חיפוש שאלה מתוך המאגר
חיפוש שאלות ותשובות במערכת
השתמש בטופס להלן לצורך חיפוש במערכת
שאלות אחרונות
איפור בשבת -ג'ל לגבות
שלום הרב, ברשותי "גֵ'ל לעיצוב גבות". בעזרת הג'ל שהוא שקוף, ומברשת תואמת, שערות הגבות מתיישרות. האם מותר לעשות זאת בשבת?
שתי בעיות יש בשימוש בג'ל בשבת: 1. כיון שהג'ל אינו נוזלי, יש בו איסור ממרח (שו"ת יביע אומר ד, כח). 2. כיון שבזכות הג'ל השיער עומד או מתיישר בצורה מסוימת, הדבר אסור משום בונה מדרבנן (שולחן ערוך אורח חיים סימן שג סעיף כו, משנה ברורה ס"ק פב, ושמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק יד הערה קמו בשם הגרש"ז אויערבאך, וכן כתוב בפניני הלכה שבת יד, ג – אסור להעמיד את התסרוקת או את השיער על ידי ספריי או שמן, מפני שזה דומה למלאכת 'בונה'. ביאור הלכה שג, כז, 'לחוף').
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-17 09:28:11
תקנות ד'רבנו גרשום
האם קריאת הודעות פרטיות בנייד של אחר, או קריאת דואר אלקטרוני פרטי של אחר, ללא רשות, עובר עד תקנות ד'רבנו גרשום?
איסור זה נלמד מהתורה משום 'ואהבת לרעך כמוך', ומשום 'והלכת בדרכיו', ומדברי חכמים משום 'מה ששנאוי עליך על תעשה לחברך', וכפי שכתב גם ר' חיים פלאג'י בשו"ת חקקי לב ח"א יו"ד מט.
הפלא יועץ יועץ כותב שהדבר כלול בכלל האיסור של גניבת דעת – "ויש מין גניבה אחרת שדשו בה רבים הלא היא גניבת דעת הבריות ויש מינים ממינים הכלל הוא שכל שמשתדל לידע מה שבלב חבירו ברוב דברים גניבת דעת מקרי ואסור אם לא שעושה לשם שמים להציל עשוק מיד עושקו או לאפרושי מאיסורא". וכך כותב הגר"א בסידורו על הווידוי "גזלנו".
רבנו גרשום מאור הגולה הוסיף תיקון כי מי שעובר על איסור זה הוא ב"חרם".
עי' עוד בסוגיה זו כאן – https://www.yeshiva.org.il/midrash/49144.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-16 10:49:37
תפילין
שלום, מה מקובל בנוסח ספרד ? קשר ראש מרובע או דלת
יוצאי ספרד – דלת. ספרד-חסידי – מרובע.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-15 20:12:07
ספק גזל
שלום כבוד הרב שליטא. אני עובד בתור נציג אשראי בסופר מסוים(זה אומר שאני לא עובד בסופר כי אני עובד דרך חברה שלא קשורה לסופר) ובצעתי קניה ואחד הקופאים ראה שאין לי הנחת עובד שהיא שייכת רק לעובדים של הסופר, ואמר לי שהוא ישים לי את הנחת העובד שלו ואני שמחתי. בדרך לבית הבנתי שיש פה ספק גזל כי אני לא באמת עובד של הסופר. סך הכל יצאה הנחה של 40-50 ש"ח, האם זה גזל ואם כן מה הרב ממליץ לעשות? תודה רבה.
פשוט תשאל את אחראי הסופר מה לעשות. אם יאמר לך שזה בסדר – זה בסדר. אם יאמר לך לשלם – תשלם.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-14 16:07:13
הלכות נידה
בנוגע להפרדת המיטות בזמן נידה-1. בחדר קטן שבו אין מקום להפרדת המיטות יותר מסנטימרים בודדים, האם מותר להשחיל בין המיטות בלילה קרש (דיקט) אטום (כמו של גב ארון) מגיע מהרצפה ועד כ 50 ס"מ מעל גובה המזרונים ? או שאין לישון בחדר הזה יחד בזמן נידה?2. אם התשובה היא שמותר, האם מותר להשתמש בפיתרון זה גם מלכתחילה, בחדר שיש בו מספיק מקום להזזת המיטות רק שזה דורש מאמץ של פינוי חפצים המפריעים להזזת המיטה?
