חיפוש


הדרך שלך להקיף את התורה!

שאל את הרב

שאלות ששלחתם

שאלות אחרונות

תספורת בספירת העומר

שלום רב יש לי הצעה לדייט אני בשביל הפגישות יצטרך להיסתפר ולקנות בגדים מה אני יכול לעשות מצד ספירת העומר

לקנות בגדים מותר בימי הספירה, כפי שמובא בפניני הלכה, וכעת גם בספר הקיצור לפניני הלכה הלכות זמנים פרק ג סעיף טו: "אין איסור לקנות בימי הספירה דברים חדשים ולברך עליהם 'שהחיינו' ".

היום הקרוב ביותר שמותר להסתפר בו, זה ביום העצמאות. וכך מובא בספר הקיצור לפניני הלכה זמנים פרק ד סעי י: "מי שנראה לא מכובד בשערותיו, ראוי שיסתפר לקראתו, ומי שנראה בסדר, רשאי להסתפר ביום העצמאות עצמו."

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2024-05-03 11:53:07

אשר יצר אחר שיצא מביתו

שלום אם שכחתי לברך אשר יצר ונזכרתי לאחר שיצאתי מביתי, לפני שעברו 72 דמות האם עדיין אפשר לברך, או שעזיבת המקום מעכבת?

עזיבת המקום לא מעכבת. אם היתה מעכבת, הדבר היה מובא בפניני הלכה.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2024-05-05 04:41:51

האם מותר ליהנות ממלאכה שנעשתה ביום טוב באיסור – המשך

לגבי שאלותי על הנאה ממלאכה שנעשתה ביום טוב באיסור – סליחה, אבל יצאתי קצת מבולבל. בתשובה הראשונה, לגבי יו"ט נכתב רק שיש אומרים שמותר (במלאכה שלא הותרה לצורך אוכל נפש), בעוד לגבי חוה"מ נכתב שאסור (אם זה במזיד), ועל זה שאלתי איך יתכן שיו"ט קל יותר. ואילו מהתשובה השניה הבנתי שבאמת אין הבדל ביניהם. אז מה השורה התחתונה? גם ביו"ט אסור אם זה מזיד ומותר רק אם זה שוגג?

למעשה אין הבדל עקרוני בין שבת ליום טוב ולחול המועד, ולכן העושה מלאכה במזיד אסור ליהנות ממנה.

וכך מובא בספר ההרחבות לפניני הלכה שבת כו, א – …ויותר נראה שבמלאכה שעיקרה מותר ביו"ט אין גזרת מעשה יו"ט, אבל במלאכה שאסורה ביו"ט כמו בשבת, דין מעשה שלה כדין מעשה שבת. וכ"כ בארח"ש כה,הערה צא ושבט הלוי ו, סח.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2024-05-03 05:58:55

תפילין

הנחתי לאחר החתונה תפילין ר"ת כרגע אני לא בקטע להמשיך האם אני צריך התרת נדרים, וא"כ האם אני יכול להסתמך על ההתרת נדרים של ערב ראש השנה,?

כיוון שמדובר על מנהג הידור מצווה בולט, אנשים ראו שאתה מניח וכעת מפסיק, כיוון שלא אמרת בתחילה שאתה עושה זאת בלי נדר, הנכון הוא לעשות התרה בפני שלושה, ולא לסמוך על ההתרה של ערב ר"ה.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2024-05-02 16:32:39

דיני מלכות

בס״ד שלום כבוד הרב, עד כמה חשובה ההקפדה על החוק המדיני, הרי גם יש אנשים דתיים שעוסקים בכביש, או מעסיקים בשחור (מנקות וכו) חברה שלי (גם שומרת מצוות) הציעה להסיע אותי 2 דקות לבית בשעה שכבר נגמר לה המלווה יום (כלומר הייתה צריכה מלווה לילה לנהיגה והייתה בלי) האם צריך להקפיד גם על כאלו דברים שהם חוק או לא? תודה רבה

שאלה טובה. עניין זה מובא בפניני הלכה העם והארץ פרק ו (ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה). אביא לך את מסקנת הדברים מתוך ספר הקיצור לפניני הלכה שיצא כעת לאור, ספר המביא את כל הפסקים שבספרי פניני הלכה בספר אחד:

דינא דמלכותא דינא

א. לכל התקנות וחוקי המדינה, בין בארץ ובין בחוץ לארץ, יש תוקף הלכתי המחייב כל אחד (גמרא גיטין י), כגון תשלומי מיסים ושמירה על חוקי התנועה והבנייה, בין אלו שנתקנו על ידי הממשלה ובין אלו שנתקנו על ידי הנהלת העיריה או היישוב. אלא אם כן מדובר על חוק שסותר את ההלכה.

