שאל את הרב

שאלות ששלחתם

שאלות אחרונות

מעשר כספי חתונה

שלום רב לרבנים אנחנו זוג שנשוי כבר שנתיים. שואלים בדיעבד על כספים שקיבלנו בחתונה. התחתנו בגיל צעיר ב"ה, ולאחר החתונה בקושי הרווחנו. אני הייתי אברך ועבדתי מעט מאוד, ואישתי הייתה סטודנטית, וגם כמעט ולא עבדה. לא היה לנו רכב, ואת כל הרהיטים בבית השגנו מאגורה, בלי תשלום. (מכשירי חשמל קיבלנו מהסבים והסבתות לחתונה). בחתונה קיבלנו סכום משמעותי ממשפחה וחברים, ולא נתנו מכסף זה מעשר. האם בדיעבד אנחנו צריכים לתת מעשר מכל הסכום שקיבלנו? מה לגבי כסף שיועד לדברים ספציפיים, כמו כלי מטבח, וכו? ומה לגבי חברים שנתנו להם מתנות כשהם התחתנו בסכום דומה? תודה רבה

1. לפי דבריך, הייתם עניים בשעת החתונה, כך שהייתם פטורים מנתינת מעשר. לכן אין צורך כעת לתת למפרע.

2. כסף שאדם נותן לחברו עבור קניית כל חפץ שהוא, אינו חייב במעשר, שכן הכסף הזה הוא בעצם חפץ. אמנם מהיתרה יש לתת מעשר, וכן אם למרות שקיבל את הכסף עבור קניית חפץ, זו היתה רק המלצה אבל למעשה הוא יכול לעשות עם הכסף מה שהוא רוצה – צריך לתת מעשר.

3. צריך בכל זאת לתת מזה מעשר.

4. הלכות מעשר כספים מבוארות בפניני הלכה ליקוטים ב'. אפשר לקרוא מספרי פניני הלכה דרך האתר.

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-12-05 07:00:18

נסיעה בשבת ללידה

שלום הרב. האם בנסיעה ללידה בשבת מותר לעצור בדרך ולהוריד את הילדים אצל ההורים. מדובר שההורים נמצאים במסלול הנסיעה. בנוסף אשמח לדעת האם מותר להפעיל מזגן ולהשתמש במוזיקה במהלך נסיעה ללידה בשביל לעזור ליולדת. תודה רבה

  1. רק אם אין ברירה ולא ניתן להשאירם אצל השכנים (להלן יג).
  2. לא תמיד כשנוסעים לבית החולים האישה נחשבת יולדת לעניין התרים אלו, שהרי פעמים שהיתה ירידת מים אבל האישה מרגישה מצוין למרות שצרכים לנסוע לבית החולים. וגם כאשר היא נחשבת יולדת, מותר רק מה שממש נצרך ליולדת. מוזיקה אינה דבר ממש נצרך. מזגן – אם היולדת צריכה מזגן – מותר.
    שולחן ערוך – "נקראת יולדת לחלל עליה שבת משתשב על המשבר, או משעה שהדם שותת ויורד, או משעה שחברותיה נושאות אותה בזרועותיה שאין לה כח ללכת." אנחנו נוסעים לבית החולים גם כשיש צירים או ירידת מים כדי להיות מוכנים ללידה בבית החולים, אבל היא עדיין לא נחשבת 'יולדת'.

    עניינים אלו מבוארים בפניני הלכה שבת. אביא לך אותם הלכה למעשה מתוך ספר הקיצור לפניני הלכה:
    https://shop.yhb.org.il/product/kitzur/?srsltid=AfmBOorvXJh77tw_diIx7wSWAJ1-lc22zuFgNyIA2DcmvAK2JcLSZZP9

    מה מותר לעשות עבור החולה המסוכן

    ה. מעבר לטיפול הישיר שנועד להצלת החולה, עושים גם דברים שנועדו להפגת כאביו או חיזוקו, שעל ידם יוכל להתגבר על מחלתו. אמנם כאשר המטפל יודע שמלאכה מסוימת אינה נצרכת להצלת חיי החולה כלל, או שאפשר לדחותה למוצאי שבת, יימנע מלעשותה בשבת. אבל אם אינו יודע מה נחוץ לחולה לשם הצלתו ומה לא, יעשה את כל הנצרך לו.

    ו. מלאכת ההצלה צריכה להיעשות באופן הטוב ביותר, אבל כאשר המצב אינו בהול, וברור שעשיית המלאכות על ידי גוי או קטן או בשינוי לא תגרום לשום פגיעה או עיכוב בהצלה, לא בהווה ולא בעתיד, עדיף לעשות כך כדי למעט באיסור. ולכן טוב שבתי חולים ואנשים שעוסקים בהצלה, ילמדו כיצד למעט באיסורי השבת.

