הדרך שלך להקיף את התורה!

שאל את הרב

שאלות ששלחתם

שאלות אחרונות

קניית אקדח מכספי מעשרות

הוצאתי רישיון נשק בגלל המצב הביטחוני, האם ניתן לקנות אקדח מכספי מעשרות שאני נותן?

לא. כספי מעשר נועדו לעזרה לאנשים אחרים, שבראשם עניים ולומדי תורה. לא עבור צרכי האדם עצמו גם אם הם חשובים מאוד עד כדי שנועדו להצילו מסכנות. הלכות מעשר הובא בפניני הלכה ליקוטים ב' פרק ו. ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2022-10-30 17:43:21

תפילת הדרך

שלום רציתי לדעת איך יודעים מתי צריך להגיד תפילת הדרך בנסיעה? האם לפי מרחק או לפי זמן נסיעה? והאם מרחובות לירושלים צריך להגיד תפילת הדרך?

הלכות תפילת הדרך מבוארים בפניני הלכה ברכות פרק יח. ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה. וזהו קיצור הדברים:

יח – תפילת הדרך

הדרך

א. היוצא מחוץ למקום יישוב למרחק של יותר מפרסה (3.648 ק"מ), צריך לומר את 'תפילת הדרך' להצלחת דרכו והצלתו מסכנות. וכיום שסכנת תאונות הדרכים קיימת גם בתוך העיר, הנוסע בתוך העיר יותר משיעור פרסה, טוב שיאמר את תפילת הדרך בלא הזכרת ה' בסופה. ואם יוצא מהעיר לדרך של יותר מפרסה, נכון שיאמר את תפילת הדרך בהזכרת ה' מיד כשמתיישב במכוניתו בתוך העיר לקראת נסיעתו.

ב. שכח לומר את תפילת הדרך ועדיין רחוק יותר מפרסה מהכניסה למקום היישוב שנוסע אליו, יאמר אותה מיד כשנזכר. ואם נשאר פחות מפרסה, יאמר אותה בלא הזכרת ה' בסופה.

ג. בכבישים שנחשבים למסוכנים מחמת התנכלויות הערבים, יש לומר את תפילת הדרך גם בדרך של פחות מפרסה.

ד. הנוסע כמה נסיעות ביום, יאמר את תפילת הדרך בפעם הראשונה, ויכוון על כל הנסיעות שיעשה באותו היום. אבל אם תכנן רק נסיעה אחת, ולאחר מכן נמלך בדעתו והחליט לנסוע פעם נוספת, עליו לאומרה שוב. וכאשר הדרך נמשכת כמה ימים, בכל בוקר צריך לומר את תפילת הדרך.

הברכה

ה. הנוסח שתקנו חכמים לתפילת הדרך מתאים לכל סוגי הסכנות שבדרכים, ולכן אין חובה להוסיף בה את סכנת תאונות הדרכים, והרוצה להוסיף רשאי.

ו. כיון שתפילת הדרך אינה פותחת ב'ברוך', נכון אם אפשר להצמידה לברכה אחרת. לכן אם לפני שמברך את תפילת הדרך נזדמן לו לאכול או לשתות, יברך ברכה אחרונה ומיד אחר כך יאמר את תפילת הדרך.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2022-10-30 17:22:05

יש לך שאלה?

פרשת לך לך – סגולת הארץ

הציווי הראשון שמצטווה אברהם אבינו הוא ללכת לארץ ישראל, וזה לא מקרי. יש בציווי זה אמירה יסודית שעם ישראל לא יכול לעשות את תפקידו ולקיים את ייעודו אלא בארץ ישראל. ההליכה לארץ ישראל היא השלב הראשון, כי כאשר אברהם אבינו לא בארץ ישראל אין אפשרות שיגיע להיות אב האומה הישראלית, האומה שתביא ברכה לעולם כולו. וכך כותב הכוזרי בעניין זה:

"הלא תראה כי הועתק אברהם מארצו כאשר הצליח והיה ראוי להדבק בעניין האלוקי, והיה לב הסגולה ההיא, אל המקום אשר בו תגמר השלמתו, כאשר ימצא עובד האדמה אילן שפריו טוב במדבר ומעתיקו אל אדמה נעבדת, מטבעה שיצליח בה השורש ההוא, ומגדלו שם, וישוב פרדסי אחר שהיה מדברי, וירבה אחר שלא היה נמצא אלא בעת שיזדמן ובמקום שיזדמן".