פתרון הקרש הוא מלכתחילה. כאשר לא רוצים קרש, בדיעבד אפשר להסתפק בסנטימטרים בודדים, שכן העיקר הוא שלא ישנו במיטה אחת, וברגע שיש קרש או הרחקה, אלו שתי מיטות, אלא שהרחקה של סנטימטרים בודדים אמנם פותרת את עניין מיטה אחת, אבל לא את עניין חשש העבירה מתוך הקירבה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-14 04:13:20
שניים מקרא ואחד תרגום
שלום הרב! אני משתדל לקרוא שניים מקרא ואחד תרגום בכל בוקר, אבל לא תמיד מבין טוב את מה שאני קורא, אפילו עם רשי. האם אפשר להחליף את קריאת התרגום בקריאת ביאור פשט כמו שטיינזלץ? תודה מראש
כן, שהרי מטרת התקנה היא שאנשים יבינו טוב יותר את פסוקי התורה. וכאשר תמצה את פירוש שטיינזלץ תעבור לפרוש אחר שמפרש את פשט הפסוקים לפי חז"ל, כמו למשל פירושו היפה של הרב יאיר וייץ בספריו – בדרכה של תורה. וזהו שאמרו שהמלמד ילדים את הפרשה יצא י"ח אם קרא איתם כל פסוק פעמיים ופרשו על פה.
יש לציין בהקשר זה שהקורה את אונקלוס ללא הבנה, לא יצא ידי חובה, שהרי תקנת התרגום נועדה כדי שאנשים יבינו יותר טוב את הפסוקים, ולא לשם סגולה. במכתבי החפץ חיים (י"ח) מובא בזה"ל: "בימים האלה אין אנו יוצאים י"ח בתרגום, לפי שאין המוני אחינו בית ישראל מבינים אותו". וכ"כ בספר פסקי תשובות (רפה, ה) שמי שאינו מבין את לשון התרגום, צריך למצוא פירוש אחר שיתרגם לו את המקרא. עכ"ד. ומעי"ז כתב בחוט שני פז, ב, הערה ד.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-13 11:56:54
שיימינג והלכות לשון הרע כלפי עברייני מין
אני גרה במקום שאין בו ועדת קבלה. פוגעי מין מהיישובים, שהיישוב מסלק אותם באים לגור כאן. השאלה היא האם מותר להזהיר את הציבור מפניהם? לא ברור לנו סוג הפגיעה ומהותה, כי יש חיסיון ויש זהירות מפני לשון הרע, ולכן אין לנו מידע אמין. אבל יש שמועות. האם הזהירות על שמו של הפוגע חשובה מדמה של הנפגעת הבאה? האם יש להתחשב בכך שהפוגע הוא קטין לפי החוק, אך מעל גיל בר מצווה?
כמובן שכל מקרה לגופו, וכל שמועה כזו על פוגע מין צריכה ביסוס. זו מילה מפוצצת 'פוגע מין'. אבל אם אכן יש לכך ביסוס, אנשים צריכים לדעת להיזהר תוך זהירות לא להגזים ולגרום לנזק גדול יותר, שכן פעמים שאדם הבין את משמעות מעשיו והפצת הדברים באופן ציבורי מוגזם, שלא מפה לאוזן, אינה טובה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-13 04:06:04
אמונה והשתדלות
שלום רב יש לי חרדות בשנים האחרונות ודברים קשים. מה לעשות כדי שבורא עולם יעזור לי?
