חיפוש שאלה מתוך המאגר
חיפוש שאלות ותשובות במערכת
השתמש בטופס להלן לצורך חיפוש במערכת
שאלות אחרונות
ברכת הגומל על טיסה
שלום הרב! בפרק טז בסוף אות ז הרב כתב שאדם שיש לו חרדה בטיסה יכול לברך הגומל. לעומת זאת שם, בסוף אות ח כתב הרב שאין לברך למרות שהאדם פוחד האם מתחשבים בפחד האדם או שהולכים לפי סכנה.
רק לגבי טיסה, בגלל שעדיין רגילים לכתוב בספרים לברך, הרב לא רצה בשתי ידיים לכתוב אחרת, לכן נתן מקום לדעה זו. אבל סתם כך אין מקום להתחשב בפחד האדם, אלא הולכים לפי המצב האובייקטיבי כפי שכתוב בסעיף ח.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-05 20:02:38
ברכה בטעות בצומות הקלים
שלום הרב הרב כתב בפניני הלכה זמנים שאדם ששכח שהיום צום קל ובירך על מאכל ונזכר לפני שהוא אכל אזי הרב כתב שעדיף לא לאכול למרות שעובר על הברכה לבטלה. ולכאורה יש קושיה מדברי הרמא סימן רעא סעיף ה ששם מבואר שאדם שבירך על מאכל לפני ההבדלה יטעם ממנו ולא יעבור על ברכה לבטלה. ולכאורה נראה שיש סתירה בין הרמא שם לרב שליט״א האם יש תירוץ לקושיה זו?
החילוק הוא בין מקרה שבו המאכל הוא איסור עצמי, ובצום המאכל נחשב לאיסור. לבין מקרה שבו המאכל לא נחשב כאיסור אלא רק מצד הזמן, כמו בהבדלה וקידוש, ובזה אנו מקלים יותר. כך מבואר בפניני הלכה ברכות יב, יא. לכן דרך אגב גם מתירים לילד שהגיע לגיל חינוך לאכול לפני הקידוש בבוקר למשל, זאת לעומת הסיבה שאנו פוטרים ילדים מהצומות – משום סכנה. אבל אם לא היתה בכך סכנה, היה חיוב לחנך אותם לצום שעות (ולא רק הדרכה יפה).
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-05 16:57:39
follow-up question kashrut
השאלה: שלום רב! בחוץ לארץ כשלנים בבית מלון, האם מותר לשתות קפה מהכוסות של הבית מלון שעשויים מחרס? הם משתמשים בכוסות אלו בעיקרן לקפה או תה. אבל יכול להיות שמדי פעם גם משתמשים בהם למשהו אחר כמו שוקו חם לא כשר. ואם כן משתמשים בהם לשתיה לא כשרה, האם זה אוסר את הכלי עכשיו לשתות בו קפה מכיוון שזה רק כלי שני? תודה, דניהתשובה:אין להשתמש בלא הכשרה של עירוי מים רותחים לתוך הכוס.שאלות המשך: .1 מכיוון שצריך להכשיר את הכוס, האם המים הרותחים צריכים לגלוש מעבר לשולי הכוס? .2 מכיוון שזה כלי חרס, האם פעם אחת זה מספיק או צריך ג' פעמים מים רותחים?
- כן. שהרי היו פעמים שהמשקה מן הסתם גלש, וכבולעו כך פולטו.
- לא. כיון שהחרס מצופה זכוכית, במקום שיש ספק אם בכלל נאסר, או במקום הצורך כשאין כלים אחרים וכד', ניתן להגעיל כרגיל.
- דינים אלו מבוארים בפניני הלכה כשרות. אפשר לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-05 14:48:34
אישות
שלום. מתי מותר תשמיש דרך איברים.
