חיפוש שאלה מתוך המאגר
חיפוש שאלות ותשובות במערכת
השתמש בטופס להלן לצורך חיפוש במערכת
שאלות אחרונות
יחסי אישות בתחילת הנישואין
בעזה"י אני מתחתן עוד מעט אחד הדברים שהכי היו קשים לי ברווקות היה נושא של שמירת נגיעה ברוך ה' עמדתי בו בהצלחה. אני רוצה לדעת האם מחמת זה שבביאה ראשונה הכלה נאסרת מותר להקל שהאישה תוציא לבעלה זרע ביד או כל דרך אחרת שלא תיגרום לנו להאיסר זה ממש יעציב אותי אם נצטרך על ההתחלה לשמור נגיעה
התשובה מובאת בפניני הלכה טהרת המשפחה פרק ח – יש אומרים שעדיף להזדרז בקיום בעילת המצווה, למרות שעל ידי כך הכלה תיטמא. אולם על פי הניסיון נראה שההדרכה הנכונה כיום היא לדחות את בעילת המצווה לסוף שבעת ימי המשתה, כדי שהחתן והכלה יוכלו להרבות בשמחת אהבתם. ובינתיים יקיימו חיבור על ידי מגע קל של האיבר באזור פתח הנרתיק, באופן שהזרע ייצא בלא שום לחץ של האיבר על הבתולים.
כדאי מאוד לחתן ולכלה ללמוד לפני החתונה ואחריה את שני ספרי פניני הלכה – טהרת המשפחה ושמחת הבית וברכתו. אם אין לכם את הספרים, אפשר לקרוא אותם דרך האתר של פניני הלכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-12-05 07:52:05
כשרות
שלום כבוד הרב, אמא שלי לא יהודיה (עברתי גיור כהלכה) והיום היא הביאה אלינו הביתה אוכל שהיא בישלה בבית שלה, פסטה עם טונה. ברגע שאשתי טיפלה בילדים אמא ואבא שלי אכלו את הפסטה בצלחות שלנו ועם סכו״ם שלנו אך בלי לחמם, הפסטה הייתה בטמפרטורת החדר. האם יש צורך לעשות ליבון לכלים ולצלחות?
לא. אוכל שאינו רותח אין בו כוח להכניס טעם לתוך כלי.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-12-04 20:45:51
1. ספר תורה. 2. תנ"ך בשירותים
1. אספתי תרומות לכתיבת ספר תורה וכנראה אשאר עם עודף. מה אפשר לעשות ביתרה? 2. לאחרונה אני רואה פרסומים על תכשיטים שמשולב בהם רבוע קטן, בגודל כמה מ"מ שמודפס עליו כל התנ"ך. משהו כמו מיקרופילם. האם אפשר להכנס עם זה לשרותים? תודה
- או לעטר את ספר התורה בכתר יפה, או במשהו אחר. או לתת את התרומה לישיבה המתאימה לרוח התורמים.
- מצד הדין מותר להסתובב עם תכשיט כזה, אבל כיון שאסור להיכנס איתו לשרותים בלא שום כיסוי, כגון להכניסו מתחת החולצה, או לשים אותו בתוך התיק, ויש חשש סביר שההולכת עם תכשיט כזה תשכח לכסותו כל פעם כשנכנסת לשירותים, עדיף שלא ללכת איתו אם הכתב שעליו אינו מכוסה באופן קבוע. סיבה נוספת להחמיר בזה היא משום שיש אומרים שצריך שני כיסויים.
סוגיה זו מבוארת בפניני הלכה ליקוטים א פרק ו סעיף ו (ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה):
ו – אין להיכנס לבית הכסא עם כתבי קודש
מכבודו של ספר התורה המקודש, הכתוב בדיו על הקלף, שלא יכנסו עימו לבית הכסא או לבית המרחץ, ואפילו אם הוא עטוף בכמה כיסויים ונתון בתוך התיק שלו (שו"ע יו"ד רפב, ד).
השאלה מה דין כתבי קודש מודפסים, האם מותר לאדם להיכנס לשירותים כאשר בכיסו סידור קטן או ספרון קודש או חידושי תורה שכתב על דף?
