חיפוש שאלה מתוך המאגר
חיפוש שאלות ותשובות במערכת
השתמש בטופס להלן לצורך חיפוש במערכת
שאלות אחרונות
האם נקרא פצוע דכא לפי תיאור זה?
אם השמש אינו מתקשה (והסימנים הם שמידי שמים), ואין זרע בכיס האשכים (שהפסיקו לייצר זרע), האם על כזה נקרא פצוע דכא?
זה מה שקורה לכל אדם שמגיע לגיל הזקנה, ובוודאי שאינו פצוע דכא, שכן ההגדרה של פצוע דכא היא פגיעה ישירה באיבר ההולדה עד שאינו יכול להוליד. ואם דבר זה נעשה כדי להצילו ממחלה, גם אינו נחשב פצוע דכא. כמבואר בפניני הלכה שמחת הבית וברכתו פרק ז. ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-06 05:08:45
לימוד תורה
שלום רב, תודה על כל מה שאתה עושה עבורנו. השאלה שלי היא על איך ללמוד תורה בכלל וגם את הספר שלך. קראתי בספר של רבי נחמן (שיחות הר״ן, עו) שהוא ממליץ ללמוד מהר ולסיים את הספר בבת אחת ואז להתחיל אותו שוב בפעם אחרת. השאלה שלי היא : איך עלינו ללמוד? האם צריך לחזור על כל חלק בספר כדי לדעת מיד או שעדיף לעשות את הספר בבת אחת מספר פעמים ? יתרה מכך, הפניני הלכה קל להבנה, ולכן עדיף ללמוד אותו לבד ולנוע מהר או ללמוד אותו בחברותא ולחזור על כל חלק עם החברות מה שיגרום בהכרח ללכת הרבה יותר לאט.
כל האפשרויות שהצעת טובות. כל אחד צריך להתאים לעצמו את הלימוד הנוח והיעיל ביותר עבורו. ובכל זאת נראה שכדאי קודם כל ללמוד כל ספר מהר בלי ההערות, וכשמסיימים – ללמוד אותו שוב עם ההערות, ואז לעבור לספר הבא. לאחר לימוד של כמה ספרים, לעשות חזרה על כולם.
לגבי חברותא, יש בהחלט יתרון בחברותא, שכן אף שהלימוד איטי יותר, פעמים רבות הוא יסודי יותר. אך אין זה סותר את הלימוד האישי. אפשר ספר אחד בחברותא וספר אחר לבד, ואפשר אף את אותו הספר לבד מהר ובחברותא לאט יותר.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-05 19:09:20
ברכות השחר
שלום הרב, למדתי חברותא עם חבר את פרק ברכות השחר בפניני הלכה תפילה. בסעיף הראשון, מסביר הרב שמטרת ברכות השחר להוציא את האדם משגרת חיים השוחקת על מנת שישים לב ויודה על הדברים הקטנים כל יום. שאלתנו כזאת, כיצד בימינו ברכות השחר מוציאות את האדם משגרת יום יומו, אם זה גבר נעשה כחלק משגרת התפילה שהיא גם נעשתה חלק משגרת החיים השוחקת. תודה רבה.
אכן עיקר עבודת התפילה בימינו זה לכוון. סידרו לנו את כל הברכות והתפילות הכי מושלמות ומדוייקות שיש, מה שנותר לנו זה לכוון. בזה צריך להשקיע מאוד, ורק כך תהיה תשובה לשאלתך.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-05 06:08:02
הכשרת כלי שמחממים איתו במיקרוגל
שלום, רציתי לדעת איך מכשירים קופסת זכוכית עם מכסה פלסטיק (קופסת אוכל) שמכניסים בתוכה אוכל ומחממים איתה את האוכל במיקרוגל. תודה.
על ידי הכנסתם למים רותחים שבתוך סיר שעל הגז, למשך שלוש שניות.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-04 09:26:45
קידושין אישות
1. האם מותר לקנות טבעת קידושין מכסף של ההורים? צריך מעשה קניין? 2. האם מותר להשתמש בספריי השהייה בשעת התשמיש על מנת לקיים מצוות אישות כראוי? ואם כן, האם הוא מותר בשימוש בשבת? אופן השימוש הוא מריחה על האיבר זמן מה לפני קיום היחסים. אולי יש ממרח?אולי מצד רפואה בשבת?התרסיס הזה בעצם מעין מרדים את האיבר..מחילה מכבוד הרבנים.
טבעת – אין צורך במעשה קניין מיוחד, ההורים פשוט נותנים לו את הכסף במתנה והוא קונה את הטבעת.