בהתבוננות בדבר ה' לאברהם אבינו אנו רואים שסגולתה של הארץ היא להביא ברכה:

"ואעשך לגוי גדול ואברכך ואגדלה שמך והיה ברכה, ואברכה מברכיך ומקללך אאור ונברכו בך כל משפחת האדמה"

ויש להתבונן מהי ברכתה של הארץ? בארץ ישראל ניתן לראות בעיניים איך דבר ה', ההדרכה האלוקית ממרומים, יוצרת שפע וטוב. ברכה היא ריבוי גדול של טוב. בכל העולם אנו צריכים להאמין באמונה שלימה שדבר ה' עושה טוב, אך בארץ ישראל אנו רואים את הדברים באופן מוחשי וממשי. וכפי שכותב הרב חרל"פ, על דברי רש"י: "לך לך – להנאתך ולטובתך":

"שונה היא המצווה של יישוב ארץ ישראל מכל המצוות, שכן במצווה זו צריכים להרגיש את הטובה וההנאה הגשמית שמשיגים ממנה ולדעת שהיא ארץ יותר מעולה משאר הארצות גם בחומריות ובגשמיות, ואם יחסר ההרגש ביתרון הארץ גם בחומריות, תחסר גם שלימותה של המצווה הזאת, ולזאת אמר לו הקב"ה לאברהם: ' לך לך – להנאתך ולטובתך אל הארץ אשר אראך".

כדי להביא את הבשורה האלוקית לעולם, יש צורך שאברהם אבינו, ראש המאמינים, ראש עושי הטוב האלוקי בעולם, יהיה לאומה שלימה, למען לא יחשבו שרק יחידי סגולה יכולים להיות שייכים לעניין האלוקי ולחיות את דבר ה' במציאות. וזו האמירה הראשונה – "ואעשך לגוי גדול'.

לאחר מכן, צריך שהעם יהיה מבורך, בכדי שיהיה גלוי לעין כל שדבר ה', ושחיים באידאלים ובמצוות האלוקיות, יוצרים שפע וברכה, טוב וחסד, שמחה וחיים. וזו האמירה השנייה – "ואברכך".

אבל גם זה לא מספיק, יש צורך להראות שברכה זו אינה ברכה אגואיסטית ולאומנית, שמצטמצמת לעם ישראל בלבד, אלא שזו ברכה מתפשטת המביאה ברכה לכל העולם. וזו האמירה השלישית – "והיה ברכה" – שהברכה תתפשט מעם ישראל לעולם כולו: "ונברכו בך כל משפחות האדמה".

זוהי סגולתה המיוחדת של א"י: חיבור שמים וארץ, חיבור הקדושה והברכה, חיבור החומריות וגשמיות. החיבור הזה הוא הוא קידוש ה' הגדול – אומה שחיה חיי תורה, ומבורכת בגשמיות.

את הברכה הזאת נצטווינו להביא לעולם, ועלינו להתבונן ולראות כיצד דבר ה' מביא ברכה. והדברים מתגלים לשני הכיוונים: דבר ה' מביא ברכה, והברכה מליאה בקדושה – גם הצדדים החומריים שבארץ ישראל מלאים בקדושה עליונה.

בארץ ישראל מתגלה איך כל תוספת ברכה חומרית, בכלכלה ובמדע, גורמת לעילוי רוחני ונשמתי, איך החומר והרוח מאוחדים, איך כל העולם כולו מאוחד, זוהי גילויה של ארץ ישראל בה מתגלה  שה' אחד ושמו אחד, שה' אלוקינו ה' אחד, וזה מתגלה על ידי עם ישראל שהם גוי אחד רק בארץ.

יהי רצון שנזכה לחשוף את הברכה שמביא דבר ה', ואת הקדושה שמביאה הברכה, וכל העולם יתברך מברכת האומה בארץ ישראל, ויתקיים בנו: "והלכו עמים רבים ואמרו לכו ונעלה אל הר ה' אל בית אלוקי יעקב ויורנו מדרכיו ונלכה באורחותיו כי מציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים"

אולי יעניין אותך

דילוג לתוכן