    ז. היודע שיצטרך לטפל בשבת בחולה מסוכן, צריך להכין את כל מה שאפשר בערב שבת, כדי שיעשה פחות איסורים. ואף במצב של ספק, טוב להתכונן לטיפול בחולה, כגון מי שלעיתים מזדמן לו לטפל בפצועים, טוב שיחתוך לפני שבת את התחבושות. וכן העומדת ללדת, טוב שתשים בתיק לפני שבת את דברי המוקצה שצריכה לקחת לבית החולים יחד עם שאר הדברים, ותוציא מהרכב את המשאות המיותרים. אבל אינה צריכה לשבות בקרבת בית החולים, כי זו טרחה יתרה.

    ח. רופא שהוזעק מביתו לטפל בחולה מסוכן, טוב שיתקשר כדי לברר את מצב החולה, כי אולי יש צורך לתת כבר עכשיו הדרכה מסוימת, ואולי יתברר שצריך להביא עמו ציוד נוסף, ואולי אף יתברר שאין צורך בנסיעה. כמו כן, אם הזעיקו אמבולנס ובינתיים נמצאה דרך אחרת להבהיל את החולה לבית החולים, יש להתקשר כדי לבטל את ההזמנה.

    הנסיעה לבית החולים

    ט. יש לנסוע לבית החולים הקרוב, כדי שלא להוסיף בחילולי שבת. אמנם כאשר מדובר במקרה מיוחד שעל פי השיקול הרפואי יש עדיפות ברורה לבית החולים הרחוק, מותר לנסוע אליו. וכאשר היתרון הרפואי קל, או שהחולה לחוץ והנסיעה לבית החולים הרחוק תרגיע אותו, או שמדובר על בית חולים שמתנהל לפי ההלכה, אפשר להאריך מעט את הדרך.

    י. אפשר לנסוע ברכב פרטי או להזמין אמבולנס, וכן אפשר לקחת כל דבר נחוץ לשהייה בבית החולים. ואף דברי מוקצה הנחוצים מאוד למוצאי שבת, כגון כסף ופלאפון, מותר להניח בתיק בשינוי, ולהביאם אגב שאר הדברים.

    יא. לאחר שמגיעים וחונים במקום שאינו מפריע להגעת כלי רכב אחרים, לכתחילה יש לבקש מגוי שיכבה את הרכב והפנסים וינעל אותו על ידי השלט. ואם אין שם גוי, יכבה וינעל בשינוי (כמבואר בפרק ט, יא).

    יב. חולה שיש בו סכנה זקוק למלווה אחד שיהיה עמו בבית החולים, לכן אם המלווה לא הגיע איתו, יתקשרו אליו כדי שייסע לבית החולים. ובמקרים חריגים, כאשר החולה או היולדת נכנסים לחרדה ותובעים מלווה נוסף, יכולים שניהם לנסוע. ואם הנסיעה ארוכה והמלווה הוא הנהג, ניתן לצרף מלווה נוסף שיחיש עזרה בעת הנסיעה.

    יג. כל תוספת של אדם נוסף ברכב כרוכה באיסורי תורה של הבערת אש חזקה יותר במנוע. לכן כאשר יש ליולדת ילדים קטנים בבית, היא צריכה להשאיר אותם אצל השכנים. ורק אם הם גרים במקום שלא ניתן לסמוך על אף שכן שיהיה עם הילדים, ויש סכנה בהשארתם לבד בבית, מותר לצרפם לנסיעה לבית החולים, ואף להאריך מעט את הדרך כדי להביאם למשפחה שתוכל לשמור עליהם.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-12-03 12:13:07

יום טוב

שלום לרב. האם מותר ביום טוב למרוח דבש לא מבושל על ג'חנון אפוי כל צרכו, ולחמם על הפלטה עבור מחללי שבת בפרהסיה? ראיתי בפניני הלכה שהרב מתיר לבשל עבור מחללי שבת בפרהסיה. השאלה שלי, לדעת המחמירים שאוסרים לבשל עבור מחלל שבת בפרהסיה, האם הג'חנון עם הדבש, שהגיע ליד סולדת על הפלטה נחשב לבישול? 1.שהרי לא ניכר בעין שיש כאן בישול עבורם. 2.הדבש טפל לג'חנון.

כאשר אסור לבשל, כמו עבור גויים, כל דבר שיש בו משום בישול בשבת אסור גם ביום טוב. לכן הסברות שהבאת לא שייכות. סברות אלו אולי שייכות לדין הזמנתו של הגוי או היהודי, ששם האיסור הוא שמא ירבה בשבילו מאכל ולא שמא יוסיף בשבילו דבש לג'חנון, אבל בזה הפוסקים בימינו נטו להקל להזמין מחלל שבת (ציץ אליעזר חלק ח' תשו' יז; אשרי האיש יו"ט אות יז בשם הרב אלישיב; שולחן שלמה יו"ט סי' תקיב אות יב).