ספריי השהייה – מותר בשימוש לכתחילה. בשבת – אם מדובר על ספריי שכלל לא עוסקים במריחתו, או שמדובר אפילו על משחה אבל היא נספגת לגמרי בגוף, או שהמשחה נוזלית – מותר.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-04 00:46:34
לגבי שאלה ששאלתי היום בעניין מרק עוף בשרי
שלום וברכה, השבתם לי היום שקוסקס שתובל במרק עוף בשרי נחשב בשר ומצריך המתנה כרגיל. רציתי לשאול על כך, לפי הכתוב בפנה"ל כשרות כו ה 6: "שכל אימת שהבשר אינו מעיקר התבשיל, אין התבשיל נחשב בשרי. ואמנם יש מקום להחמיר כאשר שיירי הבשר שבשמן נותנים טעם ברור… אבל כאשר אין מרגישים… טעם ברור של בשר אין להחמיר…". כפי שכתבתי, אין טעם ברור בקוסקוס של בשר (ולא ברור אם המשפרי טעם הופכים את האבקת בשר לדין של תבלין שלא בטל בשישים).. מחילה על הטורח במענה פעמיים, תודה רבה וישר כח!
אם תעיין בב"ח ובש"ך שהרב ציין שם תראה שההיתר הוא רק כאשר הבשר שולי לגמרי, שכן מדובר על אדם שבישל בקדירה בשרית ללא שטיפתה משאריות בשר. אבל תבלין שאדם שם במטרה להטעים את תבשילו אינו שולי בתבשיל, וכיון שבכל כף שאוכל, הוא בעצם אוכל מממשות התבלין הבשרי שרצה בו, הרי שהוא בשרי.
יחד עם זאת, איני דוחה את סברת הקולא מכל וכל, ויתכן שניתן למצוא כמה ספקות ולומר בזכותם שלמקל יש על מי לסמוך, או להקל במקום צורך גדול. אבל להלכה נלע"ד שלא ניתן לומר לכל ישראל שמי ששם תבלין בשרי במאכל, המאכל לא בשרי, וממילא הוא יכול לכתחילה לשים תבלין זה ולאכול מיד אחר כך מאכל חלבי. כמו כן, לא שייך לחלק בין אם הוא מרגיש את טעם הבשר שבתבלין, שכן כל מטרתו של התבלין הזה הוא לתת טעם בשרי במאכל.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-31 17:55:47
הרחקות בין בשר וחלב
שלום וברכה, תיבלתי קוסקוס באבקת מרק עוף בשרית (3.2% אבקת בשר עוף). האם לאחר אכילת הקוסקוס יש צורך להמתין לפני אכילת חלב? יש לציין שלא הבחנתי בטעם בשר, כלומר זה דומה למרק עוף פרוה.
אם לא כתוב על האריזה שהיא פרווה – הקוסקוס בשרי וצריך להמתין.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-31 11:10:34
גבול אלמנה
שלום רב האם לאחר נטיעת כרם גדול בארץ ישראל באיזור שהיה שומם /ערבים עד היום -אפשר לבדך מציב גבול אלמה וברכת שהחיינו
מציב גבול אלמנה – נוטע הכרם לא יכול לברך, שכן הוא כל הזמן היה יחד עם הכרם, כך שאין הדבר חדש עבורו. אבל המגיע ליישוב שנטעו בו כרם חדש לאחר שלא היה בו שלושים יום – יברך על היישוב ועל הכרם, שכן הברכה היא על הרואה 'בתי' ישראל ביישובן, והכרם נלווה לבתים.
שהחיינו – בנטיעת הכרם עדיין אין דבר חדש שאפשר להשתמש בו כמו בפרי חדש או אפילו עץ שקנה אדם לגינתו לשם יופי. אמנם כאשר יברך שהחיינו בפעם הראשונה על הענבים של הכרם, יכוון להודות לה' לא רק על הפרי אלא על כל הכרם.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-31 04:56:08
הלכות תפילה
שלום למו'ר. ברצוני לברר ההלכה למעשה מה מותר ומה ראוי להימנע. במקלחת עם שירותים נקיים ומכוסים האם ניתן לשמוע שיעור קודש או שירי קודש בזמן המקלחת? ב. אם שומעים שיעור מחוץ למקום המטונף מה עושים? ג. האם צריך לברך ברכת התורה על שמיעת שיעור ללא הוצאה בפה רק שמיעה? תודה לרב
במקלחת מותר מצד הדין לחשוב מחשבות קודש, אבל לא להכניס פנימה דיבורי קודש – לא שיעור ולא שירים. אמנם מי שבעל כורחו שומע דברי קודש מחוץ למקלחת – מותר. ענייני מוסר ודרך ארץ, מותרים במחשבה אפילו בשעת עשיית צרכים, כל שלא חושב על פסוקים או דברי חז"ל.