תשובה: כיוון שדין סידורים וספרי קודש מודפסים אינו חמור כדין ספר תורה הכתוב בדיו על הקלף, מותר להיכנס עמהם לשירותים כשהם מכוסים בכיסוי אחד. וכיוון שהסידור מונח בכיס, הרי שהכיס מכסה אותו, ומותר להיכנס עמו לשירותים. וזאת בתנאי שהספר נכנס לתוך הכיס ואינו נראה כלפי חוץ.
ויש מחמירים שרק אם הסידור או ספר הקודש עטוף בשני כיסויים מותר להיכנס עמו לשירותים. כלומר, יש להכניס את הסידור או ספר הקודש לתוך שקית ניילון או נייר, וכשהוא בשקית מניחים אותו בכיס, ועל ידי כך הוא מונח בתוך שני כיסויים. אמנם העיקר כדעה המקילה, הואיל ובנוסף לכך שלדעת רוב הפוסקים די בכיסוי אחד, יש סוברים שכריכת הסידור נחשבת לכיסוי, וממילא עם הכיס עצמו יש שני כיסויים.
לגבי חידושי תורה שכתובים על נייר, גם החוששים לדעה המחמירה, רשאים להקל ולהיכנס עמהם לשירותים כשהם בכיס, מפני שאין בהם שמות קדושים, וגם הכתב שבו הם כתובים אינו ככתב אשורי שכותבים בו ספר תורה.
ביאור הסוגיה:
לגבי סידורים וחומשים ושאר ספרים שיש בהם שמות קדושים, רוב הפוסקים סוברים שדי לכסותם בכיסוי אחד כשנכנסים לשירותים, וכך דעת מ"א או"ח מג, יד, שאם הם בתוך כיס מותר להיכנס עימם לשירותים. וכ"כ הרדב"ז ח"ג תתקמ"ח, וכ"כ ברכי יוסף יו"ד רפב, ו, עפ"י שבות יעקב ח"א פב, שכמו שמותר להיכנס בקמיעים מכוסים בעור לשירותים, כך מותר אם הם מכוסים בבגד, וכתב שכך דעת מהריק"ש בשם הרדב"ז. וכ"כ ר"ש איגר בהגהתו שם. וק"ו אם הם כתובים באותיות רש"י או כתב אחר שאינו אשורי. גם המ"ב או"ח מג, כה, כתב כדעה עיקרית, שמותר להיכנס לשירותים עם כתבי קודש המכוסים בכיסוי אחד. אמנם הזכיר דעות מחמירים שצריך שני כיסויים. לפי זה, הרוצה להחמיר, כשלוקח בכיסו סידור או ספר קודש אחר, יכסנו בכיסוי אחד, וכיס הבגד יהיה הכיסוי השני.
אמנם יש עוד צד להקל, שיש סוברים שכריכת הספרים נחשבת לכיסוי, וכ"כ בכף החיים או"ח מ, יד, בשם חסד לאלפים רמ, ח (בעניין תשמיש המיטה בחדר שיש שם ספרים, שצריך שני כיסויים). אמנם לדעת הפמ"ג מ, א"א ב, ושו"ת אהל יוסף ב, כריכת הספר אינה נחשבת לכיסוי, וצריך שני כיסויים אחרים. בנוסף לכך יש עוד סברה להקל, שכתב כה"ח או"ח מ, טז, שיש אומרים שספרים מודפסים אינם קדושים כל כך, ומספיק להם כיסוי אחד (לעניין תשמיש המיטה בחדר שהם נמצאים). הספק לעניין ספרים הנדפסים נובע משתי סיבות, א' שיש בהדפסתם פחות כוונה, ב' אותיות הדפוס שונות מהכתב האשורי שכותבים בו את ספר התורה. (עי' בפניני הלכה שמחת הבית וברכתו ב, יז).