יש לציין שגם לדעת המחמירים בבישול עבור חילוני בחג, יש מקום להקל, וכפי שכתב הרב אויירבך בהליכות שלמה, שאדם שבוש מלחלל שבת בפני אדם חשוב, אין דינו כמחלל שבת בפהרסיא לענין זה, וכן אדם שבוש בכך בפני אביו או אמו ואינו מחלל שבת במחיצתם – מותר לבשל עבורו ביום טוב.

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-12-03 09:45:38

קו התאריך בספירת העומר

האם מותר לטוס מאוסטרליה ללוס אנג'לס בספירת העומר ואם כן מה סופרים ומתי חוגגים את השבועות והאם הדין קל יותר שחוגגגים שבועות בירושלים ולא בארהב בתודה רבה מראש

האם מותר? כן.

איך יספור? הואיל ונוסף לו יום אחד – ביום שבו הוא מגיע ללוס אנג'לס יספור בלי ברכה עוד הפעם את הספירה שספר אתמול באוסטרליה ואנשי לוס אנג'לס סופרים היום, ובהמשך הימים יספור בברכה כאנשי המקום.

לגבי חג השבועות – בכל מקרה חוגג כפי המקום שנמצא שם באותו זמן, לא משנה אם הוא בארה"ב או בירושלים.
https://shop.yhb.org.il/product/kitzur/?srsltid=AfmBOorvXJh77tw_diIx7wSWAJ1-lc22zuFgNyIA2DcmvAK2JcLSZZP9

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-12-02 21:51:19

יש לך שאלה?

פרשת צו – הדרך היחידה להתקרב היא להקריב!

בפרשת השבוע אנו נפגשים עם הקרבת הקורבנות, הקרבתם של בעלי חיים היא אחד הדברים הקשים ביותר להבנה בימינו, העובדה שאנו מייחלים לחזרתם, לא מובנת לרוב האנשים, ואפילו נשמעת תמוהה מאד.

לאור אי ההבנה והתמיהה הגדולה, יש שיטות שמדברות על ביטול הקורבנות לעתיד לבוא, אך נראה שזו לא השיטה המרכזית, ולכן עלינו להזדקק להבנת עניין הקורבנות.

ואנסה לבאר את העניין משני צדדים שונים.

הצד האחד הוא הריחוק ורתיעה שמעוררת בנו השחיטה, מראה הדם, הבהמה השחוטה…על כך אמר הרב שטיינזלץ פעם משל מופלא, אם היינו מסבירים לילד קטן איך באים ילדים לעולם, כנראה הוא היה חושב שעדיף אהבה אפלטונית…אבל המציאות היא שילדים ממשיכים לבוא לעולם…והעומק של הדבר, יש עוצמות של כוחות חיים אדירות בחומר, שהם למעלה מכול הבנה והסברה, אם היינו מגיעים לגרעין החומר של כפית יש בה אנרגיה של כמה פצצות אטום, הקב"ה נמצא בחומר לא פחות מהרוח, כי לעומת הקב"ה גם הרוחניות הנשגבה ביותר שלנו היא גשמיות.

ולכן העובדה שבשכלנו ומחשבתנו, איננו מבינים את עוצמת החיים והאנרגיה, של הפעולה הגשמית של הקרבת הקורבנות, לא אומרת שאין בזה עוצמות אדירות, יותר מכך, בפעולות גשמיות, אי אפשר להבין את עוצמת החיים עד שאתה לא חווה אותם בפועל, עד שאתה לא עושה את המעשה, זהו 'נעשה ונשמע', אחרי שנעשה נבין ונשכיל מה המעשה הזה ומה משמעותו וערכו.

הצד השני הוא הרעיון המרכזי של הקורבן, וכאן יש רעיון יסודי ומופלא מאין כמוהו, כדי להתקרב צריך להקריב, כשאנו אוהבים אנו מקריבים, וכשאנו מקריבים בעבור משהו אנו מתקשרים ומתחברים ואוהבים.

הדבר נכון בכל תחומי החיים שלנו, בני זוג הנשואים באושר ובאהבה מקריבים קורבנות זה לזה דרך קבע. הורים מקריבים קורבנות אדירים למען ילדיהם. אנשים שרוצים לסייע ולעזור לרפא חולים, לדאוג לעניים, להילחם למען החלש שנעשה לו עוול – מקריבים לעתים קריירות משתלמות למען האידיאלים שלהם.

מי שאוהב את עמו, ארצו ומדינתו, מוכן להקריב את חייו למענם, וההקרבה הזאת, שהיא הביטוי האדיר ביותר של האהבה, היא גם מחזקת ומעצימה מאד מאד את האהבה.