אדם שיש לו חרדות ודברים קשים חייב לעשות שני דברים – 1. ללכת לטיפול של איש מקצוע. 2. להתפלל מעומק הלב שבורא עולם יתן לאיש המקצוע חכמה לטפל בו, ושבורא עולם יתן לו עצמו כח להצליח להרפא.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-12 16:20:56
אוהל ארעי בשבת
שלום וברכה. בפננה"ל מובא שמותר לבנות גג ארעי לצל אם בונהו בשינוי הסדר (מחיצות בסוף). כיצד הזה מסתדר עם כך שאסור לבנות אוהל ארעי לצל אפי' בלי מחיצות כלל (כמובא במשנ"ב סי' שט"ו, ס"ק י"ז. שם משמע ששינוי הסדר יועיל רק במחיצה שעיקרה למה שמעליה, כגון מיטה)? תודה רבה.
הפוסקים שכתבו ששינוי הסדר מועיל גם כשמטרת הגג לשם אוהל הם: אבנ"ז רכב, ד ומאמ"ר שיא, ט. מנוח"א,39 וכמבואר בשו"ע שיא,ו ע"פ שבת מג: לגבי מת המוטל בחמה, שמותר לאנשים ששומרים עליו לעשות אוהל עראי בשינוי הסדר. וכ"ד החזו"א כמובא בשש"כ הערה כא וסד. וכ"פ כחזו"א בארח"ש ח"א ט,יא.
אמנם זהו דוקא אם החזיק את הגג באוויר, אבל אין לשים הגג על עמודים כשמטרתו לאוהל, שכן בכה"ג גם בלא מחיצות הדבר אסור (הלכות שבת בשבת ב, עמ' עט טו-טז).
ולכן סיים הרב בהערה 4 – "ככלל שינוי הסדר מועיל באוהל ארעי, כמבואר באבנ"ז רכב, ד; מאמ"ר שיא, ט; שש"כ כד, הערות סד, כא; ארח"ש ט, יא; מנו"א ג, כג, 39."
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-12 13:56:33
טיסה לגרמניה
שלום אנחנו מתכננים חופשה משפחתית אחת האפשרויות שעלו היא חופשה בברלין האם זה בסדר לטוס לגרמניה או שראוי להימנע?
זה בסדר. אמנם אם אדם מרגיש שזה לא בסדר, זה יפה מאוד. יש מספיק מקומות בעולם לטייל בהם.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-12 06:01:26
שירות צבאי מעורב
שלום וברכה כבוד הרב. למדתי בישיבה חרדית שנתיים ויצאתי ללמוד מדעי המדינה באוניברסיטה. עכשיו אני רוצה לקיים את מצוות השירות הצבאי. יש תפקיד שקוראים לו "קשרי חוץ" הקשור לתחום הלימודים שלי. כאן אני יודע שאוכל להועיל בע"ה. אמנם ההכשרה היא בבסיס מעורב וקיימים גם פעם-פעמיים בשבוע אימונים פיזיים (לא אינטנסיבים) יחד עם בנות. האם מותר לי לשרת במסגרת כזו או שיצא שכרו בהפסדו ? תודה רבה מראש.
אין לשרת בצבא עם בנות, ובטח שלא לקיים איתן אימונים. עיין בזה בהרחבה בפניני הלכה העם והארץ פרק ד. אפשר לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-11 15:29:49
כשרות
שמעתי שבאוכמניות עלולים להיות חרקים. האם יש לפתוח כל אוכמנית ולבדוק?
בכל פרי 'עלולים' להיות חרקים. כדי שפרי יהיה חייב בבדיקה, צריכה להיות בו נגיעות גבוהה של חרקים שניתן לראותם בעין בבדיקה רגילה.
באופן כללי, באוכמניות שקונים אין נגיעות גבוהה של חרקים, משום שהפרי מטופל בהדברת מזיקים. עם זאת במידה ומוצאים פרי רך או רקוב – יש להתבונן בתוכו.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-10 13:30:04
ברכת הטוב והמטיב
היי ראינו בברכות י״ז הלכה י״ג שיש לברך על הולדת בן הטוב והמטיב ועל הולדת בת שהחיינו משום ש הולדת בן גם האב וגם האם שמחים . מספר שאלות- 1.בהריון תאומים(בן ובת) מה יש לברך גם שהחיינו וגם הטוב והמטיב או שאחת פותרת את שניהם? 2.בהולדת בת שמשמחת גם את האב וגם את האם האם ניתן לברך הטוב והמטיב? 3-אם בעלי איתי בחדר הלידה מברך , גם עליי לברך ? או שהשמיעה מוציאה אותי לידי חובה?
