, ואם האור נדלק, יעצום את עיניו באופן שרואה מעט רק כדי לא להיכשל בדרכו.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-10-01 02:14:25
מוקצה
יהודי אחד שאל אותי מה המקור למה שהרב מלמד כתב בעניין היתר נגיעה במוקצה: "האיסור הוא לטלטל מוקצה, כלומר להזיז אותו בידיים, אבל מותר לנגוע במוקצה בלא להזיז אותו".
נגיעה במוקצה.
שבת קנא. משנה– עושין כל צרכי המת, סכין ומדיחין אותו, ובלבד שלא יזיז בו אבר.
מהר"ם,ר' ירוחם-מכאן שמותר לנגוע במוקצה.
וכ"פ השו"ע (שח,מב) והרמ"א (שח,ג)-לגעת מותר,ובלבד שלא ינענעו.
ונחלקו כשהנגיעה היא לצורך המוקצה:
ירושלמי ביצה ה,א-ביצה שנולדה ביו"ט: שמואל אמר,כופין עליה כלי. א"ר מנא,ובלבד שלא יהא כלי נוגע בגופה
של ביצה.
והובא להלכה ברא"ש ובראב"ד.
וקשה,שלמדנו לעיל שמותר ליגע במוקצה ? תירוץ:
תה"ד,סז-יש חילוק בין נגיעה לצורך המוקצה שבזה אסור אף שאינו מטלטל את המוקצה,לבין נגיעה שלא לצורך המוקצה
שבזה התירו (לפי"ז צ"ל בדעתו שסיכת והדחת המת אינה לצורך המת,מפני כבודו,אלא צורך כבוד החיים, וכדעת הרמב"ם והראב"ד שם).
מ"מ (שבת כה,כג)-גם נגיעה לצורך המוקצה מותרת,ובירושלמי אסר כי מדובר בביצה שמתנועעת ע"י הנגיעה בה.
שו"ע (שי,ו)-מותר לכפות כלי על מוקצה לשומרו,ובלבד שלא יגע בו.
מ"א (תקיג,ב),תו"ש,פמ"ג-דעתו לאסור כתה"ד.
וכ"פ להלכה המ"א והט"ז. ואע"פ שנוגע ע"י כלי והוי טלטול מן הצד,מ"מ אסור לצורך דבר האסור,וכדלקמן.
וכ"פ מנוח"א.
מ"ב (ע"פ הגר"א ובאר הגולה)-דעתו להתיר כמ"מ,אלא שאסר פה כיון שמדובר בביצה שמתנדנדת ע"י הנגיעה.
וכ"פ הרמ"א (תקיג,א. וכ"מ מסתימתו בסימן שח,ג). וכ"פ הגר"א,דה"ח,באר הגולה ומ"ב (שח,יז; שי,כב).
וכ"פ תורת שבת,ילקו"י (ח"ב עמ' שיט),שש"כ (כב,לב) ואורח"ש (יט,קצז).
וכן הלכה!
=> ביצה ושאר מוקצה העגולים אין לנגוע בהם וגם אין לכסותם בדבר הנוגע בהם, כיון שפס"ר שיזוזו עי"כ. [1]
אבל מכשירים חשמליים,כגון: טלפון,מחשב וכיוצ"ב,מותר לכסותם (אורח"ש,קצח),וכן מותר לכסות בשבת את מתג
החשמל בכיסוי המיוחד לו (שם,רא).
– שימוש במוקצה ע"י נגיעה.
רמב"ן (שבת קכב.)-מותר לשבת על אבן, וזה הטעם שמותר לישראל לרדת בכבש שנוכרי עשה לעצמו בשבת ואין בו משום
מוקצה, משום שהוא רק משתמש בו ולא מטלטלו. וכ"כ המרדכי,ריב"א ור' שמשון (ודלא כרשב"א שאסר).
וכ"כ המאירי (שבת קכה:)-"ישיבה בלא טלטול אינו כלום,ומעשים בכל יום שיושבים על האבנים,שאין זה טלטול אלא
נגיעה בעלמא כנגיעה בכותל או בקרקע… שאין הנגיעה כלום".
לסיכום – מותר לנגוע במוקצה.
[1] אף שהוא פס"ר דלא ניח"ל בדרבנן (ואינו תרי דרבנן, שטלטול מן הצד אינו שינוי גמור, כיון שנעשה ע"י ידיו).