כותב הרב זקס:

שם-העצם 'קרבן' והפועל 'להקריב' עצמם מצביעים על כך: הם באים מהשורש קר"ב, כלומר עניינם קרבה והתקרבות…בכל פרשיות הקרבנות נזכר ה' בשמו המפורש, המבטא את מידת הרחמים ואת קרבת האל למאמיניו, ולעולם אין הוא קרוי בהן 'אלוקים', השם המבטא את מידת הדין ואת הריחוק. המילה 'אלוקים' מופיעה בכל ספר ויקרא רק חמש פעמים, כולן בהקשר של עמים אחרים. שם ה', לעומת זאת, מופיע בחומש זה מאתיים ותשע פעמים, אפילו שמו של החומש, ויקרא, עניינו קריאת קרבה ואהבה. כשיש אהבה יש קרבן.

יש חברות שהאידאל הראשי שלהם הוא רווחת הפרט, העיקר הוא היחיד דאגתו לעצמו, בחברות כאלה, ערך ההקרבה יורד, וממילא האהבה נותרת מילה ריקה מתוכן, מילה ללא משמעות אמיתית, ואז מה שנראה בחברה כזאת, שההקרבה היא לא ערך עליון, במוקדם או במאוחר מוסד הנישואים יקרטע אצלה, הילודה תתמעט בקרבה, ואוכלוסייתה תזדקן ותמות לאטה, ההתמסרות לארצה, עמה ומדינתה תחלש, חברה ללא הקרבה, היא חברה שצועדת לכילויה.

הרב עמנואל יעקובוביץ' זצ"ל, הסביר את דברי חז"ל שאמרו שכשאדם מגרש את אשתו הראשונה "מזבח מוריד עליו דמעות", מה הקשר בין מזבח לנישואים? שניהם, הסביר הרב יעקובוביץ', עניינם קורבנות. הנישואים כושלים כאשר בני הזוג לא מוכנים להקריב זה למען זה.

ואעיר עוד שתי הערות, האחת, כשאתה נמצא מול אוייב שמוכן למות כדי לפגוע בך, שאצלו להיות 'שאהיד', זה האידיאל, אין לך שום אפשרות לנצח אותו אלא על ידי מסירות נפש.

השנייה, הקב"ה באהבתו אלינו, העמיד אותנו מול אוייב כזה, כי מסירות הנפש שלנו, מחברת אותנו לארצנו, עמנו ומדינתנו, לולא המאבק ומסירות הנפש הנדרשת מאיתנו כבר יתר על מאה שנה, על תקומתנו, לא היינו מחוברים כל כך לארץ, לעם ולמדינה, כל חלל שנטמן באדמת הארץ, הוא עוד שורש המחבר אותנו לארץ, לעם ולמדינה, והשורשים האלה, מחזקים ומעמיקים בעומק אדיר, בנפש, בלב ובמחשבה, את קשר החיים שלנו, קשר הדם שלנו, לעם, לארץ ולמדינה.

החיבור הזה הוא הדבר הכי יקר וחשוב בחיינו.

יש דיון וויכוח שמתחולל כעת בחברה הישראלית, על גיוס חרדים לצבא, ומעבר לכל הדיונים ההלכתיים והאמוניים, צריך לומר בחדות, מי שלא מוסר את נפשו למען העם, הארץ והמדינה, לא יהיה מחובר אליה, לא יהיה מחובר אלינו, זה נכון לציבור החרדי, וזה נכון לכל מי שלא שותף מלא במסירות הנפש למען העם, הארץ והמדינה, ומי שלא יהיה מחובר לעמו וארצו, בחיבור של הקרבה, בטווח הארך הוא לא יהיה חלק מהעם והארץ, ואנו רוצים באהבה גדולה את כולם מחוברים, כי החיבור הזה הוא חיבור של חיים.

עם ישראל, מחובר אל התורה והקב"ה, אל הארץ והאומה, לא למרות הקורבנות הנוראים והכואבים שהוא הקריב במשך כל הדורות, אלא בזכות ובגלל הקורבנות האדירים שהוא הקריב בכל הדורות, כי כל קורבן מקרב ומחבר.

יהי רצון שנזכה שהמוכנות שלנו למסירות נפש, תעלה לרצון כאילו מסרנו את נפשנו, ונזכה לקרבת ה', ולחיבור לעם, לארץ ולאומה.

 

 

 

אולי יעניין אותך

ישיבת הר ברכה אנו משתמשים בעוגיות כדי להבטיח את תפקוד האתר ולשפר את חוויית המשתמש. אפשר לבחור אילו סוגי עוגיות להפעיל.
בחירת עוגיות


דילוג לתוכן