שאל את הרב

שאלות ששלחתם

שאלות אחרונות

שידוך

בס״ד שלום כבוד הרב, אשמח לשאול האם מותר לשלוח עבור שידוך או בשביל כרטיס תמונה של הבחור או הבחורה כשהם יפים או חגיגיים מהרגיל או שיש בזה סוג של הונאה?

מותר. זה מה שכולם אמורים לעשות, כך שכל אחד יודע שמי שבתמונה, זה הכי טוב שלו, ויש בזה צד טוב, שכן אם אפילו בתמונה כזו אני לא מעוניין בשידוך, זה מרגיע ועוזר להחלטה. כמו כן, גם כשנפגשים לשידוך עצמו, כולם משתדלים להראות במיטבם כמו בתמונה, כך שזה בסדר גמור. אך יש לציין שגם התמונה הכי טובה אינה משתווה למציאות. כשרואים את המשודך פנים מול פנים זה עולם אחר. צריך לקחת את זה בחשבון כמחליטים על פי תמונה.

שיהיה בהצלחה רבה ובקלות בעז"ה.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-26 07:23:52

ברכת המזון ללא נעליים

שלום האם אדם שאוכל לחם בביתו ללא נעליים או בפיג׳מה נדרש לשפר את לבושו לפני ברכת המזון כפי שנהוג בתפילת עמידה כעומד לפני מלך?

אין בזה חובה, יש הידור. נעליים לא נהגו, אבל בגדים נאים יש יותר מקום להדר.

מתוך ספר הקיצור לפניני הלכה:

דרך אמירת ברכת המזון

יט. צריך להיות לבוש בשעת הברכה באופן שאם היה בא אליו אורח מכובד, לא היה מתבייש להיות לבוש כך. והמהדרים מקפידים להיות לבושים בזמן הברכה באופן מכובד כמו בתפילה.

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-25 17:58:13

ברכות קריאת ק"ש

אם לא התפלל עד שעברו 4 שעות- א. האם יאמר ברכות ק"ש ללא שם ומלכות? ב. ואם עבר חצות לא יאמר ק"ש?

א. הרב מלמד משתדל לא להביא מקרים שבהם אומרים ברכה בלי שם ומלכות, למרות שתמיד אפשר לומר ברכה בלי שם ומלכות. לכן למעשה ההלכה היא שאם אומרים, אז אומרים בשם ומלכות, ואם לא אומרים, אז לא אומרים כלל.

ב. אין עניין.

הדברים מבוארים בפניני הלכה תפילה פרק יא. אביא לך את ההלכה למעשה מתוך ספר הקיצור לפניני הלכה:

סוף זמן קריאת שמע ותפילת עמידה

ז. זמן קריאת שמע של שחרית הוא עד סוף שלוש שעות זמניות של היום, וזמן ברכות קריאת שמע ותפילת עמידה הוא עד סוף ארבע שעות זמניות. בדיעבד ניתן להתפלל עמידה עד חצות היום (ואם התאחר במזיד, טוב שיכוון שמתפלל בתורת נדבה), ויכול אז לומר גם את פסוקי דזמרה, אבל לא יאמר את ברכות קריאת שמע. ולמנהג חלק מיוצאי אשכנז, אם לא אמר את ברכות קריאת שמע לפני סוף ארבע שעות מחמת אונס, רשאי להשלימן עד חצות (משנ"ב). כאשר אומר את ברכות קריאת שמע, יאמר איתן גם את קריאת שמע אף שעברו שלוש שעות ואינו יוצא באמירתה ידי חובה.

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-25 16:59:30

עבודה בהפצה בחברת אנרגיה

היי, האם מותר לעבוד כמנהל מחלקת הפצה בחברת אנרגיה? העבודה היא, להיות אחראי לשבץ את הנהגים להובלות מכילי דלק לתחנות הדלק ובנוסף להיות מנהל ישיר של הנהגים. החברה פותחת תחנות תדלוק בשבת ובאים למלא דלק גם בשבת, האם יש כאן לפני עיוור? אשמח למקור הלכתי במידה ומותר.