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-29 06:04:55
שמירת שעות בין בשר לחלב אחרי הקאה
היי, אני לעיתים מקיא אחרי ארוחות(משהו רפואי, לא דוחף אצבעות או משהו), לפעמים זה גם חצי שעה או שעה אחרי הארוחה. לפעמים כשאני מקיא אני טועם בעל כרחי את הארוחה. האם צריך לשמור בין בשר לחלב מאז שהקאתי או מאז שאכלתי?
מאז שאכלת
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-29 00:33:06
שניים מקרא ואחד תרגום
שלום לרבנים האם מותר לקרוא שניים מקרא ואחד תרגום וזאת הברכה בשבת או שצריך לחכות להודיענו רבה? כל טוב
אפשר לקרוא וזאת הברכה מהשבת שבה קוראים פרשה זו במנחה (שבט הלוי י, עח; חוט שני ד, פז, א; פס"ת רפה, 56, בירור הלכה (זילבר), הרב אלישיב).
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-28 16:20:01
אכילת קבע מחוץ לסוכה
שלום הרב. בזמן אלול עסקנו בסוגיית מצוות ישיבה בסוכה וההלכות היוצאות מהכלל של תשבו כעין תדורו.אך נבוכנו בהגיענו ליחס של הפוסקים לגבי אכילת קבע ושינת קבע מחוץ לסוכה.לכאורה נראה מהברייתא והגמ' בדף כח שכל הפעולות שאדם רגיל לעשות בביתו במהלך השנה הוא מחויב לצאת מביתו ולעשותם בסוכה (אכילה, שתיה, טיול ושינון.) וכך גם ראינו שכתבו הראשונים וכדברי הפסקי ריא"ז שגם ק"ש חייבת בסוכה אלא א"כ רגיל לקוראה בבית כנסת שיכול גם בחג לקוראה בבית כנסת אך אין היתר לקרוא בבית. וכן כתב המשנ"ב לגבי חובת הבדלה בסוכה מחמת "כעין תדורו" או מחוצה לה אם רגיל כך כל השנה. ואף ראינו פוסקים בודדים שכתבו כך לגבי המתנמנם בבית כנסת שאינו צריך ללכת לסוכה מפני "כעין תדורו" שרגיל כך כל השנה.אך משום מה ביחס לאכילת קבע ושינתה ארעי (שחוששים שתחשב קבע) כתבו אחרת. שאף עם אדם רגיל לאכול קבע מחוץ לבית כגון שיוצא למסעדות, או שמחות שונות וכדו' אסור לו לאכול מחוץ לסוכה על אף שרגיל כך כל השנה. וכמו שכתב המג"א לגבי סעודת מילה. וגם הנימוק שכתבו הראשונים לאיסור שינת ארעי זה שגם שינה כזו יכולה להיות משמעותית לאדם כמו קבע, ולא נמקו בפשטות שאדם אינו ישן ארעי מחוץ לבית וכו'.מחילה על אריכות הדברים. סמוכני שכבוד הרב יבין את שורש שאלתי. ויגלה עיני במאור התורה הק'. תודה רבה ויישר כח עצום לרב!
יציאה למסעדה אינה נחשבת כדברים שאדם רגיל לעשות מחוץ לביתו, שהרי הוא הולך מביתו כדי לאכול בבית אחר, וכן לגבי שמחות שונות – הוא הולך מביתו לבית של אחר. וכן לגבי שינה, זה שאדם הולך מדי פעם למלון, אינו מתיר לו שינה מחוץ לסוכה. מסקנה – כיון שסעודת קבע אדם רגיל לעשות בתוך בית על סוגיו השונים, ובסוכות בית זה צריך להיות הסוכה, הוא חייב לעשותו בסוכה.
טעם נוסף – איננו הולכים לפי דברים שאינם רגילים ביום יום של רוב האנשים. רוב האנשים רגילים לאכול בבית 99.9% מסעודות הקבע שלהם במשך השנה. לכן אין מקום להקשות ממסעדה.
