הדרך שלך להקיף את התורה!

שאל את הרב

שאלות ששלחתם

שאלות אחרונות

קניית אקדח מכספי מעשרות

הוצאתי רישיון נשק בגלל המצב הביטחוני, האם ניתן לקנות אקדח מכספי מעשרות שאני נותן?

לא. כספי מעשר נועדו לעזרה לאנשים אחרים, שבראשם עניים ולומדי תורה. לא עבור צרכי האדם עצמו גם אם הם חשובים מאוד עד כדי שנועדו להצילו מסכנות. הלכות מעשר הובא בפניני הלכה ליקוטים ב' פרק ו. ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2022-10-30 17:43:21

תפילת הדרך

שלום רציתי לדעת איך יודעים מתי צריך להגיד תפילת הדרך בנסיעה? האם לפי מרחק או לפי זמן נסיעה? והאם מרחובות לירושלים צריך להגיד תפילת הדרך?

הלכות תפילת הדרך מבוארים בפניני הלכה ברכות פרק יח. ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה. וזהו קיצור הדברים:

יח – תפילת הדרך

הדרך

א. היוצא מחוץ למקום יישוב למרחק של יותר מפרסה (3.648 ק"מ), צריך לומר את 'תפילת הדרך' להצלחת דרכו והצלתו מסכנות. וכיום שסכנת תאונות הדרכים קיימת גם בתוך העיר, הנוסע בתוך העיר יותר משיעור פרסה, טוב שיאמר את תפילת הדרך בלא הזכרת ה' בסופה. ואם יוצא מהעיר לדרך של יותר מפרסה, נכון שיאמר את תפילת הדרך בהזכרת ה' מיד כשמתיישב במכוניתו בתוך העיר לקראת נסיעתו.

ב. שכח לומר את תפילת הדרך ועדיין רחוק יותר מפרסה מהכניסה למקום היישוב שנוסע אליו, יאמר אותה מיד כשנזכר. ואם נשאר פחות מפרסה, יאמר אותה בלא הזכרת ה' בסופה.

ג. בכבישים שנחשבים למסוכנים מחמת התנכלויות הערבים, יש לומר את תפילת הדרך גם בדרך של פחות מפרסה.

ד. הנוסע כמה נסיעות ביום, יאמר את תפילת הדרך בפעם הראשונה, ויכוון על כל הנסיעות שיעשה באותו היום. אבל אם תכנן רק נסיעה אחת, ולאחר מכן נמלך בדעתו והחליט לנסוע פעם נוספת, עליו לאומרה שוב. וכאשר הדרך נמשכת כמה ימים, בכל בוקר צריך לומר את תפילת הדרך.

הברכה

ה. הנוסח שתקנו חכמים לתפילת הדרך מתאים לכל סוגי הסכנות שבדרכים, ולכן אין חובה להוסיף בה את סכנת תאונות הדרכים, והרוצה להוסיף רשאי.

ו. כיון שתפילת הדרך אינה פותחת ב'ברוך', נכון אם אפשר להצמידה לברכה אחרת. לכן אם לפני שמברך את תפילת הדרך נזדמן לו לאכול או לשתות, יברך ברכה אחרונה ומיד אחר כך יאמר את תפילת הדרך.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2022-10-30 17:22:05

יש לך שאלה?

הצטרפו לקבוצות הלימוד שלנו!

הרב אליעזר מלמד

רביבים

הרב אליעזר מלמד

בקבוצה תוכלו לקבל את הטור 'רביבים' של הרב אליעזר מלמד מדי שבוע. הקבוצה שקטה.

לימוד יומי בנ"ך

הרב יונדב זר

לימוד יומי בן כ-10 דק, להאזנה, הכולל את הקראת הפרק בליווי הסבר קצר ובהיר לידיעת הנביאים והכתובים!

דף יומי

הרב מאור קיים

האזינו לשיעור בן כ-20 דקות, בליווי הסבר בהיר ומרתק ובצירוף תמונות להבנת הסוגיה!

פרשת השבוע

הרב יונדב זר

לימוד יומי בן כ-20 דקות להאזנה, הכולל הקראת העלייה של אותו יום בליווי הסבר קצר ובהיר לידיעת התורה!

דף יומי

הרב גור גלון

לימוד הדף היומי, בן כ-25 דק' להאזנה וקריאה הכולל הסבר קצר ובהיר של סוגיית הדף שלא ישאיר אותך מאחור!

פרק יומי במשנה

רבי נתן ארונס

הרב נתן ארונס מקריא ומסביר באופן בהיר ותמציתי על הפרק היומי במשנה. שיעור האזנה יומי בן כעשר דקות.

הפנינה היומית

הרב גור גלון

לימוד יומי בן כ-10 דק', לצפייה, האזנה וקריאה של שתי הלכות מתוך פניני הלכה, לידיעת ההלכה למעשה והקפת הנושאים הרלוונטיים לחיים!