אם אתה תהיה צריך לשבץ בפועל נהג יהודי לנסיעה בשבת – אסור. אם השיבוץ יותר כללי, כגון שאתה משבץ נהג להיות אחראי על תחנת דלק מסוימת, והוא יכול לבחור האם למלא ביום שישי או בשבת והוא מעצמו בוחר מפני נוחותו למלא בשבת – מותר. לגבי נהג גוי, אם שייך לשבץ לשבתות רק גויים, תגיד לי ואבדוק אם אפשר להקל. אם אין אפשרות כזו ולפעמים תהיה חייב לשבץ יהודי לנסיעה בשבת – אסור.

עניינים אלו מבוארים בפניני הלכה שבת. והלכה למעשה מובאים בספר הקיצור לפניני הלכה.

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-23 16:34:17

יש לך שאלה?

יום הכיפורים | לפני ה' תטהרו!

אנחנו ערב יוה"כ, ערב היום הגדול והקדוש, היום שבו כדי למחול על עוונותינו, כדי לטהר אותנו, הקב"ה מקרב אותנו אליו, אל האור הגדול, וככל שמתקרבים יותר נופלות כל המחיצות, קרבת ה' מטהרת ומזככת, האור הגדול מסלק כל חושך וכל פגם, ואנו שבים אל ה' יתברך בכל ליבנו.

'כי ביום הזה יכפר עליכם לטהר אתכם, מכל חטאותיכם', מה השיטה? מה הדרך? – 'לפני ה' תטהרו', תתקרבו אל ה', ואז תטהרו, וכל מי שמתאמץ יותר להתקרב, כל מי שפותח את ליבו לקירוב האלוקי האדיר, זוכה להיטהר יותר ויותר.

ככל שאדם זוכה להרגיש ולחוש, לדעת ולהבין כמה הוא קרוב אל ה', כמה הוא ממש עומד לפני ה', כך הוא זוכה לשפע טהרה וקדושה.

דוד המלך זועק: 'ואני קרבת אלוקים לי טוב!', אין טוב יותר גדול, ככל שאנחנו מתקרבים כך אנו מתגדלים ומתעצמים, נפתחים לעולמות עמוקים של אור וטוב אלוקי.

'כי מי גוי גדול אשר לו אלוקים קרובים אליו' – אנו גוי גדול, אנו זוכים לגדולה, כי יש לנו אלוקים קרובים אלינו, כי הקב"ה מתקרב אלינו 'דרשו ה' בהמצאו, קראהו בהיותו קרוב'.

בתפילת נעילה, אנו אומרים: 'אתה הבדלת אנוש מראש, ותכירהו לעמוד לפניך', מה שעושה אותנו מובדלים, נבחרים וגדולים זה שאנו זוכים לעמוד לפני ה'!

כמו שאומר רבי עקיבא:

אָמַר רַבִּי עֲקִיבָא, אַשְׁרֵיכֶם יִשְׂרָאֵל, לִפְנֵי מִי אַתֶּם מִטַּהֲרִין,

וּמִי מְטַהֵר אֶתְכֶם, אֲבִיכֶם שֶׁבַּשָּׁמַיִם,

וְאוֹמֵר: מקְוֵה יִשְׂרָאֵל ה',

מַה מִקְוֶה מְטַהֵר אֶת הַטְּמֵאִים, אַף הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא מְטַהֵר אֶת יִשְׂרָאֵל.

פשט דברי רבי עקיבא שהוא שואל, לפני מי אתם מטהרין? מי מטהר אתכם? – מי יכול לטהר את עם ישראל באמת והתשובה: אביכם שבשמים!

אבל כדי לזכות לטהרה, צריך להיכנס למקווה, צריך להיות מול ה' בלי מחיצות וחציצות, שהאדם ייתן את כל ליבו לה', שהאדם יכניס את כל כולו להארה האלוקית המתגלה ביום הכיפורים ואז יטהר!

אך על פי דברי השל"ה, ניתן להסביר עוד עומק בדברי רבי עקיבא, כותב השל"ה:

דע כי התשובה קורעת כל שטרי חובות שבעולם, כי היא למעלה מכל שרי הקטיגור, והשבים אליה, לא ייראו מפחד הרעה. והסוד נמרץ ונפלא, 'כי ה' צבאות יעץ ומ"י יפר, וידו הנטויה ומ"י ישיבנה', וכתיב: 'ולפני זעמו מ"י יעמוד, ומ"י יקום בחרון אפו'.