לגבי הערתך בסיבת החיוב בשינת עראי – הטעם שכתבו דוקא שהיא נחשבת כקבע, משום שרבים מאוד (ובעיקר בעבר שהיו הרבה זמן בדרכים) רגילים להוריד את הראש במצבם הנכחי איפה שהם, והדבר מועיל להם ממש כשינת קבע. ולכן מצד תשבו כעין תדורו היה צריך להקל בזה. אלא שכיון שנחשב כשנת קבע, ושינת קבע עושים דוקא בבית, החמירו בזה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-27 18:07:31
סכך
סכך שמונח על הסוכה משנה לשנה כשרה או חייב להרים כלם (תעשה ולא מן העשוי)?
פניני הלכה סוכות ב, ה – לכתחילה צריך לחדש בה דבר לקראת החג, כגון להוסיף סכך של טפח על טפח (כ-8 ס"מ), או קנה דק על כל אורכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-27 06:24:14
כוונה בבניית סוכה
שלום לרבנים, מה לכוון בדיוק בזמן בניית הסוכה ובזמן הנחת הסכך? לקיום מצוות בניית סוכה? קיום מצוות בניית סוכה לחג הסוכות? הנחת סכך לשם צל? תודה רבה ופתקא טובה
לשם מצוות סוכה (המילה סוכה היא מלשון צל – שסוככת על האדם).
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-26 15:13:21
כשרות סכך
שלום וברכה, שלחתי שאלה אך קבלתי תשובה שלא עליה שאלתי אולי לא הייתי ברור אז אני שואל בצורה יותר ברורה. יש לי פרגולה, לאחר פנית הפרגולה הנחתי סכך קבוע אשר הקנים שלו מחוברים בחוט ברזל וכן הסכך קשור בחוט ברזל לפרגולה כי יש רוחות מאוד חזקות באזור שאני גר. עכשיו לגבי סוכות. ע"פ הבנתי מהפניני הלכה, מכוון שייש לי בדפנות טפח אין לי צורך להרים ולהוריד את הסכך (כי יש מעל טפח בדפנות) וכן סכך שקשור על חוטי ברזל כפי שהסברתי הוא קשר מעיקר הדין (לפי חלק מהפוסקים וכו') אני כן רוצה להחמיר לדעת רוב הפוסקים (או להדר) מצד שני מאוד מסובך להוריד את הסכך עם הברזלים (לשים סכך כשר ) ולאחר סוכות להחזיר אותו יש סיכוי שיתפרק. לכן אני מחפש דרך אחרת להכשיר את הסכך מעבר "לעיקר הדין". האם יש אפשרות להשאיר את הסכך המחובר עם הברזלים ומעליו להניח סכך כשר (אין בעיה שזה יהיה מעובה מדי?) או שאפשר לחזק את הסכך עם הברזלים ולהניח עליו מוטות עץ המחוברות ללא ברזל לפרגולה כך שלכאורה חוטי הברזל לא נצרכים (הקנים היו מחוברים מספיק חזר עם מוטות עץ על הסכך ) וכך בעצם הסכך כשר גם למחמירים ?מקווה שהובנתי , אפשר לתשובה על 2 האפשרות הכתבתיתודה
התשובה נשארה בדיוק כפי שהיתה.
עניין הטפח בדפנות מועיל רק לעניין זה שאפשר לשים את הסכך לפני הדפנות. אבל אין לו קשר למקרה שלנו. כאן יש לנו בעיה עם סכך שנחשב כתקרת בית בגלל אופיו וחיבורו הקבוע, וכדין פרגולה המבואר בפניני הלכה. כדי להכשירו לסכך, צריך לפרק את החיבור שלו לסוכה ולהרימו לשם מצוות סוכה, כמו שעושים לקרשים של פרגולה שרוצים שהם יהיו הסכך של הסוכה. אחרי שתעשה זאת, תוכל לשים עליו קרשים באופן שלא יעוף ברוח מצויה, ואז תוכל לשוב ולחבר את הסכך לסוכה על ידי חוטי הברזל. ולכתחילה אל תחבר את הסכך בעצמו, אלא תעשה 'סנדויץ', כלומר תחבר את הקרשים לסוכה על ידי חוט הברזל.
גם לאחר כל זה הסכך יהיה קשר רק מעיקר הדין, מפני שהקנים עצמם מחוברים בברזל ולא בחוטים.
להניח מעל הסכך כמו שהוא עכשיו סכך כשר לא מועיל, כיון שהסכך כמו שהוא עכשיו פסול לסכך, וכיון שהוא מהווה רוב צל ליושב בסוכה, אינו יכול לשמש כמעמיד לסכך אחר שתשים עליו.
