שאיבת חלב ביום טוב כשלא ניתן להניק

שאלה

שלום הרב,
אשתי לא יכולה להניק אז היא שואבת לתינוק חלב. היא מקפידה לנצל כל רגע כדי לשאוב לו ומאוד חשוב לנו שהוא יאכל חלב.
הוא אוכל בערך 50% חלב 50% מטרנה.
בשבתות היא שואבת לאיבוד עם סבון, ורצינו לשאול האם ביום השני של ראש השנה שמותר מלאכות לאוכל נפש אפשר לשאוב לא לאיבוד ולהאכיל את התינוק באותו היום.

תודה רבה!

רב משיב

המלאכות שהותרו ביום טוב הם מלאכות מאוד מסוימות. מלאכת דש לא הותרה ביום טוב גם לא לצורך אוכל נפש, כפי שמבואר בפניני הלכה הלכות יום טוב (מועדים פרק ג). לכן דין שאיבת חלב זהה בין שבת ליום טוב.



כמו כן, לפי ההלכה אין היתר לאישה לשאוב חלב לאיבוד כאשר הדבר נעשה רק כי חשוב לה שיהיה לה חלב, אלא ההיתר הוא רק אם יש לה מכך כאבים וצער בחזה, או שבלא זה לתינוק יהיה צער, שבזה התירו חכמים במקום צער לשאוב לאיבוד, כפי שמבואר בפניני הלכה שבת.


אביא לך את הדברים כלשונם בפניני הלכה:



מותר לאשה להניק את בנה, אבל אסור מהתורה להוציא את החלב לתוך כלי, משום שזו תולדת 'מפרק' (שו"ע שכח, לד-לה). ואשה שסובלת מגודש חלב, רשאית לשאוב את החלב כדי לאבדו, כגון שתשאב אותו לכיור או לתוך כלי שיש בו חומר מפגל, מפני שכאשר החלב הולך לאיבוד האיסור מדברי חכמים בלבד, והקילו בו במקום צער (שו"ע של, ח). אפשר לצורך כך להפעיל מכונת שאיבה חשמלית על שעון שבת, ולהתחבר אל המכונה בשעה שתפעל (ועי' להלן כח, ז).



ישיבת הר ברכה אנו משתמשים בעוגיות כדי להבטיח את תפקוד האתר ולשפר את חוויית המשתמש. אפשר לבחור אילו סוגי עוגיות להפעיל.
בחירת עוגיות


דילוג לתוכן