בפניני הלכה שבת, י, כא, כתוב: "ואם התנור מופעל על ידי שעון שבת, מותר בשעה שהתנור קר להניח בו מאכלים שנתבשלו כל צרכם, כדי שיתחממו כאשר התנור יתחיל לפעול. " האם מדובר דווקא במאכלים יבשים, או גם במאכל לח?
בפניני הלכה שבת, י, כא, כתוב: "ואם התנור מופעל על ידי שעון שבת, מותר בשעה שהתנור קר להניח בו מאכלים שנתבשלו כל צרכם, כדי שיתחממו כאשר התנור יתחיל לפעול. " האם מדובר דווקא במאכלים יבשים, או גם במאכל לח?

ההיתר הוא על פי שאר כללי בישול בשבת שלמנהג רוב ישראל הוא רק במאכלים יבשים, שכן ודאי שלא יהיה דין חימום בתנור קל מדין חימום על פלטה. כמו כן, כשם שגרמא אסור בשאר איסורי השבת, כך הוא אסור בדין בישול, ולכן אף שמניח את המאכל בתוך השבת בתנור או פלטה מכובים, הדבר אסור.
אם כבר שאלת, אביא לך בנושא זה קצת מתוך ספר הקיצור לפניני הלכה ( https://shop.yhb.org.il/product/kitzur/?srsltid=AfmBOorvXJh77tw_diIx7wSWAJ1-lc22zuFgNyIA2DcmvAK2JcLSZZP9 ):
השהיית תבשיל על האש לפני שבת
יט. אש גלויה: אסור להשהות לפני שבת תבשיל שלא הגיע למחצית בישולו, על אש הגז או כיריים חשמליות או בתנור אפייה, שמא יבוא להיטיב את האש לאחר כניסת השבת לצורך סעודת שבת, ויעבור על איסורי הבערה ובישול. ולכתחילה ראוי להשהות רק תבשיל שמוכן לאכילה וכל התעסקות באש או במאכל תפגום בטעמו. וכן דין השהייה במכונה לאפיית לחם ובסיר לבישול איטי (קראק-פאט). בדיעבד שהשהה מאכל שלא הגיע לחצי בישולו על אש גלויה אך יציבה (ככל הדוגמאות הנ"ל), יכול לאכול את תבשילו.
כ. אש מכוסה: גם אם התבשיל לא הגיע למחצית בישולו, ניתן להשהותו לפני שבת על ידי כיסוי האש, כגון שיניח טס נחושת על אש הגז, או יחמם על פלטה של שבת, או יכסה את כפתורי התנור, וכך אין חשש שיבוא להיטיב את האש. והטוב ביותר, שכל המאכלים יהיו מבושלים לגמרי לפני כניסת השבת, כדי שאם יהיה צורך יוכל להזיז את הסיר למקום יותר חם על הפלטה, או שאם יפתח את הסיר או דלת התנור יוכל לסוגרו. כמו כן, טוב להקפיד שהמים שבמיחם ירתחו לפני כניסת השבת.
כא. שעון שבת: מעיקר הדין מותר להניח על הפלטה לפני כניסת השבת מאכל לא מבושל, ולכוון את שעון השבת שידליק את הפלטה בתוך השבת לפני הסעודה, כדי שלקראת הסעודה המאכל יתבשל. וכן הדין לגבי אפיית מאכל בתנור אפייה ולחם במכונה לאפיית לחם, ובתנאי שיכסה את כפתורי ההפעלה. ויש שאסרו זאת, שמא יבוא לידי בישול גמור בשבת.
הנחה והחזרת תבשיל על האש בשבת
כב. הנחה: מותר לחמם בשבת רק מאכל מבושל שמוכן לאכילה, ורק על אש מכוסה באופן שניכר שאין פעולתו דומה לפעולת בישול. לכתחילה טוב להחמיר ולהניח על הפלטה או על טס המתכת שעל אש הגז, חוצץ נוסף עם חלל מועט, כצלחת הפוכה, ועליו יניח את התבשיל. והרוצה להקל, רשאי להניח את התבשיל ישירות על הפלטה, כיוון שאין הדרך לבשל עליה, ויש נוהגים להקל גם בטס מתכת במקום שאין רגילים לבשל עליו בימות החול.