להניח עליו מוטות עץ אפשר רק לאחר שהסכך עצמו יהיה כשר, וכדי שהוא יהיה כשר על פי פניני הלכה צריך להתיר את חיבורי הברזל ולהרים אותו. לאחר שתעשה זאת, תוכל להניח עליו מוטות עץ, ואז לחבר את הסכך שוב בברזלים.
כל זה על פי פניני הלכה. אמנם יש מקלים בפרגולה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-26 13:53:37
כשרות סכך המחובר בחוט ברזל
יש לי פרגולה שבגג הפרגולה קיים סכך לנצח מקנים המחובר עם חוטי ברזל בין הקנים וכן חוטי ברזל לפרגולה. האם זה יכול להיות כשר ? במידה ולא, ומכוון שזו טירחה רבה מאוד לה לפרק את הסכך ואז להחזיר אותו לאחר סוכות האם אפשר להכשיר בדרך אחרת כך שאני מחזק עם קרשים מלמעלה כך שבעצם בפועל אין שום תפקיד לחוטי ברזל (זה מוחזק מספיק חזק כך שלא היה זז גם עם לא היו חוטי ברזל)? האם יש דרך אחרת להכשיר ? האם לשמש את הסכך הזה כבסיס לסכך כשר ולהניח מעליו ? אך נראה שזה יהיה מאוד צפוף . אשמח להכוונה בעניין . תודה מראש
לפי המבואר בפניני הלכה אתה צריך להסיר את הברזלים שמחברים את הסכך לפרגולה, ואז להרים את כל הסכך (אפשר לעשות זאת בעזרת מטאטא).
יש לציין שסכך לנצח שהקנים שלו מחוברים על ידי ברזלים, אמנם כשר מעיקר הדין, אבל רבים נוהגים להחמיר בזה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-25 23:12:24
האם יש עינוי דין לכל אחד אחרי רה"ש ויו"כ?
ב"ה שלום לכב' הרבאחרי שעברנו את ראש השנה יום הדין שהקדוש ברוך הוא שופט כל אדם על מעשיו , אנחנו לא יודעים מה היה פסק הדין . אנחנו לא יודעים אם אנחנו יצאנו זכאים או חס וחלילה לא . כשאדם לא יודע את פסק הדין שלו אז זה נקרא עינוי דין. אנחנו לא יודעים במשך כל השנה האם יצאנו זכאים בדין או לא . גם בשנה הבאה לא יודעים. כל החיים אנחנו לא יודעים האם יצאנו זכאים או לא. זה עינוי דין גדול. איך אפשר להסביר דבר כזה ש כל החיים שלנו אנחנו בעינוי דין כי לא יודעים האם יצאנו זכאים או לא?
חכמים לימדו אותנו שלאחר שאדם קיים את מצוות יום כיפור כראוי, הוא יכול היות בטוח שיצא זכאי בדין. וזהו שאמרו בטעם ארבעת המינים שהם שמחה על כך שיצאנו זכאים בדין. וגם אם אדם מת או נעשה חולה במשך השנה, אין זה משום שלא יצא זכאי בדין, אלא שזהו הדין שקיבל לטובתו. מה שאין כן מי שלא קיים את יום כיפור כמצוותו, לא יכול להיות בטוח שמה שיארע לו במשך השנה הוא לטובתו.
הדברים מבוארים גם בפניני הלכה ימים נוראים וגם בסוכות.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-25 23:00:01
חימום על פלטה עם שעון שבת
שלום וברכה, האם מותר לאשכנזים להניח רוטב / מאכל עם רוטב על פלטה כבויה בשבת שתידלק בהמשך עם שעון שבת? תודה רבה!
אסור לחמם על הפלטה דבר נוזלי בשבת משום איסור בישול. ואם עושים זאת לפני שהשעון נדלק, זה יורד מדרגה לבישול בגרמא, אבל גם לעשות איסור בגרמא אסור בשבת אלא אם כן מדובר על צורך גדול. אמנם מאכל שיש בו מעט רוטב שנקרש במקרר, מותר לחמם את המאכל בשבת גם כשהפלטה דולקת, שכן במקרה כזה הרוטב טפל למאכל.