בשעת הדחק מותר לקיים תשמיש דרך איברים, היינו הוצאת הזרע על גוף האישה ולא בתוכו, זאת כאשר לא ניתן לקיים את התשמיש בתוך הנרתיק ('כדרכה') או בפי הטבעת ('שלא כדרכה'). עיין בפניני הלכה שמחת הבית וברכתו סוף פרק ב. ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-05 10:47:45
חגיגה ב3 השבועות
ישלנו חבר מאוד טוב שמתחתן יום אחרי ט' באב ואנחנו רוצים לעשות לו כזה ערב ישיבה של חברים,על האש מוזיקה וכאלה לשבת כמה חברים ביחד כי אחרי תשעה באב לא מספיק לפני החתונה. רצינו לדעת אם יש אפשרות לעשות אתזה ב3 השבועות בצורה כל שהיא? אפילו אם נגיד עושים איזה סיום מסכת זה יהיה מותר? או הצעה אחרת כל שהיא? תודה זה ממש חשוב לנו ! אפילו ר"ח עלה בתור רעיון ,השאלה אם זה סבבה
אפשר לפני תשעת הימים עם מוזיקת רקע רגילה – לא שמחה, ממכשיר אלקטרוני, בלי כלי נגינה חיים.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-05 07:49:39
Kashrut
שלום רב! בחוץ לארץ כשלנים בבית מלון, האם מותר לשתות קפה מהכוסות של הבית מלון שעשויים מחרס? הם משתמשים בכוסות אלו בעיקרן לקפה או תה. אבל יכול להיות שמדי פעם גם משתמשים בהם למשהו אחר כמו שוקו חם לא כשר. ואם כן משתמשים בהם לשתיה לא כשרה, האם זה אוסר את הכלי עכשיו לשתות בו קפה מכיוון שזה רק כלי שני? תודה, דני
אין להשתמש בלא הכשרה של עירוי מים רותחים לתוך הכוס.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-05 01:41:44
תפילה במטוס
בעז"ה אני עומד לטוס בקרוב מישראל לתאילנד. הטיסה אורכת שמונה שעות ועתידה לצאת מנתב"ג בשעה 0:00. מאחר ותאילנד מקדימה את ישראל ב4 שעות, הנחיתה צפויה להיות בשעה 12:00 בצהריים לפי שעון תאילנד. השאלה היא מהו זמן תפילת שחרית עבורי בטיסה? תודה רבה!
הכלל הוא שחלים על האדם דיני יום ולילה לפי מקום הימצאו באותו רגע על פני כדור הארץ. לכן ברגע שאתה רואה אור יום, תתפלל שחרית במטוס.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-02 17:45:45
קנין מתנה
מדריך שקנה צ׳ופרים(מתנה) לחניכים בסניף תנועת הנוער מכספו הפרטי ולבסוף שכח ולא הביא לחניכים. האם יכול להשתמש לעצמו או בגלל שנקנה במחשבה לתת לאחר לא יכול להשתמש? תודה
יכול להשתמש לעצמו
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-30 11:58:35
שבת ,
שלום לך. האם קיימת אבחנה , ואם כן היכן, (בספר) בין מצב של הדלקת אור בנורת להט לנורת לד? תודה מראש על התשובה
פרק יז סעיפים א-ב.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-28 09:22:19
גילוח
שלום הרב האם מותר לגלח את השפם והזקן אם מכונת גילוח? תודה מראש
כן. יש מחמירים להתגלח רק עם מכונת תספורת, ויש מחמירים להתגלח רק עם מכונת גילוח שיש לה הכשר. ויש מקלים לגמרי. והבוחר יבחר.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-28 06:48:24
טורטיה
שלום הרב מה ברכתה של טורטיה (מחיטה), מזונות או המוציא? ובמידה וברכתה מזונות מה יהיה הדין אם היה שיעור קביעת סעודה? (בפניני הלכה ברכות לא מצאתי התייחסות ובכשרות א הוזכר הדין לגבי לחוח, בלינצ'ס וכדו' אבל היה כתוב בהערה שזה כי הם עשויים מבלילה רכה. ואילו הטורטיה עשויה מבלילה עבה).
דינה כדין מאפה מזונות. הדבר הוכנס בפניני הלכה ברכות להוצאה הקרובה – "גם דין טורטייה כדין פהב"כ, ואף שבצקה דומה יותר ללחם, שהוא בצק עבה ואין בו הרבה שמן או סוכר, כיוון שהיא דקה ויעודה לאכילת ארעי וכדי לתת בה מילוי, דינה כפהב"כ."
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-28 06:47:13
אמירת קורבנות
שלום הרב למדתי בפרק יג בפניני הלכה תפילה על חשיבות אמירת הקרבנות עד כדי כך שאם אין זמן יש לדלג על הודו מזמור שיר וכו. רציתי לשאול שתי שאלות: א. האם כאשר אדם מאחר לתפילה ומספיק לו הזמן רק לברוך שאמר ואשרי, האם יש חשיבות לומר את הקרבנות בנוסף ולהתעכב עוד קצת? ב. באותו הקשר, אם לא הספיק לאומרם, האם יש עניין להשלים לאחר התפילה? תודה.