הרוצה לשמוע שיעור תורה או לחשוב מחשבות קודש לפני שברך ברכת התורה בבוקר, עליו קודם כל לברך ולומר פסוק בפיו.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-31 03:25:05
בשר בחלב
מזגתי בטעות לפני שבוע וחצי שוקולד חלבי חם אך לא רותח לזכרוני לצלחת שככל הנראה הייתה בשרית, ואיני זוכרת איזו צלחת זו הייתה… האם אפשר לא להכשיר את כל הצלחות? אגב גם הסיר היה בשרי ולא זכרתי איזה סיר זה היה והכשרתי את כל הסירים במטבח, האם הייתי חייבת בכך מן הדין?
אם התערב כלי שבלע טעם איסור בכלים של היתר, אין חובה להכשיר את כל הכלים, אמנם יש להמתין שתעבור יממה על הכלי שבלע איסור לפני שישתמש בכלים שבתערובת. ואם בקלות אפשר להגעילם, טוב להגעילם.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-30 14:13:24
גילוח בצומות הקלים
אני אשכנזי הנוהג לגלח כל יום ובתקופת שלושת השבועות כל ערב שבת עד ר"ח אב, האם לי מותר לגלח בצומות הקלים? תודה
מצד הדין אין איסור גילוח בצומות הקלים. אמנם יש מקום להדר ולא להתגלח. עיין בפניני הלכה זמנים פרק ז סוף סעיף ב. אפשר לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-30 09:59:51
קריאת שמו"ת
בשבת ה,י מובא שאפשר לכתחילה לקרוא פרשיה שלמה מקרא ואז פסוק פסוק עם רש"י, וכן להשלים את קריאתו השלישית של פסוק ללא פירוש בזמן הקריאה בתורה. מה מיוחד בדרכים אלו דווקא? אם יש דרך אחרת שיותר נוחה לי, אני יכול לנהוג בה לכתחילה?
אפשר. העיקר שבסוף תקרא פעמיים מקרא ופעם אחת פירוש של המקרא.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-28 06:27:40
מעשר כספים לאמא
אימי פנתה אלי בבקשה להעביר לה מעשר כספים. לצערנו היא "לא מצליחה לגמור את החודש", בגלל הוצאות שונות והתחייבויות שונות. האם ניתן להעביר לה מעשר כספים.
פניני הלכה ליקוטים ב פרק ו (אפשר לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה):
טו – צדקה להורים
שאלה: האם אפשר לתת את כספי המעשר להורים נזקקים? תשובה: אם יש לבן אפשרות לפרנס את הוריו הנזקקים הוא חייב לפרנסם. ואמרו חכמים שאם ייתן את כספי הצדקה שלו להורים, תבוא לו מארה (קללה), שאין ראוי שייתן אדם להוריו צדקה אלא ראוי שיסייע להם מכספו האישי. אבל אם מצבו הוא, שבלא כספי מעשר כספים לא יוכל לעזור להוריו, הרי ההורים קודמים לבנים ולכל שאר העניים, ולכן ייתן להם את כספי המעשר (שו"ע ורמ"א יו"ד רמ, ה).
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-28 05:50:18
הפרשת חלה
כבוד הרב, האם צריך להפריש חלה מעוגה שיש בה הרכיבים הבאים? 1 קילו קמח חיטה 1 קילו קמח תירס cornmeal (צהוב – לא cornstarch) 1 קילו חלב 1 קילו סוכר 16 ביצים כחצי קילו שמן האם התירס מצטרף עם החיטה להיות שיעור חלה כי טעם כעיקר? או האם רק קמח אורז מצטרף עם החיטה? תודה רבה
מתחשבים רק בקמח מחמשת מיני דגן לפני עירוב עם מים או דברים אחרים, ולכן אין צורך להפריש, כמבואר בפניני הלכה כשרות פרק יא. אפשר לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-24 14:25:47
אמירה לגוי ואמריה למחשב
במה שונה אמירה לגוי (למשל בשבת, אבל גם לגבי שליחות) לאמירה למחשב?
כיון ששאלתך כללית מאוד, אענה באופן כללי מאוד: בדברים ששיניהם דומים – אין שוני. ובדברים שהם שונים – יש שוני, כגון במקרים בהם חששו חכמים לקרבה או לכך שבעקבות האמירה יעשה הגוי עבור היהודי דברים אסורים.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-23 03:21:50
הרהורי כלה לקראת חתונה -איסור אוננות?