דין זה מבואר בפניני הלכה שבת פרק ט. ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-22 06:43:20
בהריון ובמקביל מניקה פעוט – צום כיפור
שלום לכבוד הרב. רעייתי מניקה תינוקת בת שנה וחודשיים ובהריון בשליש הראשון. מה הדין עליה לגבי צום בכיפור? תודה רבה!
חייבת לצום.
תשובה לשאלתך נמצאת בפניני הלכה ימים נוראים פרק ח. אפשר לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.
תקציר הדברים:
מעוברת
מעוברת חייבת לצום ביום הכיפורים, כיוון שהצום אינו מעלה את הסיכון להפלה, ורק לעיתים נדירות הצום עלול לזרז לידה בחודש התשיעי, ואין בכך סכנת נפשות. ואף אם המעוברת סובלת מהקאות, לחץ דם גבוה, המוגלובין נמוך ומיחושים שונים – חייבת לצום, ואסור לה גם לאכול ולשתות לשיעורים.
אבל אם באמצע הצום המעוברת תרגיש שהיא נכנסת למצב של סכנת חיים – תשתה ותאכל כפי צרכה. כמו כן, במקרים מיוחדים של היריון שנמצא בסיכון, כדוגמת מעוברת שכבר הפילה מחמת צום, וכן בשבועות הראשונים להיריון שנוצר על ידי מבחנה, על פי הוראת רופא ירא שמיים מותר למעוברת לשתות, ועדיף שתשתה לשיעורים.
מינקת
מינקת חייבת לצום ביום הכיפורים גם כאשר יש סיכוי סביר שבעקבות הצום חלבה ייפסק, כיוון שיש כיום תחליפי חלב-אם טובים. אמנם כאשר התינוק חלש מאוד, והרופא סבור שהוא נזקק באופן מיוחד לחלב אימו, ויש חשש סביר שבעקבות הצום חלבה ייפסק או יתמעט באופן משמעותי, על פי הוראה של רופא ירא שמיים תשתה לשיעורים. אולם זה מקרה נדיר מאוד, מפני שאם המינקת תשתה בימים שלפני הצום הרבה מים ותישן כראוי, קרוב לוודאי שחלבה לא יתמעט בעקבות הצום.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-21 13:05:23
הדלקת נרות בשבת
שלום, אני עתידה לעבור לגור בחו"ל למספר שנים, ועודני רווקה. במשפחתי נהוג שהאישה מתחילה להדליק נרות לשבת לאחר נישואיה. אני לא רוצה לעבור על המנהג של המשפחה, או לייצר מנהג שיחייב אותי גם בעת החזרה הביתה בביקורים בארץ. מה ההלכה מבחינת הדלקת נרות וכניסת שבת? תודה ויום טוב
המנהג שאת מדברת עליו הוא רק כאשר נמצאים בבית שבו בעלת הבית (האמא, או המארחת) מדליקה נרות, אבל כאשר את נמצאת בדירה לבד, לכל המנהגים את חייבת להדליק נרות שבת, ואין זה מחייב אותך כשתחזרי לביתך. דין זה מובא בפניני הלכה שבת בפרק העוסק בהדלקת נרות.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-21 09:02:06
הכשרת מטבח
שלום, אני עתידה לעבור לגור בחו"ל למספר שנים ובתוך כך מחפשת דירה בה אגור בתקופת השהייה. כחלק מהחיפוש, ראיתי דירות עם מטבחים בהם אין שיש רגיל, אלא רק שיש עץ (בוצ'ר). כיוון שלא ידוע לי מי היו הדיירים לפניי ומה היה השימוש במשטח (אך סביר להניח שהונח עליו מזון לא כשר/טרף), אשמח לדעת אם ניתן להכשיר את המשטח לשימוש כשר, ובמידה וכן – כיצד ניתן לעשות זאת. תודה וגמר חתימה טובה
פניני הלכה כשרות ב' פרק לא סעיף י:
י – מדריך להכשרת מטבח טרף
כיור ושיש: צריך לנקותם היטב, תוך שימת לב לחריצים, שלא ישארו בהם שאריות מאכל. לאחר מכן יש לערות מים רותחים על הכיור ודפנותיו ועל כל משטח השיש. לפני העירוי צריך לוודא שהכיור והשיש יבשים, כדי שהמים הרותחים יישפכו עליהם ישירות ולא יתקררו מהמים שעליהם. במטבח ביתי רגילים להכשיר את הכיור והשיש במים שחוממו בקומקום, וכיוון שהמים שבקומקום אינם מספיקים להכשרת הכיורים וכל השיש, מקיימים את ההכשרה בשלבים, כאשר בכל שלב מערים את המים שרתחו בקומקום על אזור אחר, ואם מי העירוי זרמו לצד שעוד לא הוכשר, יש לגורפם משם לפני שיערו עליו מים נוספים שהורתחו בקומקום. לפיכך, הרוצה לחסוך זמן בתהליך ההכשרה, יערה תחילה על קרקעית הכיור, אחר כך על ארבע דפנותיו, אחר כך יתחיל להכשיר את המקומות הסמוכים לכיור ומשם ימשיך בהדרגה למקומות הרחוקים. ניקוי בקיטורית איכותית מועיל כמו עירוי.