לא מדוייק לומר שהסיבה לברך הטוב והמטיב על בן היא משום שהאב והאם שמחים, שהרי ברור שגם על בת שניהם שמחים. אלא סיבת שוני הברכה הוא אחר כפי שמבואר שם בהערה – "טעם החילוק בין בן לבת, שהבן חייב לכבד ולסייע להוריו תמיד, וגם אם יהיה נשוי ומטופל בילדים קטנים, אם יצטרכו הוריו עזרה – יהיה חייב לטפל בהם ולסעדם. ולעומתו הבת, כאשר העזרה להורים מתנגשת בצרכי בעלה וילדיה, הרי היא פטורה מהחובה לעזור להורים. וכבר למדנו בהלכה ג, שברכת 'הטוב והמטיב' תלויה בהטבה מוחשית". אמנם אם חשוב לזוג לברך גם על בת הטוב והמטיב – מותר. וכן אם נולדו תאומים בן ובת מברכים הטוב והמטיב על שניהם.
אם האב והאם נמצאים יחד, אחד מהם יברך והשני יענה אמן. ואם האב אינו נמצא ליד אשתו היולדת, תברך האם לעצמה, ואף האב יברך בעת שישמע את הבשורה הטובה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-09 17:24:16
שירים בבית קפה/מסעדה בשלושת השבועות או ספירת העומר
שלום! האם מותר לי לשבת בשלושת השבועות או ספירת העומר, בהם אסור לשמוע שירים עם כלי נגינה – בבית קפה או מסעדה וכדו' כשיש שירים או מנגינות ברקע וסביר שהם עם כלי נגינה?
לפי המבואר בפניני הלכה, אין זה משנה האם יש נגינה או לא, אלא האם השיר שמח או לא. אם אינו שמח מותר לכתחילה לשמוע אותו עד תשעת הימים גם אם יש בו כלי נגינה, ואם שמח – אסור. עדיף שלא לשבת במסעדה שמשמיעה שירים שמחים בשלושת השבועות, ועדיף יותר לבקש להחליף לשירים לא שמחים, גם כך בדרך הכלל השירים במסעדות אינם שמחים כדי לא להפריע לאנשים.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-09 16:51:20
"ונחרשה העיר" – מתי?
שלום הרב כשכתוב במשנה בתענית – ונחרשה העיר. מתי הכוונה? לאחר מרד בר כוכבא או לאחר חורבן בית המקדש הראשון/השני? תודה הרב!
מהאינטרנט:
"חרב הבית בשנייה" – מתייחס לכאורה לסוף "המרד הגדול", בשנת 70 לספירה.
"נלכדה ביתר" – מתייחס לסוף מרד בר כוכבא, בשנת 135 לספירה.
אז מה זה "ונחרשה העיר" [לכאורה מדובר בירושלים]? –רק אחרי מרד בר כוכבא, הרומאים חזרו לירושלים, 65 שנה לאחר חורבנו, כדי לחרוש אותו? יוצא, על-פי זה, שבשנת 70 חרב בית המקדש השני וירושלים ורק 65 שנה לאחר מכן, "נזכרו" הרומאים לחרוש אותו?
המנהג הרומי היה שכאשר הורסים עיר בירה של מדינה, חורשים אותו לאחר-מכן, כדי לבטא את כניעת השלטון הקודם.
אבל, בעיני ההלכה, מהי אותה חרישה, ולמה היא עומדת בשורה אחת עם חורבן המקדש?
מה בעצם קרה בירושלים לאחר מרד בר כוכבא?
כדי לענות על כך נעיין בירושלמי על "ונחרשה העיר" : " "ונחרשה העיר" — חרש רופוס, שחיק עצמות, את ההיכל".
מישהו בשם רופוס חרש את ההיכל, לא את כל העיר.