מכל מקום לעניינינו, אם יניח את הסידור או החומש בכיסו, לדעת כמה פוסקים ייחשב הדבר כשני כיסויים, האחד הכריכה, והשני כיס הבגד. (אם מעל הכיס לובשים סוודר או חליפה, הרי שזה כיסוי נוסף). וזאת בנוסף לדעת רוב הפוסקים שסוברים שדי בכיסוי אחד. ועוד, שיש סוברים שגם במקום שצריך שני כיסויים לספרי קודש, אם הם מודפסים די בכיסוי אחד. לכן מן הדין מותר להיכנס לשירותים עם סידור שיש לו כריכה והוא מונח בתוך כיס. ולעניין חידושי תורה הכתובים על נייר, גם המהדרים שרוצים לחשוש לדעת המחמירים רשאים להקל, מפני שאין בהם שמות קדושים, והכתב העגול שלנו שונה לחלוטין מכתב אשורי שכותבים בו ספר תורה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-12-02 16:15:41
שטיפת כלים בשבת
האם מותר בשבת בצהריים לשטוף כלים אחרי הארוחות? ביום יום אנחנו לא משאירים כלים בכיור וזה לא נעים לנו להשאיר ככה את הכלים.
אם נשאר עוד לפחות שעתיים עד צאת שבת – מותר. אם לא נשאר שעתיים – זה נראה כהכנה משבת לחול כדי להקל על השטיפה של מוצ"ש.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-12-01 13:49:49
מנוחה לפני שבת
האם מותר להיכנס לשבת עייף מלימוד תורה, או שגם מלימוד תורה ביום שישי צריך לשבות מעט כדי להיכנס לשבת מתוך עוררות ושמחה. זה לא פוגם בנחת שלי,אלא נטו האם מותר להיכנס לשבת מתוך עייפות ולא מתוך שינה טובה שממנה נהנים תוך כדי השבת
כן. ראוי לנוח מעט לפני שבת כדי להכנס לשבת מתוך עוררות ושמח. קל וחומר אם בנוסף לכך תוכל ללמוד יותר תורה בליל שבת כי לא תהיה עייף – ודאי שכך צריך לעשות.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-12-01 08:55:49
אישות
איך אפשר לקיים אישות לפי ההלכה אם הבעל משקל כבד ואשה אינה יכולה לסבול המשקל ?
שלוש אפשרויות: 1. שהבעל לא ישכב על אשתו, אלא יתמוך בגופו בעזרת שתי ידיו. 2. שהאישה תשכב מעל בעלה. 3. שהבעל יחדור לנרתיק מאחורי האישה כשהוא עומד.
בפניני הלכה שמחת הבית וברכתו סוף פרק ב מבואר שאמנם יש אומרים שנכון שהחיבור ייעשה באופן שהאיש למעלה והאישה למטה, פנים מול פנים. אמנם מצד הדין כל התנוחות מותרות, ובתנאי שהדבר ייעשה ברצון שניהם. ובחיבור שמקווים שממנו יהיה הריון, עדיף שיתחברו באופן המובחר. וכן כאשר אין רצון מצד אחד מבני הזוג לשנות, עדיף שלא לשנות. (אפשר לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה).
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-29 18:58:22
סיגריות לאבא
האם מותר לי לקנות סיגריות לאבא שלי אם הוא בקש ממני למרות שזה מזיק לבריאות אבל אם לא אביא לא אז עברתי על כיבוד הורים? מה עושים?
שאלה מצויינת. דין זה מבואר בפניני הלכה ליקוטים ב' פרק ט סעיף (אפשר לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה):
יא – האם מותר לסייע למעשן בקניית סיגריות
אחד מהרבנים הראשונים שלאור המחקרים המדעיים פרסם את ההלכה שאסור לעשן, היה הרב חיים דוד הלוי זצ"ל, רבה של תל אביב.
ועלתה לפניו שאלה נוספת, האם מותר לסייע לאדם מעשן. למשל, אב שמבקש מבנו שיקנה עבורו קופסת סיגריות, האם מותר לו לקנות אותה או אסור. מצד אחד למדנו שיש איסור מן התורה לעשן סיגריות, משום שזה מזיק לבריאות, ואסור לסייע לדבר עבירה. ומאידך ישנה מצווה לכבד אב ואם.
השיב הרב חיים דוד הלוי, שהואיל ונפסק, שכיבוד הורים אינו דוחה את מצוות התורה, אסור לבן להיענות לבקשת האב ולקנות עבורו סיגריות. ואמנם אין בזה איסור מן התורה של "וְלִפְנֵי עִוֵּר לֹא תִתֵּן מִכְשֹׁל", מפני שהאיסור מן התורה הוא רק כאשר ללא הסיוע לא היתה מתבצעת העבירה, וכאן גם ללא הבן יכול האב להשיג סיגריות. מכל מקום איסור מדברי חכמים יש כאן, הואיל ואמרו חכמים שגם כאשר אדם יכול לעבור את העבירה ללא עזרה, אסור לחבירו לסייע לו לדבר עבירה. ולכן אסור לבן לקנות עבור אביו את הסיגריות (עשה לך רב ו, נח).