כל ספרי פניני הלכה מובאים באתר של פניני הלכה.
דרך אגב, לגבי דיני יום טוב שני של גלויות, האם את צריכה לקיימו בזמן שהותך בחו"ל, הדין מובא בפניני הלכה מועדים פרק ט, וזהו קיצור הדברים:
ט – יום טוב שני של גלויות
עיקר הדין
א. הגרים בחוץ לארץ צריכים לקיים את כל הימים הטובים יומיים, היום הראשון מהתורה והשני מדברי חכמים, ונקרא 'יום טוב שני של גלויות'. את ראש השנה גם בארץ ישראל תקנו לעשות יומיים בגלל שזמנו בתחילת החודש (הלכות ימים נוראים ג, ה), וביום כיפור גם בחוץ לארץ עושים יום אחד מפני הקושי הגדול להתענות יומיים רצוף.
ב. יום טוב שני שווה ליום טוב ראשון בכל הלכותיו, ואף מברכים בו 'שהחיינו' (לגבי מצוות סוכה וד' מינים, עי' בהלכות סוכות ו, ט-י. ולגבי קבורת מת עי' לעיל ז, ה). יש להיזהר שלא להכין שום דבר מיום טוב ראשון ליום טוב שני, וגם את נרות יום טוב שני נכון להדליק לאחר צאת הכוכבים. לכתחילה נכון שלא לאכול ביום טוב ראשון סעודה בתוך שלוש השעות הסמוכות לשקיעת החמה, כדי שיאכל את סעודת ליל יום טוב שני לתאבון (עי' לעיל ב, כב-כה).
דין היוצא לחוץ לארץ
ג. היוצא מארץ ישראל להשתקע בחוץ לארץ, דינו כבן חוץ לארץ. אבל אם בכוונתו לחזור, דינו כבן ארץ ישראל, ואם הוא נמצא מחוץ לתחום שבת של קהילה יהודית (הלכות שבת ל, א), אינו נוהג יום טוב שני של גלויות. אבל אם הוא נמצא בקהילה יהודית או בתחום שבת שלה, דינו כדלהלן:
איסורים: עליו לנהוג בכל איסורי החג כמותם, ורק בשעת הדחק יכול להקל אם אף אחד מאנשי חוץ לארץ לא רואה אותו.
מצוות: עליו לקיים את המצוות שחייב בהם כאילו הוא יום חול, ולכן יבדיל בצנעה במוצאי יום טוב ראשון, ויניח תפילין בצנעה. וכדי שלא יראה סותר את מנהגם, יקפיד ללבוש בגדי יום טוב וידליק נרות לכבוד יום טוב שני בלא ברכה. ואם הוא מתארח בליל הסדר, ישתתף בסדר בלא לומר את ברכות המצוות, אלא יענה אחריהם 'אמן'. ואם אינו מעוניין לשבת עמהם – רשאי.
תפילה: כיוון שהוא צריך להתפלל בנוסח של חול המועד או יום חול, יכול להתפלל ביחיד. ואם יוכל להצניע את נוסחו, ואין חשש שיקראו לו לעלות לתורה בלא שיוכל לסרב, טוב שיתפלל בציבור. ואם ישימו לב שאינו נמצא בתפילה, צריך להתפלל בציבור ולהשתדל שלא ישימו לב שהוא מתפלל בנוסח שונה, ואם קראו לו לתורה ולא יכול לסרב – יעלה, ואם הוא כהן יעלה עם הכהנים גם בתפילת מוסף ויבליע את שם השם בברכה כיוון שאינו מתפלל מוסף, ואם הוא הכהן היחיד – יעלה ויברך.
