שאל את הרב

שאלות ששלחתם

שאלות אחרונות

שידוך

בס״ד שלום כבוד הרב, אשמח לשאול האם מותר לשלוח עבור שידוך או בשביל כרטיס תמונה של הבחור או הבחורה כשהם יפים או חגיגיים מהרגיל או שיש בזה סוג של הונאה?

מותר. זה מה שכולם אמורים לעשות, כך שכל אחד יודע שמי שבתמונה, זה הכי טוב שלו, ויש בזה צד טוב, שכן אם אפילו בתמונה כזו אני לא מעוניין בשידוך, זה מרגיע ועוזר להחלטה. כמו כן, גם כשנפגשים לשידוך עצמו, כולם משתדלים להראות במיטבם כמו בתמונה, כך שזה בסדר גמור. אך יש לציין שגם התמונה הכי טובה אינה משתווה למציאות. כשרואים את המשודך פנים מול פנים זה עולם אחר. צריך לקחת את זה בחשבון כמחליטים על פי תמונה.

שיהיה בהצלחה רבה ובקלות בעז"ה.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-26 07:23:52

ברכת המזון ללא נעליים

שלום האם אדם שאוכל לחם בביתו ללא נעליים או בפיג׳מה נדרש לשפר את לבושו לפני ברכת המזון כפי שנהוג בתפילת עמידה כעומד לפני מלך?

אין בזה חובה, יש הידור. נעליים לא נהגו, אבל בגדים נאים יש יותר מקום להדר.

מתוך ספר הקיצור לפניני הלכה:

דרך אמירת ברכת המזון

יט. צריך להיות לבוש בשעת הברכה באופן שאם היה בא אליו אורח מכובד, לא היה מתבייש להיות לבוש כך. והמהדרים מקפידים להיות לבושים בזמן הברכה באופן מכובד כמו בתפילה.

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-25 17:58:13

ברכות קריאת ק"ש

אם לא התפלל עד שעברו 4 שעות- א. האם יאמר ברכות ק"ש ללא שם ומלכות? ב. ואם עבר חצות לא יאמר ק"ש?

א. הרב מלמד משתדל לא להביא מקרים שבהם אומרים ברכה בלי שם ומלכות, למרות שתמיד אפשר לומר ברכה בלי שם ומלכות. לכן למעשה ההלכה היא שאם אומרים, אז אומרים בשם ומלכות, ואם לא אומרים, אז לא אומרים כלל.

ב. אין עניין.

הדברים מבוארים בפניני הלכה תפילה פרק יא. אביא לך את ההלכה למעשה מתוך ספר הקיצור לפניני הלכה:

סוף זמן קריאת שמע ותפילת עמידה

ז. זמן קריאת שמע של שחרית הוא עד סוף שלוש שעות זמניות של היום, וזמן ברכות קריאת שמע ותפילת עמידה הוא עד סוף ארבע שעות זמניות. בדיעבד ניתן להתפלל עמידה עד חצות היום (ואם התאחר במזיד, טוב שיכוון שמתפלל בתורת נדבה), ויכול אז לומר גם את פסוקי דזמרה, אבל לא יאמר את ברכות קריאת שמע. ולמנהג חלק מיוצאי אשכנז, אם לא אמר את ברכות קריאת שמע לפני סוף ארבע שעות מחמת אונס, רשאי להשלימן עד חצות (משנ"ב). כאשר אומר את ברכות קריאת שמע, יאמר איתן גם את קריאת שמע אף שעברו שלוש שעות ואינו יוצא באמירתה ידי חובה.

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-25 16:59:30

עבודה בהפצה בחברת אנרגיה

היי, האם מותר לעבוד כמנהל מחלקת הפצה בחברת אנרגיה? העבודה היא, להיות אחראי לשבץ את הנהגים להובלות מכילי דלק לתחנות הדלק ובנוסף להיות מנהל ישיר של הנהגים. החברה פותחת תחנות תדלוק בשבת ובאים למלא דלק גם בשבת, האם יש כאן לפני עיוור? אשמח למקור הלכתי במידה ומותר.

אם אתה תהיה צריך לשבץ בפועל נהג יהודי לנסיעה בשבת – אסור. אם השיבוץ יותר כללי, כגון שאתה משבץ נהג להיות אחראי על תחנת דלק מסוימת, והוא יכול לבחור האם למלא ביום שישי או בשבת והוא מעצמו בוחר מפני נוחותו למלא בשבת – מותר. לגבי נהג גוי, אם שייך לשבץ לשבתות רק גויים, תגיד לי ואבדוק אם אפשר להקל. אם אין אפשרות כזו ולפעמים תהיה חייב לשבץ יהודי לנסיעה בשבת – אסור.

עניינים אלו מבוארים בפניני הלכה שבת. והלכה למעשה מובאים בספר הקיצור לפניני הלכה.

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-23 16:34:17

יש לך שאלה?