אמנם כאשר מדובר מקרה צדדי שאינו נאכף על ידי הרשויות, וגם אם יראה אותו שוטר למשל, לא יעשה לו דבר, כגון מי שלא עובר במעבר חצייה בשעה שתיים בלילה בתוך המושב, וכגון מי שנוסע על מאה וחמש במקום שהתמרור מראה על מאה – הדבר מותר.

 

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2024-05-02 14:37:30

יש לך שאלה?

הצטרפו לקבוצות הלימוד שלנו!

הרב אליעזר מלמד

רביבים

הרב אליעזר מלמד

בקבוצה תוכלו לקבל את הטור 'רביבים' של הרב אליעזר מלמד מדי שבוע. הקבוצה שקטה.

לימוד יומי בנ"ך

הרב יונדב זר

לימוד יומי בן כ-10 דק, להאזנה, הכולל את הקראת הפרק בליווי הסבר קצר ובהיר לידיעת הנביאים והכתובים!

דף יומי

הרב מאור קיים

האזינו לשיעור בן כ-20 דקות, בליווי הסבר בהיר ומרתק ובצירוף תמונות להבנת הסוגיה!

פרשת השבוע

הרב יונדב זר

לימוד יומי בן כ-20 דקות להאזנה, הכולל הקראת העלייה של אותו יום בליווי הסבר קצר ובהיר לידיעת התורה!

דף יומי

הרב גור גלון

לימוד הדף היומי, בן כ-25 דק' להאזנה וקריאה הכולל הסבר קצר ובהיר של סוגיית הדף שלא ישאיר אותך מאחור!

פרק יומי במשנה

הרב נתן ארונס

הרב נתן ארונס מקריא ומסביר באופן בהיר ותמציתי על הפרק היומי במשנה. שיעור האזנה יומי בן כעשר דקות.

הפנינה היומית

הרב גור גלון

לימוד יומי בן כ-10 דק', לצפייה, האזנה וקריאה של שתי הלכות מתוך פניני הלכה, לידיעת ההלכה למעשה והקפת הנושאים הרלוונטיים לחיים!

דבר תורה לפרשת ויחי- ירידה לצורך עלייה

הנה אנו נסיים את ספר בראשית בשבת הקרובה, וזוהי הזדמנות להתבוננות מה עברנו עד כה, כאשר נקודת מוצאנו היא שגם הצד הסיפורי שבתורה טומן בחובו עומקים גדולים, ואינו כסיפור מעשיות. ועל כך אומר הזוהר (קנב ע"א):

"ר' שמעון אמר: ווי לההוא בר נש דאמר דהא אורייתא אתא לאחזאה ספורין בעלמא, ומלין דהדיוטי…", (פירוש – אבוי לאומר שהתורה באה להציג סיפורים בעלמא ודברים פשוטים).

ספר בראשית המכונה 'ספר הישר', מייסד את העקרונות של המציאות, מאפיין את כוחות האדם, ומגדיר את מאבקי הכוחות שילוו את ההיסטוריה האנושית.

ננסה לעמוד מה ניתן ללמוד מהכיוון הכללי של הספר.

אלפיים שנות תוהו

בתחילה, העולם נברא ב"כי טוב", והייתה התרגשות וציפייה מהעולם היפה שברא הא-ל. אך הדבר לא החזיק מעמד, ואדם וחווה גורשו מגן העדן לאחר שעברו על ציווי הבורא. אח"כ היה מקרה הרצח הראשון בהיסטוריה ע"י קין והבל, שלמעשה נתן את 'אות הפתיחה' להידרדרות מוסרית של כלל האנושות בדור המבול, עד שהבורא נעצב והתחרט כי ברא את האדם בארץ. וגם לאחר שהעולם נשטף, הייתה עוד התערבות אלוקית בדור הפלגה.