מי הוא אותה דמות? טיניאוס רופוס היה נציב רומא ביהודה בימי מרד בר כוכבא, ובהיסטוריה הוא נודע כמי שחרש את ירושלים בעקבות המרד. אכן, יש בזה להעמיד בוודאות את הסיפא של המשנה בהקשרה ההיסטורי- תקופת בר-כוכבא.
"וחרישת איזה מקום היה אצל הרומיים לאות וסימן קללה שלא יבּנה עוד לעולם, וכפי חוקיהם לא היה רשאי עוד אדם לבנותו, על כן, אחרי ראה אדריינוס רב הכוסף של היהודים עוד לבנין ההיכל רצה להראותם שכל תוחלתם מהיום והלאה אפס ואין, וציווה לחרוש ההיכל, למען ידעו ברור כי לא ייבנה עוד".
אם כך, יש להבין מה היה מצבה של ירושלים לפני שהוא חרש את העיר?
חורבן בחז"ל אינו דווקא חורבן פיזי, אלא מבטא ביטול ריבונות יהודית וביטול של הלכות רלוונטיות. לענייננו, חורבן בית המקדש (בעקבות "המרד הגדול", בשנת 70 לספירה) התבטא בשני צורות: א. ביטול מוחלט של העצמאות היהודית;
ב. הפסקת עבודת הקרבנות ושאר מצוות המקדש. עם חורבן הבית, הסנהדרין עברה ליבנה וגם לא היה תחליף מלא לעבודת המקדש.
אבל, בשלב הזה הרומאים לא התכוונו להרוס את ההיכל. הם נשאו עמהם את כלי הקודש לרומא כמתואר בתבליט שער טיטוס, אבל המבנים העיקריים שהיו בהר הבית – בית המקדש והיקפו, ה"בניין הנאה של הורדוס" עדיין עמדו. הם השליכו אש במקדש, אבל זה שרף רק את החומרים הדליקים. אז כנראה שהפרוכות וקורות העץ נשרפו; אך עיקר ההיכל והסטווים, הבנויים אבן ושיש, עוד עמדו.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-09 11:18:23
שלשת שבועות
שלום וברכה 1. למעשה לפי מה שהבנתי – בגד שלא מברכים עליו שהחיינו מותר לקנות ולחדש עד ר"ח אב.בגד שמברכים בשעת הקנייה אין לקנות בכל בין המצרים.בגד שמברכים עליו בשעת הלבישה (ושכך המנהג) מותר לקנותו עד ר"ח ולחדשו אחרי ט באב. או לחדשו בשבת (חוץ משבת חזון).נכון?2. בהלכות ספירת העומר כתב הרב שהחושש שירדם מותר לשים שירים ברכב. אני מניח שהוא הדין בשלושת השבועות. השאלה האם זה גם בשבוע שחל בו? גם מוזיקה רועשת?
- כן
- ההיתר שנובע מחשש הירדמות שייך לדעת המחמירים, אבל לדעת הרב בכל מקרה מותר לשמוע מוזיקה שאינה שמחה בספירת העומר. האם מותר לשמוע מוזיקה רועשת בנסיעה – לא, גם מצד ימי האבלות וגם כי זה עושה את הנסיעה ליותר מסוכנת. האם מותר לשמוע מוזיקה ברכב בשבוע שחל בו תשעה באב – רק עצובה. ואם באמת חושב שיירדם בלא מוזיקה רגילה ולא שמחה, אפשר להקל.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-09 08:50:47
חידוש בגד בין המצרים
האם נערה שיוצאת לכמה ימים וחסרה בגדים יכולה לקנות בגד ולדרוך עליו או לכבסו טרם לבישתו כדי שלא תברך עליו שהחיינו?
לא מכיר קולא בזה. צריך לברך על בגד חדש שהחיינו גם אם דורכים עליו. היה צריך להערך לכך בזמן.