כעיקרון הצדק עימו, אולם אם הדבר יגרום לסכסוך גדול, נמצא שבסופו של דבר הבן יגרום לפגיעה חמורה ביחסי האהבה והכבוד שצריכים להיות בינו לבין אביו, ושכרו יצא בהפסדו. ולכן נראה שבמקרה שההימנעות מקניית סיגריות לא תובן על ידי האב, והדבר יגרום למתח וצער במשפחה, עדיף שהבן יקנה לאביו את הסיגריות, וימנע על ידי כך מפגיעה ביחסים שבינו לבין אביו.[1]
[1]. כיוצא בזה כתב רשז"א (מנחת שלמה ח"א לה, א), שאין להימנע מלתת כיבוד למי שלא יברך עליו, מפני שאי נתינת הכיבוד תגרום לעבירה יותר חמורה של שנאה מאשר העבירה שתיגרם אם ייתן לו מאכל ולא יברך. ע"כ. ואמנם נראה שאם העישון היה גורם לסכנת נפשות קרובה, אסור היה לתת לו, וכפי שכתבו בבית לחם יהודה וברכ"י יו"ד רמ, טו. אולם כאן אין הסכנה קרובה. ונלענ"ד שהנזק הנגרם מהסיגריות שונה מאדם לאדם, ומנגד הפסקת העישון לעיתים עלולה לגרום לפגיעה נפשית שבעקיפין אף היא עלולה לגרום לסכנה. ועל כן אף שיש להתאמץ מאוד להפסיק לעשן, אין לעשות זאת ביד חזקה מדאי. ולכן גם אין לגרום סכסוך גדול עם ההורים על כך. אלא שאם אפשר לבן לומר שאינו רוצה להיות שותף לזה, ואביו יבין אותו בדוחק, מה טוב. אבל אם הדבר יגרום למתח רב, מוטב שיקנה לו את הסיגריות.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-28 18:21:45
כשרות
שלום רב,בפניני הלכה כשרות ב בעמוד 144, כתוב לחמם את התנור בחום הגבוה לחצי שעה כדי להכין מאכל פרווה שיהיה מותר לאוכל אם אוכל בשרי או חלבי.החום של כ 220-240 מעלות עונה על הדרישה הזאת של החום הגבוה?האם זה נקרא ליבון קל?לעומת ליבון רגיל ב 350-400 מעלות?תודה רבה.
אם זה החום הכי גבוה של התנור שלך – כן.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-26 09:22:11
קדיש
שלום הרב 1. אני כבר לא בשנת אבל. האם מותר לי לומר קדיש דרבנן בסוף שיעור תורה, יחד עם האבלים בשנת אבל? 2. האם זה מועיל לנפטרת? 3. בקרוב יחול היארצייט של דודי. האם נכון שאומר קדיש בתפילות יחד עם האבלים בשנת האבל שלהם, אף שב״ה יש לו ילדים שעוברים לפני התיבה ואומרים קדישים? תודה רבה ובשורות טובות במהרה!!!!
- מותר, אבל המנהג הוא שאם יש אבל הוא אומר, ורק אם אין אבל אומר יתום.
- כל דבר טוב מועיל, וכאשר יש מי שבכל מקרה אומר, יש לזה פחות תועלת. זה כמו לומר על לימוד שבכל מקרה אתה לומד, שהוא לעילוי נשמת מישהו. אבל אם תוסיף לימוד, יש לזה תועלת ממשית.
- לא נוהגים לומר קדיש על דוד שיש מי שיאמר עליו קדיש.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-25 19:24:27
תשלום מס במקום מעשר
האם תשלום מס הכנסה יכול להיחשב דרך להפריש מעשר. אני יודע שתקציב המדינה כולל שני אחוז לרווחה, אחוז לשירותי דת ו-15 אחוז לחינוך. אלו בעיקר מטרות צדקה.