א. המאחר לתפילה צריך לדעת על מה הוא יכול לדלג כדי להגיע לתפילת עמידה יחד עם הציבור, או לפחות יחד עם החזן בחזרת הש"ץ:
אלו הדברים שלא ניתן לדלג עליהם כדי להתפלל במניין: ברכת 'על נטילת ידיים', 'אשר יצר', 'אלוקי נשמה' וברכות התורה, להתעטף בטלית ולהניח תפילין, לומר לפחות את ברכת 'ברוך שאמר', 'אשרי' ו'ישתבח', ואת קריאת שמע וברכותיה.
אלו הדברים שיאמר אם יש לו יותר זמן לפי סדר החשיבות: כל ברכות השחר, שני המזמורים הפותחים ב"הללויה הללו", שלושת מזמורי ההללויות הנוספים, פסוקי קרבן התמיד והקטורת, 'ויברך דוד'. לגבי שאר המזמורים, הבוחר יבחר איזה מהם לומר לפי הזמן שנותר לו כדי להגיע לתפילת עמידה במניין. בשבת ויום טוב, מזמור 'נשמת' קודם בחשיבותו לחמשת פרקי ההללויות, והפרקים שרגילים לומר בכל יום קודמים לפרקים שמוסיפים בשבת ויום טוב.
ב. יש עניין לומר את פרשת התמיד, שכן אומרים את דברי חכמים על פיטום הקטורת בסוף התפילה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-28 06:21:50
לש/צובע בשבת
שלום הרב, לגבי הכנת משקים עם powder (אבקה?) בשבת: נראה לי שפסק הרב שמבחינת לש, טוב יותר להוסיף דברים כמו קפה לתוך המים. אבל מבחינת צביעה, כתב הרב שעדיף לשפוך מים על תרכיז בהכנת מיץ (למשל). אז היום אפשר להכין כמה משקאות כשמערבבים מים ופודרה, ויש צבע בpowder. אז האם עדיף לשים את הpowder בכוס ואחר כך לשפוך את המים עליה, או לשפוך את המים ואחר כך להוסיף את הpowder?כל טוב, יהודה קרבל ניו יורק
החשש של לישה יותר חמור מהחשש של צביעה במשקים.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-27 22:20:19
נקמה ונטירה
במקרים רציניים שאנשים פוגעים עושים חרם מרביצים או מתעללים באדם מסוים מותר להם לנקום ולנטור?
תשובה לשאלתך נמצאת בספרו של הרב מלמד פניני הלכה ליקוטים ב' פרק א. אפשר לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-27 21:24:44
שבות דשבות בשבת
שלום, א. נכבה לנו המזגן בשבת, והיה מאוד חם עד שממש היה קשה להתנהל בבית גם לא היה חלונות. האם מותר בשעת הדחק כזו להדליק את המזגן בשינוי והווי שבות דשבות? ומה לגבי לומר לילד ללחוץ בשינוי ואז אולי זה שבות דשבות דשבות?ב. פעם היה לנו מקרה דומה בסוכה (בשבת חול המועד) עם מאוורר. האם עדיף לעשות כדלעיל בשינוי או לאכול בתוך הבית ומצטער פטור מן הסוכה ולהפסיד את המצווה?תושה
שבות דשבות מותר לצורך גדול ולצורך מצווה. אם חם מאוד וקשה מאוד להתנהל, זה צורך גדול. אם בגלל החום לא ניתן לאכול בסוכה, זה צורך מצווה, אבל בשביל השהייה עצמה בסוכה ניתן להקל רק ביום טוב להדליק את המאוורר בשינוי. כאשר אדם מסופק האם המקרה שלו הוא צורך גדול, יחשוב האם היה מוכן לשלם עבור כך סכום כסף לא גדול אבל גם לא קטן. כגון חמישים שקלים. פעמים רבות זה עוזר לדעת האם מדובר באמת על צורך גדול.