דבר תורה לשבת החודש – האביביות הישראלית

בשבת הקרובה נכריז בביהכ"ס על חודש ניסן שאי"ה יחול בשלישי הבא. בשונה משאר שבתות מברכין, בשבת זו אנו נוציא ס"ת נוסף ונקרא אודות מעלתו של חודש ניסן, כפי שהפסוק הראשון במפטיר  מכריז: "הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם, רֹאשׁ חֳדָשִׁים:  רִאשׁוֹן הוּא לָכֶם, לְחָדְשֵׁי הַשָּׁנָה".

המעניין הוא שהמצווה הראשונה שנצטוו ישראל במצרים כעם הייתה על קביעת חודש ניסן כראשון לחודשים. והבנה זו אף עוררה את חז"ל לברר מדוע התורה לא התחילה במצווה זו, והעדיפה לספר על בריאת העולם (רש"י, בראשית א, א).

כמובן שמתבקש לברר את המצווה הזו בכמה היבטים:

  • מהות – מה בכלל חשוב בקביעת חודש ניסן כראש החודשים?
  • ראשוניות – מדוע המצווה הזו בין המצוות הראשונות שנצטוו ישראל?
  • תזמון – מה היה כ"כ דחוף לצוות את ישראל במצווה זו עוד לפני קבלת התורה?

חודש האביב

התורה מציינת במספר פעמים על חשיבות שמירת חודש ניסן כחודש האביב ("שָׁמוֹר אֶת-חֹדֶשׁ הָאָבִיב.."). לכן, אנו מעברים את השנה (בממוצע פעם בכ3 שנים), בכדי שהחורף יסתיים לו בחודש אדר, ובניסן נקבל בשמחה את עונת האביב.

ניתן לומר, כי באמצעות שמירת האביב התורה מדגישה כי קיים קשר ישיר בין מהותו של חג לבין האביב. בעוד החורף מצביע על קיפאון והתכנסות, בע"ח וגם בני האדם מסתגרים תחת מקומות מחסה. האביב מבטא התחדשות וצמיחה, תקווה ואופטימיות. באביב, העולם כולו נראה כמתעורר מתרדמת החורף, מסיר את האפרוריות  ולובש בגדי חג צבעוניים.

דווקא בנקודת זמן זו, אנו חוגגים את חג הפסח. יציאת מצרים מבטאת את האביב של ההיסטוריה האנושית. יצירת עם ישראל היא התחדשות ובשורה משמחת לעולם. תחילת הסרת השעבוד לעולם הטבע וחשיפת צלם האלוקים שבאדם – היא נותנת את הרגשת האמון והתקווה באנושות. יהיה טוב – כי בתוכנו מאיר טוב אלוקי!

לאור הבנה זו, מובן מדוע נצטוונו לשמור את ניסן בעונת האביב. ההרגשה הטבעית המשמחת שנוסחת בנו עונת האביב, צריכה להתאים ו'לשלב כוחות' עם המפגש עם חג החירות.

משהו חדש מתחיל..

בקביעת הראשוניות של חודש ניסן, התורה מלמדת אותנו כי לא רק בגלל  מזג האוויר האביבי יצאנו בחודש זה ממצרים. למספר הראשון יש בכורה על פני שאר המספרים. לפניו לא היה כלום, והופעתו יצרה משהו חדש בעולם, וממנו ימשיך הריבוי וההשתלשלות.

ליציאת מצרים יש את בחינת הראשוניות ביצירתה את האומה הישראלית. לפני כן, היינו עבדים בלי זהות עצמאית ובלי תעודה רוחנית. וברגע שהוסרו הכבלים של התרבות ששלטה אז בעולם, החלה האנושות סוף סוף להיפגש עם אומה השואפת לבטא בחייה את עולם הרוח והמוסר, ומכריזה על אחדות ה' בעולם.

גם המפגש של הראשוניות עם האביב מלמד כי כל השנה כולה הוא המשך וריבוי של הנקודה הראשונה ממנה השנה התחילה. ביסוד חיינו עומדת תנועת ההתחדשות גם אם בפועל המציאות אינה מראה זאת בחורף ובקיץ. נולדנו בשביל להתחדש, בשביל להתקדם. העולם נע וימשיך לנוע כי התנועה האביבית היא זאת שמחייה אותו.

האביביות הישראלית

הצטוונו בקביעת ראשוניותו של חודש ניסן בכדי להדגיש את רעיון ההתחדשות שמתחיל החל מיציאת מצרים שמתרחש בחודש זה. המצווה הראשונה מניחה את היסוד למהות היציאה ממצרים – התחדשות רוחנית בעולם, ואילו  המצוות האחרות בתורה הם המשך ישיר לביטוי אותו רעיון. לכן, על בנ"י להכיר משמעות זו בכדי להבין בשביל מה הם מתחילים לצעוד.

מצוות ראשוניותו של ניסן היא מצווה לדורות. שומה עלינו להיפגש עם הרעיון שמבטא חודש ניסן בו התחילה יציאת מצרים – תנועה שהחלה מאז וממשיכה בהתחדשותה גם כיום.

שבת שלום

 

 

 

 

אולי יעניין אותך

דילוג לתוכן