לא, משתי סיבות: 1. רוב הכסף לא הולך לצדקה. 2. כל הוצאת החובה של אדם, אינם יכולים להיחשב למעשר (פניני הלכה ליקוטים ב' פרק ו) .
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-22 19:10:38
ברכה על ציצית
אם לא בירכתי על טלית באותו היום, האם צריך לברך על ציצית ואם כן מה הברכה?
ברכת הציצית היא 'על מצוות ציצית'. מי שלא לובש טלית בתפילת שחרית, מברך על הציצית בבוקר, וכן מברכים כל פעם שלובשים את הציצית לאחר הפסקה של שעה, כגון שהוריד אותה כדי לעשות ריצה או לישון צהריים.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-22 13:20:11
תפילה, אקטואליה ושבת
שלום 1. האם מותר להוסיף בברכות שמונה-עשרה בקשות פרטיות על הכלל? למשל, לבקש ב"קבץ נדחי ישראל" שה' יעשה עלייה גדולה של יהודים לארץ כבר השנה, או לבקש ב"ריבה ריבנו" וב-"למינים ולמלשינים" שה' יתן לצה"ל ולמדינת ישראל ניצחון ענק ומכריע על החמאס ושאר אויבי ושונאי ישראל? או שאולי בגלל שחכמים תיקנו את הברכות כבקשות על כלל ישראל, אין טעם להוסיף בהן בקשות על כלל ישראל? 2. האם חייבים לקצר בבקשה הפרטית בשמונה עשרה, או ניתן לשפוך את הלב לפני ה' באריכות? 3.איך להתנהג בימים אלה של מלחמה? אני נמנע מאז שמחת תורה מלשמוע מוזיקה, האם להמשיך כך? האם נכון לעשות סיגופים שונים בשבת: כמו לא לישון בשבת לפני מנחה ולימוד התורה של אחה"צ, או לא ללגום ליקר? לבסוף, האם יש למעט בעבודה בימים אלה? 4. לפעמים הניירות ששמים בשבת לנטילת ידיים בבית כנסת, נקרעים כשמוציאים אותם (בגלל ששמו אותם בצורה לא מוצלחת, אבל הם לא מחוברים), האם מותר להוציא אותם או מיד להפסיק? תודה
- מותר ויש בזה טעם, שכן הברכה היא כללית ואתה מוסיף עניין פרטי השייך לימיך.
- בברכות המפורטות – מקצרים. בברכת שומע תפילה שהיא ברכה כללית – אפשר יותר להאריך. והרוצה להאריך הרבה – יעשה זאת בסוף התפילה לפני 'יהיו לרצון' השני.
- יפה שאתה נמנע משמיעת מוזיקה, אבל כיון שאין בזה חיוב, זה עניין של החלטה אישית. יש בהחלט מקום להימנע בימים אלו משמיעת מוזיקה שמחה. בשבת לא עושים סיגופים. אין שום עניין למעט בעבודה. יש בהחלט עניין להוסיף בלימוד תורה.
- כיון שבכל הוצאה אתה משתדל שלא יקרע, ממילא לא בטוח שיקרע, ולכן מותר. אם תדחוף את הניירות כלפי מעלה, יהיה לך קל יותר להוציא בלי שיקרע.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-21 20:12:57
עניית אמן
שלום הרב, לפי ידיעתי, יש חיוב לענות "אמן" כאשר שומעים ברכה. מה קורה במצב שבו מברכים עשרות ברכות תוך דקה-שתיים (לדוגמה באזכרה), האם השומע צריך לענות "אמן" על כל ברכה מכל מאכל של כל יהודי?
החובה לענות היא כשאתה פנוי לענות. אבל אם אתה באמצע האוכל אינך חייב לענות.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-21 18:27:48
שמירת נגיעה אח ואחות
שלום לרב. כרגע יוצא שאני שומר נגיעה מאחותי היקרה, להבנתי על בסיס דברים שראיתי באינטרנט בנושא שחיבוק זה "מכוער" (לא זוכר מי אמר) וכדו'. רוצה לוודא שאכן כך ראוי ואני לא טועה בזה. במידה ואכן כך, יש דרך טובה להנגיש את הנושא…? תודה רבה!