כג. החזרה: המוריד בשבת תבשיל שהיה מונח על אש הגז לפני השבת, אם רוצה להחזירו עליה, חייב לכסותה בטס מתכת ולוודא שהתבשיל מוכן לאכילה. וגם למנהג המחמירים המוזכר לעיל, לא צריך להניח על הכיסוי חציצה נוספת אם ישמור על שלושה תנאים כדי שיהיה ברור שמחזיר תבשיל שהיה מונח על האש לפני שבת, ולא מניח תבשיל חדש בשבת: א – שלא יניח את התבשיל על הרצפה. ב – שתהיה דעתו להחזירו. ג – שידו תמשיך לאחוז בו.
וכן דין הרוצה להחזיר תבשיל לפלטה. ובדיעבד כשיש צורך גדול, גם למנהג המחמירים מותר להחזיר את התבשיל ישירות לפלטה ולטס הנחושת, אף שלא התקיימו שלושת התנאים הללו (ואם התבשיל נוזלי, הדין תלוי במה שלמדנו לעיל, ז-ח).
כד. פרטים במנהג המחמירים: כבתה הפלטה או אש הגז, כל עוד התבשיל חם, מותר להעבירו לפלטה וטס אחרים ללא צורך בחוצץ נוסף. כמו כן, כאשר מונחים תבשילים זה על זה, מותר לקחת את התחתונים ולהניח את העליונים ישירות על הפלטה והטס, אם היד סולדת מפני חומם ומתחילה התכוון להניחם אחר כך על הפלטה. וכן מותר לערות תכולת סיר שמונח על הפלטה או הטס לסיר אחר, ולהניחו ישירות עליהם, ובמקום הצורך מותר לעשות זאת גם בתבשיל נוזלי רותח.
כה. תנור אפייה: תבשיל שהיה בתנור אפייה מערב שבת, והוציא אותו בשבת, אם התנור דולק, לכל המנהגים מותר להחזירו לתוכו רק על גבי צלחת או תבנית הפוכה שמונחות על קרקעית התנור, או על ידי כיסוי כפתורי התנור, ובנוסף צריך לכתחילה להקפיד על שלושת כללי ההחזרה. אבל אסור לקחת בשבת תבשיל קר ולהניחו בתוך תנור דולק, אלא רק בתוך תנור מכובה שיידלק על ידי שעון שבת, ובנוסף לכך צריך להסתיר את הכפתורים או להניח את המאכל על צלחת או תבנית הפוכה (ועי' בפרק יז, יב).
כו. תנור חימום: מותר להניח בשבת מאכל מבושל על רדיאטור, כיוון שאין רגילים כלל לבשל עליו. וכן מותר להניח מאכל מבושל על תנור נפט או גז שנועדו לחימום הבית, ובתנאי שיש דבר שחוצץ בין האש למאכלים, ואין רגילים להעמיד עליהם בימי החול מאכלים או קומקום לשתייה. אבל אם רגילים לחמם עליהם בימי החול, דינם כאש הגז.
הטמנה
כז. אסרו חכמים לעטוף תבשיל במגבת וכדומה מכל צדדיו, אפילו שהוא מוכן לאכילה. אם התבשיל לא מונח על מקור החום (פלטה וכד'), האיסור רק בשבת. ואם הוא מונח על מקור החום, האיסור גם בתבשיל שמניחו לפני שבת. ובכל מקרה מותר לכסות תבשיל ולהשאיר מקום מועט שאינו מכוסה. וצריך להיזהר שלא להניח בשבת על התבשיל מגבת לחה, באופן שיכולה להגיע לחום שהיד סולדת בו (להלן יג, טז).
כח. סיר שאינו על מקור חום שהוטמן מכל צדדיו לפני שבת במגבת וכדומה, מותר להוסיף עליו בשבת עוד כיסויים כדי לשמור על חומו, או להחליף את הכיסוי שעוטף אותו. וכן אם הכיסוי נפל בשבת, מותר להחזירו.
כט. מותר למלא בשבת תרמוס במים חמים, שאין הכנסת דבר חם לתוך כלי נחשבת הטמנה. וכן מותר להניח בתוך סיר החמין שקית ובה אורז או מאכל אחר שאין רוצים שיתערבב בתוך שאר החמין, שאין איסור בהטמנת אוכל בתוך אוכל.
התוכן באתר ישיבת הר ברכה מופץ תחת רישיון CC BY 4.0. מותר לשימוש ולאימון מודלים של AI תוך מתן קרדיט לישיבה ולמחברי המאמרים.
Content on Yeshivat Har Bracha website is licensed under CC BY 4.0. Permitted for AI training with attribution to the Yeshiva and authors.