נכון כשאפשר לא להדליק את המזגן או המאוורר מול האנשים, משום שהדבר נראה שלא לכבוד השבת, ומשום שילדים או אנשים אחרים שאינם מבינים יפה את ההלכה, עלולים לחשוב שהדבר קל ויבואו להכשל בעתיד. ולכן כאשר הדבר אפשרי נכון גם לא לעשות עניין מהחום על ידי דיונים ציבוריים משפחתיים, אלא כאשר יש צרוך גדול לעשות את הפעולה הנצרכת בשקט.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-27 11:07:18
שום
קניתי שקית של שום מקולף שלם קפוא. בבית הורי והורי בעלי לא נזהרו שלא להלין שום מקולף בלילה, אך בני סיפר לי על כך לפני כמה שנים והתחלתי לשמור על זה. האם עלי לעשות התרת נדרים כדי להשתמש בשום הקפוא?תודה
התרת נדרים שאומרים בכל שנה לפני ראש השנה ויום כיפור נאמרת בדיוק עבור סוג נדרים כאלו, כמבואר בפניני הלכה ימים נוראים סוף פרק ה. כך שאם אמרת זאת או שבעלך אמר זאת עבורך, אין חובה לעשות זאת שוב.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-27 03:29:41
הכשרת תבניות
שלום רב, קניתי תנור אפיה יד שנייה ממישהי שאני לא יודעת אם היא שומרת כשרות. עם התנור הגיעו תבניות שחורות של התנור. אני מאוד הייתי רוצה להשתמש בהן בגלל שהן איכותיות ומתאימות במיוחד לתנור. האם אני יכולה "לאפות" אותן בתנור פירוליטי על מנת להכשיר אותן?
אם אין חשש שיהרסו במצב פירוליטי – אין בעיה. ואם יש חשש שיהרסו, אפשר להקל לחממם על החום הגבוה של התנור.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-26 15:22:15
כיסוי ראש לאישה
שלום וברכה. שאלה אותי אישה גרושה מה דין כיסוי ראש לגרושה ? האם ניתן להקל במקרים מסויימים כדי להתחתן ?תודה
ההלכה היא שאישה גרושה צריכה ללכת עם כיסוי ראש, ומקלים רק אם היא באמת חושבת שבגלל זה לא יציעו לה הצעות, וממילא הדבר יפגע בנישואיה, וממילא מדובר על שעת הדחק. וגם אם מקלים, זה רק במקומות שאכן הליכה בלי כיסוי ראש משמעותית, אבל בתוך ביתה כשבאים אורחים, או במקום מגוריה שכולם יודעים שאינה נשואה, אין סיבה להקל. דין זה מבואר בפניני הלכה ליקוטים משפחה בפרק העוסק בצניעות.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-26 12:10:52
טבילת כלים
אני נמצאת בחו״ל לתקופה יחסית ארוכה ולא בטוחה שיש בקרבתי מקום לטבילת כלי. האם יש מקום להקל בטבילת בקבוק מתכתי במקווה? כל שימושו הוא לשתיית מים קרים בלבד.
לא ניתן להשתמש בבקבוק ללא טבילה. הפתרון הוא פשוט – לתת את הכלי במתנה לגוי, ולבקש ממנו לקבלו בהשאלה לזמן בלתי מוגבל.
פירוט – מותר לישראל להשתמש בהשאלה בכלי ששייך לגוי בלא טבילה, ובתנאי שלא בישלו בו מאכל טרף. וגם אם הכלי נשאר אצלו זמן רב עד שברור שהגוי התייאש ממנו, אם יתכוון במפורש שהכלי יישאר לעולם ברשות הגוי והוא ישתמש בו תמיד בהשאלה – פטור מטבילתו.
לכן כאשר יש לאדם כלי שצריך טבילה והוא נמצא במקום שאין בו מקווה, או כאשר יש לו צורך בשבת להשתמש בכלי שלא הספיק להטביל, יכול לתת אותו במתנה לגוי ולבקש מהגוי רשות להשתמש בו. ונכון שיסכם עם הגוי שברגע שיוכל להטביל את הכלי, הוא יעבור לרשותו בחזרה, ועל ידי כך יוכל לזכות במצווה ולהטבילו בברכה. אבל אם יכוון שהכלי יישאר לעולם ברשות הגוי והוא ישתמש בו תמיד בהשאלה – פטור מטבילתו.
הגוי צריך להבין את הנעשה. כלומר יש להסביר לו שאסור ליהודי להשתמש בכלי ללא טבילה, והפתרון הוא לתת את הכלי לגוי וכו'.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-06-26 03:18:44