נגיעה שאינה של חיבה – מותרת בין אחים. נגיעה קלה של חיבה – הרוצה להקל רשאי, כגון לתת לה 'כיף'. נשיקה וחיבוק של חיבה בין אחים – לאחר גיל מצוות המנהג להחמיר בזה כדברי הרמב"ם והשו"ע אבן העזר סימן כא סעיף ז: "המחבק או המנשק אחת מהעריות שאין לבו של אדם נוקפו עליהם, כגון אחותו הגדולה ואחות אביו וכיוצא בהם, אף על פי שאין לו שום הנאה כלל הרי זה מגונה ביותר ודבר איסור הוא ומעשה טפשים".
על פי זה, איני רואה צורך להנגיש את הנושא, שכן סביר להניח שאינכם מתחבקים.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-21 12:46:50
פינג'ן
שלום לרב. במידה ובדואי / חילוני רוצים להציע לי קפה מפינג'ן, האם מטעמי כשרות ניתן לשתות?אם הבדואי (גוי 😉 מציע בשבת, במידה וכשרות לא בעיה, יהיה מותר לשתות? תודה רבה!
אין בקפה איסור בישולי גויים, לכן אם אתה בטוח שהקפה כשר והכלי שמכינים אותו בו כשר, מותר לשתות אותו. באופן כללי, קפה שחור 100%, ללא טעמים, הוא כשר גם אם אין עליו כשרות.
גוי שהרתיח מים בשבת עבור עצמו, אסור ליהודי ליהנות מהם, שמא הוסיף הגוי מים עבורו, או שמא כשיראה שהיהודי משתמש במים שנותרו, יבוא בשבתות הבאות להוסיף לחמם עבורו עוד מים. אבל אם הגוי אינו מכיר את היהודי, רשאי היהודי להשתמש במים החמים, כי אין חשש שהוסיף או יוסיף עבורו בעתיד.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-21 12:41:31
פתיחת שימורים בשבת
שלום לרב. לא ראיתי התייחסות מפורשת בפניני הלכה בפרק טו יא לגבי פתיחת שימורים על אופן הפתיחה בשבת. האם בלא מתכוון ליצור כלי מותר "פתח יפה" ולפתוח עם הלשונית, או שצריך עם פותחן + נקב מלמטה? במידה וחילוני פתח עם הלשונית, האם מותר לי לאכול? תודה רבה!
כתוב שמותר לפתוח בלי סייגים, אז אין סייגים, כל הסעיף כולל ההערה מסביר מדוע מותר לפתוח כרגיל .
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-21 12:39:39
הורדת כביסה מהחבל ביום שבת.
האם מותר להוריד כביסה שהתייבשה כבר ביום שבת.
אם זו כביסה שהיה ברור במאה אחוז שתהיה יבשה במהלך השבת – מותר להורידה לצורך השבת. ואם לא היה ברור – אסור.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-20 11:23:23
כשרות
שלום רב, עוגיות עם חמאה ושוקולד חלבי נאפו בתנור חלבי על תבנית אפיה בשרית על נייר אפיה. התבנית היתה נקייה ולא בת יומה. התנור לא היה בן יומו וחומם בחום של 200 מעלות זמן רב ריק לפני האפיה. מה דין העוגיות התבנית והתנור?
העוגיות כשרות והתנור החלבי כשר, רק צריך להכשיר את התבנית הבשרית על ידי חימומה בתנור לחום הגבוה ביותר למשך כחצי שעה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-19 09:29:19
מסעדות
שלום כבוד הרב רציתי לשאול אני אוכל מידי יום במסעדה ויש להם מגבונים אישיים שאפשר לקחת השאלה שלי כמה כאלה מותר לקחת בלי שזה יחשב גזל תודה מראש
צריך להחליט לפי ההגיון, או לשאול את עובדי המסעדה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-17 13:30:42
לשון הרע
האם מותר לספר למישהו דברים לא רעים על מישהו אחר, וגם לא יכול להשתמע מהם דברים רעים, והם לא יגרמו שנאה לשומע כלפי הבן אדם שעליו מסופר הדברים?
אם לא אכפת לאדם שמספרים עליו שידעו את הדברים, ולא מדובר על דברים רעים – מותר.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-11-16 17:10:41