אם שייך, ואכן מדובר על צורך גדול, אפשר לקנות בגד ולחדש אותו בשבת שלפני תשעת הימים, גם אם מדובר על בגד של חול – ללבוש אותו חצי שעה בתוך הבית.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-08 21:29:21
תפילת עמידה
שלום וברכה. ברצוני לשאול בנוגע למאחר שמתפלל עמידה מילה במילה עם הש"ץ (וכן כשעושים תפילה קצרה): בנוסח אשכנז בחזרת הש"ץ הברכה השלישית שונה מתפילת הלחש, האם המאחר צריך לאומרה כנוסח תפילת הלחש או כמו החזן. והאם כאשר החזן מתפלל בנוסח שונה על המאחר לומר את הברכה השלישית/כל התפילה כנוסח החזן? תודה ושבת שלום
את הברכה השלישית צריך המתפלל לומר כפי נוסח תפילת הלחש כפי הנוסח של הסידור בו הוא מתפלל.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-07 10:04:03
מים להשקייה, מוקצה בשבת?
שלום כבוד הרב.במשפחה, היה לנו רעיון כדי להתמודד עם הבצורת (בצרפת). כשנוטלים ידיים (לסעודה, אחרי השירותים…), במקום שהמים המשומשים ילכו לכיור (כלומר לביוב), שמנו קערה בכיור כדי ליטול ידיים ולשפוך את המים המשומשים בקערה הזאת, על מנת להשקות צמחים על ידיהם אחרי השבת. אבל אי אפשר להשתמש במים הללו בשבת… לא לשתייה ולא לנטילת ידיים או כאלה דברים המותרים בשבת. למדתי שיש דין מוקצה למים המשומשים האלה.ואז רציתי להסביר לכמה אנשים מהמשפחה שיש דין מוקצה במים הללו. והם לא קיבלו את זה, ואמרו לי שאין דין מוקצה בכלל, כי לא יתכן שמים יכולים להיות מוקצה, וגם אפשר להשתמש בהם כדי לשטוף רגליים או להדיח כלים (דברים מותרים בשבת), וכוּ, כמו שהיו עושים בעבר בארצות צפון אפריקה (אלג'יריה, וכדומה).במצב כזה, האם אפשר לעשות תנאי בערב שבת, ולומר למשל: "אני (או אנחנו) אוספים את המים שנשתמש לנטילת ידיים כדי להשקות צמחים במוצ"ש, ובתנאי שיהיה אפשר לנו להשתמש במים שיהיו משומשים כדי להדיח כלים או לשטוף רגליים", ובכך לא יהיה דין מוקצה במים הללו?תודה מראש. צום קל, שבת שלום וכל טוב.
כיון שמותר להשתמש במים הללו לרחיצת הידיים שוב, או לשטיפת הבית, הם אינם מוקצה, בדיוק כפי שאמרו לך בני ביתך.
איסור מוקצה במים קיים במקרים הבאים (פניני הלכה שבת כג): אסור להניח בשבת כלי כדי לקלוט מים מלוכלכים שנוזלים מהגג אם אינם ראויים אפילו לשתיית כלב (מוקצה מחמת גופו), או כדי לקלוט מים נקיים שנוזלים מהמזגן (מוקצה מחמת 'נולד'). ובמקום צורך גדול כדי למנוע לכלוך או נזק, הדבר מותר. וכן מותר לפנות את המים שבכלי לפני שהוא מתמלא, כדי שלא ילכלכו את הרצפה, כדין כל דבר מטונף (גרף של רעי).
דרך אגב, למיטב ידיעתי, מים שיש בהם סבון ידיים או סבון כלים, אינם טובים להשקייה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-06 17:14:10
ברכת הגומל על טיסה
שלום הרב! בפרק טז בסוף אות ז הרב כתב שאדם שיש לו חרדה בטיסה יכול לברך הגומל. לעומת זאת שם, בסוף אות ח כתב הרב שאין לברך למרות שהאדם פוחד האם מתחשבים בפחד האדם או שהולכים לפי סכנה.
רק לגבי טיסה, בגלל שעדיין רגילים לכתוב בספרים לברך, הרב לא רצה בשתי ידיים לכתוב אחרת, לכן נתן מקום לדעה זו. אבל סתם כך אין מקום להתחשב בפחד האדם, אלא הולכים לפי המצב האובייקטיבי כפי שכתוב בסעיף ח.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-05 20:02:38