אסור לעשרה מבני ארץ ישראל לעשות מניין לבד אפילו בצנעה, ויש נוהגים להקל בזה ברשות רבני המקום.
היוצא לזמן רב ודעתו לחזור
ד. היוצא מהארץ למשך שנה לפחות, למטרה שאין לה זמן קצוב, אף שדעתו לחזור, דינו במשך שהותו שם כבן חוץ לארץ. ואם יש לו משפחה, הוא נחשב כבן חוץ לארץ באותה שנה רק אם גם משפחתו יצאה עימו.
ה. היוצא למטרה ברורה שיש לה זמן קצוב שבסיומה הוא מתכנן לחזור לארץ, כגון שיוצא להשלמת לימודים גבוהים, או לשליחות חינוכית או עסקית – אם הוא מתכוון לחזור בתוך פחות מארבע שנים, נחשב עדיין כבן ארץ ישראל. יצא למטרה מוגדרת למשך שנתיים, ואחר כך החליט להישאר עוד שנתיים, משעה שהחליט להוסיף שנתיים ינהג כבן חוץ לארץ. אמנם כשיגיע לבקר בארץ דינו כבן ארץ ישראל, הואיל ויש לו זיקה עמוקה לארץ.
ו. אם רב הקהילה שנמצא בה הוא מורה הוראה מובהק שכל בני הקהילה נשמעים להוראותיו, ולדעתו כל השוהים בקהילתו שנה ומעלה דינם כבני חוץ לארץ, צריך לנהוג לפי פסיקתו.
דין העולה לביקור או לשהייה בארץ
ז. מי שגדל בחוץ לארץ ואין לו כוונה לגור בארץ ישראל, כיוון שזיקתו לארץ אינה ניכרת, כשמגיע לביקור בחגים צריך לעשות יום טוב שני של גלויות. אבל כל מי שזיקתו לארץ ניכרת, אינו צריך לעשות יום טוב שני כשמגיע לארץ, ואלו הם:
– יש לו ילדים או הורים שעלו לארץ.
– קנה דירה בארץ כדי לגור בה במשך ביקוריו.
– החליט לעלות לארץ כאשר הדבר יתאפשר, אף שיעברו שנים עד שיוכל להגשים את תוכניתו.
– עלה לארץ למשך שנה, אף שבתוכניתו לחזור לחוץ לארץ. וכן מי שביקוריו בארץ במשך השנים נצברו לזמן של שנה.
– התגורר במשך שנים בארץ, ויש סיכוי שיחזור.
מנהג בני חו"ל שמבקרים בארץ
ח. הנמצאים בביקור בארץ ישראל וצריכים לקיים יום טוב שני של גלויות, רשאים לעשות מניין לעצמם ולהתפלל בו יחד את תפילות החג (ועי' בהלכות סוכות ו, י).
ט. לצורך מצווה או לצורך גדול, מותר לבן חוץ לארץ לבקש מבן הארץ לעשות עבורו מלאכה ביום טוב שני, שהוא יום חול או חול המועד לבן הארץ (עי' בהלכות שבת ט, יא).
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-21 08:30:03
יום כיפור
אני חולה סכרת – האם אני צריך לצום ביום כיפור?
כפי שמובא בפניני הלכה בהלכות יום כיפור, זו שאלה שצריך לשאול רופא ירא שמים. רב שאינו בקיא ברפואה, אינו יודע לענות על שאלות כאלו.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-21 08:14:28
דופן שלישית בסוכה
שלום, קראתי פה: https://ph.yhb.org.il/13-02-06/ שיש מקרים שצריך ליצור כהמשך לטפח, "צורת פתח" ברוחב ג' טפחים, כדי להרחיב את הדופן השלישית לשבעה טפחים. רציתי לדעת מה הכוונה בדיוק ב"צורת הפתח", אני מכיר מדיני עירוב שאלו עמודים עם חוט ביניהם, אבל לא מבין מה אני אמור לשים בסוכה כדי שהדופן "תתרחב" לשבעה טפחים.תודה
זה כמו דיני עירוב – שני עמודים ועמוד מעליהם (לא ביניהם), כמו צורה של פתח של בית – שתי מזוזות ומשקוף מעליהן. אפשר לחפש באינטרנט תמונה לכך.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-09-21 05:24:12