חולה בצום תשעה באב

שאלה

אני חולה בשפעת ללא חום ,כאבי ראש חזקים ,מוגלות חלק גדול מהיום שוכב במיטה האם צריך לצום ? ואם לא האם מותר לנסות לצום במצב כזה ?

רב משיב

חולה פטור מהצום. האם מותר לנסות לצום – אפשר לנסות ולראות איך הולך.


מתוך ספר הקיצור לפניני הלכה:


קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא


חולים


ו.  חולה שסובל עד שנחלש מאוד ונצרך למנוחה משמעותית מחמת מחלתו, פטור מהצום. אבל מי שאינו חולה, אף שהצום גורם לו לחולשה כזו שנצרך לשכב על מיטתו, צריך לצום, שהרי תחושה זו תחלוף תוך שעות ספורות לאחר הצום. ורק מי שנחלש כל כך מחמת הצום, עד שהתחיל להיות ממש חולה, פטור מהצום.


ז. אדם חלש שיודע שיש חשש סביר שהצום יגרום לו לחלות, פטור מהצום. לכן הסובל מאולקוס פעיל או מיגרנה חזקה, והצום עלול לעורר את מחלתו, ואין תרופה שתוכל למנוע זאת, פטור מהצום. וכן דין חולה סוכרת שנאלץ לקחת אינסולין, או הסובל מאבנים בכליות שצריך לשתות הרבה מים. אמנם מי שסובל מלחץ דם, אינו נחשב חולה ויכול להתענות אם לא קיבל הוראה רפואית אחרת. ובכל מקרה של ספק, יש לשאול רופא ירא שמיים.


ח. הפטור מהצום יכול לאכול ולשתות כהרגלו, אבל לא יתענג במאכלי מותרות.


ט. הנצרך ליטול תרופה, מותר לקחתה בצום. וכן מי שהצום עלול לגרום לו צער, מותר לבלוע גלולות שאין להן טעם טוב, כדי להקל מצערו. אם יכול, יבלע או ילעס את הגלולה בלא מים, ואם לא יכול, יערב במעט מים טיפת סבון שיפגום מאוד את טעמם עד שלא יהיו ראויים לשתייה, ובעזרתם יבלע את הגלולה.


י. מי שלא צם אינו אומר 'עננו' בתפילה ואומר 'נחם', ובברכת המזון יאמר 'נחם' לאחר סיום הברכות יחד עם אמירת 'הרחמן'. אם אפשר נכון שיצום בלילה, וכשיאכל לא יתענג במאכלי מותרות ולא באכילת בשר ועוף ושתיית יין, וחייב בשאר העינויים שאינם נצרכים לבריאותו.


ישיבת הר ברכה אנו משתמשים בעוגיות כדי להבטיח את תפקוד האתר ולשפר את חוויית המשתמש. אפשר לבחור אילו סוגי עוגיות להפעיל.
בחירת עוגיות


דילוג לתוכן