מגמת העולם עד כה היא ירידה תלולה, והעולם כמשל נמצא בנפילה חופשית.

אלפיים שנות תורה

שינוי הכיוון מתחיל בשנת 1948 לבריאת העולם, כאשר מתאריך זה החלו להופיע בעולם 'דמויות של אור' שהאירו את חשכת העולם. אבות האומה הישראלית ביטאו בחייהם את עולם הרוח והמוסר, והחלו לתת תקווה והצדקה מוסרית לקיום העולם.

אולם, עליית העולם לא נוסקת למעלה, אלא זוהי עלייה מתונה. האבות לא שבעו נחת והיו ביישוב הדעת בחייהם. אברהם התמודד עם ניסיונות של רעב ועקרות שרה, יצחק התמודד מול ישמעאל ועם עקרותה של רבקה. יעקב נירדף ע"י אחיו עשו שביקש להרגו, לבן רימה אותו, ביקש לשאת לאשה את רחל ונאלץ לחיות בסוף עם נשים נוספות, ובנו האהוב נשנא ע"י אחיו, וישב באבל שנים רבות לאחר שסבר כי הוא נטרף ע"י חיה רעה. והספר נחתם בירידת משפחת יעקב למצרים והשתקעותם שם – הגלות הארורה החלה.

ירידה לצורך עלייה

יוצא אפוא, כי מגמת הבריאה היא ירידה ואח"כ עלייה.

ניתן לראות כי כבר במעשה בראשית כל פעם שהתורה מציינת "כי טוב", היא משלימה מיד במילים 'וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בֹקֶר' בכדי ללמדנו כי האור בעולם מתגלה מתוך החושך, והחסד מתוך הדין.[1] גם ישראל המהווים את תכלית הבריאה, הופיעו בתחילת דרכם על מפת ההיסטוריה במצבי גנות אשר הצמיחו אחר כך את שבחם,[2] וגם שבט המלוכה בישראל התחיל את פועלו במעשה גנות של יהודה אשר תוצאתו הניחה את אבן הפינה של בית דוד.

מכאן ניתן להבין את דברי חז"ל כי "תשובה קדמה לעולם". תנועת השיבה נקבעה לפני הבריאה על מנת שהעולם יבטא אותה.

בסיום ספר בראשית נפנים, כי במבט מרומם העלייה שהחלה בחומשנו ממשיכה גם בימינו! כל מאורע היסטורי ברמה האסטרטגית מבטא את המשך העלייה גם אם עיננו לא מזהות זאת.

על כתפי עם ישראל שייוולד בחומש הבא, מונחת האחריות להיות חלוצים לפני המחנה, ולבטא את התנועה המניעה את הבריאה אל עבר ייעודה עד אשר 'אוֹר הַחַמָּה יִהְיֶה שִׁבְעָתַיִם כְּאוֹר שִׁבְעַת הַיָּמִים', ויאיר את החשכה שקדמה לו במעשה בראשית. [3]

שבת שלום

 

 

 

 

 

[1] על פי זוהר, (ח"ב כא): "'ויהי ערב ויהי בוקר' – אמר רבי יצחק, משיוצא האור עד שנוטה לרדת נקרא יום, והוא מדת חסד, משנוטה לרדת נקרא ערב, והוא מדת הדין".

[2] על פי מסכת פסחים (קטז ע"א): "מתחיל בגנות ומסיים בשבח: מאי בגנות רב אמר מתחלה עובדי עבודת גלולים היו אבותינו, ושמואל אמר עבדים היינו". רש"י, (בראשית א, א): "'בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹקִים' – …בשביל ישראל שנקראו ראשית, שנאמר (ירמיה ב ג) 'קדש ישראל לה' ראשית תבואתו'".

[3] ישעיהו (לו, כו): "וְהָיָה אוֹר הַלְּבָנָה כְּאוֹר הַחַמָּה וְאוֹר הַחַמָּה יִהְיֶה שִׁבְעָתַיִם כְּאוֹר שִׁבְעַת הַיָּמִים בְּיוֹם חֲבֹשׁ ה' אֶת שֶׁבֶר עַמּוֹ וּמַחַץ מַכָּתוֹ יִרְפָּא".

אולי יעניין אותך

דילוג לתוכן