האם מותר לבחורה לחשוב המון על החתן העתידי שלה לאחר שכבר החליטו להתחתן? הכוונה כאשר הוא לא לידה והם שניהם שומרים נגיעה ועל כן משתדלים להימנע מפגישות עד הנישואין ולכן מדברים בטלפון. ראוי שסתם כך תשב ותחשוב עליו גם על קיום חיי אישות עימו? שסך הכל מהרהרת במה שתעשה בהיתר? ונניח כן אולי יצא לה רטיבות? אשמח למקורות
"האם מותר לבחורה לחשוב המון על החתן העתידי שלה לאחר שכבר החליטו להתחתן?" כן.
"האם ראוי שסתם כך תשב ותחשוב עליו גם על קיום חיי אישות עימו? שסך הכל מהרהרת במה שתעשה בהיתר? כיון שכעת הדבר אסור – אסור, בלי קשר לרטיבות, שכן ברטיבות זו של האישה אין כל איסור.
פירוט:
שני סוגי הרהורים אסורים לגברים:
א – אסור לאיש לדמיין את עצמו חוטא עם אישה שאינה אשתו. לפיכך, אסור לאיש גם להתבונן להנאתו בנשים או בבגדיהן, אף שאין הדבר מביאו לקישוי האיבר, כיון שהדבר עלול להביאו להרהורי חטא באישה זרה.
ב – גם כאשר אינו מדמיין את עצמו חוטא עם אישה מסוימת, אסור לאיש להרהר או לקרוא או לצפות בדברים שמגרים את היצר וגורמים לקישוי האיבר, וממילא עלולים לגרום לו להוצאת זרע לבטלה במתכוון או תוך כדי שנתו.
איסור הרהור לנשים:
סוג ההרהור הראשון שלמדנו אסור גם לנשים, לכן אסור לאישה לדמיין עצמה חוטאת עם גבר זר. אמנם מותר לנשים להתבונן להנאתן בגברים שלא לשם תאווה.
סוג ההרהור השני שאוסר על האיש להרהר בדברים שעלולים לגרום לו להוצאת זרע לבטלה, אינו שייך בנשים. לכן מותר לאישה להרהר בענייני החיבור, וכן מותר לה להרהר בבעלה בעת נידתה.
מקורות – פניני הלכה שמחת הבית וברכתו פרק ד. אפשר לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-22 22:52:27
ליל שבועות
פניני הלכה שבועות – מכל מקום אין חובה לקיים מנהג זה, ומי שקשה לו להישאר ער ולעסוק בתורה כל הלילה, רשאי לישון. ויש מגדולי הרבנים שהעדיפו לישון בליל חג השבועות, כי שיערו בעצמם שאם יישארו ערים כל הלילה, לא יוכלו לכוון כראוי בתפילת שחרית ומוסף, או שלא יוכלו ללמוד בלילה בערנות מספקת, או שיאלצו לעסוק בהשלמת שעות שינה עד שהדבר יגרום לביטול תורה, או שלא יוכלו לשמוח כראוי בחג בהיותם עייפים. . רשאי לישון : מי מתיר ?
מי מתיר? אין מי שאוסר!
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-21 12:33:10
העתקה במבחן
העתקתי במבחן נוסחאה מסוימת שהייתי יכול להגיע אליה לבד, מה הדין? תודה רבה
צריך לעשות תשובה שחלק ממנה זה לומר למורה שהעתקת.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-21 09:18:00
תפילה
הלך לישון אדם בשעה מאורחת בלילה כמו 2 3 לפנות בוקר וקם מאוחר בשעה 12 בצהריים או יותר ופספס זמן תפילת שחרית האם יוכל לעשות תשלומין במנחה או שהדבר לא אפשרי דבר נוסף האם לפי הרב מלמד אומרים ביום העצמאות הלל גמור עם ברכה?
תלוי למה הוא קם מאוחר – אם מתוך בחירה – הוא מזיד, ולכן לא יכול לעשות תשלומין. אבל אם שם שעון וכיבה אותו כדי באמת לקום עוד כמה דקות ונרדם, או שביקש מחבר שיעיר אותו והחבר שכח או העיר מעט – יכול להשלים. כל אחד צריך להחליט בעצמו האם הוא שוגג או מזיד.
הלל שלם עם ברכה ביום העצמאות וביום ירושלים – כן.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-18 13:58:34
ברכת כהנים
האם לפי מנהג אשכנז לוי חייב לטול ידו במוסף לפני נטילת ידי הכהנים תודה
לא
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-05-18 04:37:39