פרשת נצבים – חשיבות הראשית

תוכן עניינים

משה רבינו מזהיר בפרשתנו את ישראל "פן יש בכם איש או אישה או משפחה או שבט אשר לבבו פונה היום מעם ה' אלוקינו, ללכת לעבוד את אלוקי הגוים ההם, פן יש בכם שורש פורה ראש ולענה".

הרמב"ן מבאר שכוונת הפסוק היא שאם יש מישהו שעובד את ה' ושומר את המצוות, ובחזותו החיצונית נראה כצדיק גמור, אלא שכבר היום יש בליבו אמונה זרה – אזי השורש הזה יוציא פירות רעים, ועתיד לצאת ממנו זרע שיעבוד עבודה זרה. וזה לשונו:

"על הנפתה כבר לעבודה זרה והוא בלבו מאמין בה היום הזה, או פן יש בכם שורש רע שיפרח וישגה, ובימים הבאים יוציא פרחים רעים ויצמיח מרורות… כי האב שורש והבן נצר משורשיו יפרה… ואמר 'פורה ראש' לרמוז כי משורש מתוק לא ייצר מר, וכל אשר לבבו שלם עם ה' הנכבד ולא הרהר כלל בעבודה זרה, לא יוליד מודה בה".

העולה מדבריו הוא שהכל תלוי בשורש, ביסוד, בראש. אם הראש סוטה, אפילו סטיה קטנה, אפילו הרהור בלב, הוא יצמיח ויגדל אנשים שיעבדו עבודה זרה, ובכך יקלקלו ויהרסו לכל עם ישראל. אבל כאשר השורש הוא טוב ישנה הבטחה שממתוק לא ייצא מר, ומטוב לא ייצא רע.

מתובנה זו ניתן ללמוד רבות.

כהורים לילדים, שהדבר החשוב לנו ביותר בחיים הוא שילדינו יזכו ללכת בדרכים טובות, ושיהיה שם שמים מתקדש על ידם, (כפי שאנו מתפללים "וזכני לגדל בנים ובני בנים, חכמים ונבונים, אוהבי ה', יראי אלוקים, אנשי אמת, זרע קודש בה' דבקים, ומאירים את העולם בתורה ובמעשים טובים, ובכל מלאכת עבודת הבורא"). מעבר לכל הדברים הטובים שאנו עושים בחינוך ילדנו, כל תיקון פנימי של עצמנו: חיזוק האמונה, חיזוק הטוב והחסד, הגדלת האידיאלים, משפיע באופן ישיר על ילדינו. וכיוון שההורים וילדיהם מחוברים כל הזמן, באופן פנימי, [לכן למשל "ברא מזכה אבא" (הבן מזכה את האב)], ממילא כל תיקון של ההורים משפיע ישירות על הילדים.

דבר זה נכון לא רק בהקשר של ההורים והילדים, אלא גם במימד הכרונולוגי של הזמן. הראשית והראש של היום משפיעים באופן מכריע על היום כולו, והראשית והראש של השנה משפיעים על כל השנה כולה.

וצריך להיזהר מ"שורש פורה ראש", וכל סטייה וקלקול קטן בראש, מוליד קלקולים גדולים בהמשך. משל למה הדבר דומה? לאדם העומד במטווח, שכל סטייה של מילימטר בכיוונון הרובה, תהפוך לסטייה גדולה במטרה העומדת במרחק של 500 מטר. משל נוסף הוא אדריכל שבונה תוכניות, שכל סטייה של סנטימטר בתוכנית, תהפוך לסטייה וקלקול משמעותי כשייבנה הבניין.

דבר זה זוקק אותנו להכנה רבה לקראת ראש השנה, הכנה שביסודה הייתה אמורה להיות חודש, אבל כעת נצבים לפנינו רק ימים בודדים, ולכן צריך להזדרז לכוון היטב את הרצונות, הבקשות, התפילות, המטרות, הרגשות והמחשבות.

ככל שנהיה מכוונים ומדויקים בראש, כך השנה הבאה תהיה יותר טובה ומבורכת.

שתהיה לכולנו שנה טובה ומתוקה.

אולי יעניין אותך

רביבים 1167 - דרוש חשבון נפש רב־מערכתי

דרוש חשבון נפש רב־מערכתי

ועדת חקירה ממלכתית שתתמנה על ידי בית המשפט העליון לא תועיל במאומה • עלינו לערוך חשבון נפש עמוק • המלחמה שלנו על הארץ ועל תקומת עמנו כוללת מערכות רבות מאוד • כל המערכות צריכות תיקון • ישנם כמה תיקונים כלליים שכל אחד מהם מתפרט לאלפי פרטים • הטלית מבטאת את עולם החומר על ארבע רוחותיו, שטמונים בו כוחות אדירים • חוטי הציצית רומזים למצוות התורה, שמדריכות אותנו כיצד להוציא אל הפועל את כל הכוחות הטמונים באדם ובעולם
דילוג לתוכן