כי התשובה נקראת מ"י, שנאמר: 'שאו מרום עיניכם וראו מ"י ברא אלה, את מ"י נועץ ויבינהו', 'כי מ"י אל בשמים ובארץ'.

ונקראת בלשון מ"י בדבר שאינו מושג, זהו סוד 'מ"י פעל ועשה'…

…התשובה נמשלה לים, מה ים לעולם פתוח, אף שערי תשובה לעולם פתוחין.

…זהו שאמרו רז"ל: גדולה תשובה שמגעת עד כסא הכבוד, שנאמר: 'שובה ישראל עד ה' אלוהיך'…".

התשובה מקורה במ"י, התשובה היא על ידי התעלות לשער החמישים, למקום העליון, לי"ם האלוקי האדיר שאין לו סוף וגבול.

שרבי עקיבא אומר מ"י מטהר אתכם זו לא שאלה זו קביעה, הטהרה היא על ידי שהקב"ה מכניס אותנו ואנו מתאמצים לעלות לשער העליון ומשם יש טהרה.

אנו מסיימים שנה מאד מורכבת, שנה שלא הייתה טובה, אלא טובה מאד מאד:

אמר רבי שמואל בר יצחק:
'הנה טוב מאוד'- זה מלאך החיים.
'והנה טוב מאוד' זה מלאך המוות.

יש טוב רגיל, ויש תוספת טוב – זה מלאך המוות.

הטוב שזכינו לו בשנה הזאת, איננו טוב פשוט, אלא טוב שנולד ממסירות נפש, טוב שנולד מעומקים של כאב, הטוב הזה, של גבורתם של ישראל ומסירות נפשם, של חסד עליון, של אחדות, רעות וחיבור, הוא הטוב העליון ביותר, הוא טוב של דורות ולא של שעה, בטוחני, שהתהליכים שעברנו השנה ואנו עדיין בעיצומם, יגלו עומקים של טוב, ומתוך החושך יופיע אור אדיר –

'אַל תִּשְׂמְחִי אֹיַבְתִּי לִי כִּי נָפַלְתִּי קָמְתִּי כִּי אֵשֵׁב בַּחשֶׁךְ ה' אוֹר לִי'

אמרו חז"ל: 'אילולא שנפלתי לא קמתי… אילולא שישבתי בחשך לא היה אור לי'.

שאמרתי בר"ה:

וּבְכֵן יִתְקַדֵּשׁ שִׁמְךָ ה' אלוקינו עַל יִשְׂרָאֵל עַמֶּךָ…

חשבתי בליבי, כל ניצחון וניצחון של ישראל, הוא הוא קידוש ה' האדיר בעולם, כל מבצע מוצלח, כל פעולה מוצלחת, כל המשך כילוי הרשע על ידי חיילנו הוא הוא קידוש ה' שאין כמותו.

שאמרנו וזעקנו:

אָבִֽינוּ מַלְכֵּֽנוּ עֲשֵׂה לְמַֽעַן הֲרוּגִים עַל שֵׁם קָדְשֶֽׁךָ!

אָבִֽינוּ מַלְכֵּֽנוּ עֲשֵׂה לְמַֽעַן טְבוּחִים עַל יִחוּדֶֽךָ!

אָבִֽינוּ מַלְכֵּֽנוּ עֲשֵׂה לְמַֽעַן בָּאֵי בָאֵשׁ וּבַמַּֽיִם עַל קִדּוּשׁ שְׁמֶֽךָ!

אָבִֽינוּ מַלְכֵּֽנוּ נְקוֹם לְעֵינֵֽינוּ נִקְ֒מַת דַּם עֲבָדֶֽיךָ הַשָּׁפוּךְ!

חשבתי בליבי, רבש"ע מי יותר עבדיך, מהעבדים עם מדי הזית, מי יותר הולך באש ובמים לקדש את שמך, יותר מחיילנו האהובים והקדושים!

עשה למענם, נקום את נקמתם –

אָבִֽינוּ מַלְכֵּֽנוּ עֲשֵׂה לְמַֽעַן שִׁמְךָ הַגָּדוֹל הַגִּבּוֹר וְהַנּוֹרָא שֶׁנִּקְרָא עָלֵֽינוּ!

יהי רצון שנזכה להתקרב אליו יתברך, להיטהר ולהתקדש, ולזכות לשנה טובה מאד מאד!

 

אולי יעניין אותך

דילוג לתוכן