חיפוש שאלה מתוך המאגר
חיפוש שאלות ותשובות במערכת
השתמש בטופס להלן לצורך חיפוש במערכת
שאלות אחרונות
שבת וכשרות
שלום, אני הולך על פי ההלכות של הרב אליעזר מלמד ואני רוצה 2 שאלות. 1. האם מותר להשתמש בג'ל נגד אפטה ביום שבת לצורך רפואה? 2. יש לי סכין פרווה שנגע בטעות קצת גבינה קרה, האם אחרי שטיפה טובה זה עדיין נחשב פרווה? תודה רבה ויישר כוח
- מותר בשבת למרוח רק משחה שנספגת לגמרי בעור, או משחה נוזלית.
2. כן. סכין נעשית בשרית או חלבית רק על ידי שימוש בחום, או שהיתה 24 שעות בתוך נוזל קר חלבי או בשרי.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-08-10 14:33:15
קריאת שמע ללא טלית ותפילין
שלום אני נוהג לקרוא קריאת שמע לפי זמן המגן אברהם במידה ויש חשש שלא אספיק לקרוא בזמן, האם ניתן לקרוא ללא טלית ותפילין ואחר כך להשלים עד זמן הגר״א בתוך התפילה?ואותה שאלה רק לגבי אדם שנוהג לקרוא עד זמן הגר״א וחושש שלא יספיק. האם יכול לקרוא ללא טלית ותפילין ולהשלים בזמן התפילה עם טלית ותפילין לאחר הזמן
התשובה לשאלתך הראשונה היא – כן.
לגבי שאלתך השניה – כמובן שהאומר ק"ש לאחר זמן הגר"א לא קיים את מצוות ק"ש, וממילא כאשר קורא את שמע לפני זמן זה, מקיים אז לכל הדעות את המצווה, ולכן ודאי שלכתחילה יאמר את שלושת הפרשיות עם טלית ותפילין. ונראה שאין זה נכון להתפלל במניין כזה באופן קבוע אלא אם כן מדובר על צורך חשוב.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-08-07 20:07:19
כתיבת התורה
שלום רב רציתי לשאול האם מותר להסתובב עם תכשיט שכתוב עליו כל התנך בכתיבה מקרוסקופית . והאם מותר להיכנס איתו בכלל לשירותים ?
מצד הדין מותר להסתובב עם תכשיט כזה, אבל כיון שאסור להיכנס איתו לשרותים בלא שום כיסוי, כגון להכניסו מתחת החולצה, או לשים אותו בתוך התיק, ויש חשש סביר שההולכת עם תכשיט כזה תשכח לכסותו כל פעם כשנכנסת לשירותים, עדיף שלא ללכת איתו אם הכתב שעליו אינו מכוסה באופן קבוע. סיבה נוספת להחמיר בזה היא משום שיש אומרים שצריך שני כיסויים.
סוגיה זו מבוארת בפניני הלכה ליקוטים א פרק ו סעיף ו (ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה:
ו – אין להיכנס לבית הכסא עם כתבי קודש
מכבודו של ספר התורה המקודש, הכתוב בדיו על הקלף, שלא יכנסו עימו לבית הכסא או לבית המרחץ, ואפילו אם הוא עטוף בכמה כיסויים ונתון בתוך התיק שלו (שו"ע יו"ד רפב, ד).
השאלה מה דין כתבי קודש מודפסים, האם מותר לאדם להיכנס לשירותים כאשר בכיסו סידור קטן או ספרון קודש או חידושי תורה שכתב על דף?
תשובה: כיוון שדין סידורים וספרי קודש מודפסים אינו חמור כדין ספר תורה הכתוב בדיו על הקלף, מותר להיכנס עמהם לשירותים כשהם מכוסים בכיסוי אחד. וכיוון שהסידור מונח בכיס, הרי שהכיס מכסה אותו, ומותר להיכנס עמו לשירותים. וזאת בתנאי שהספר נכנס לתוך הכיס ואינו נראה כלפי חוץ.
ויש מחמירים שרק אם הסידור או ספר הקודש עטוף בשני כיסויים מותר להיכנס עמו לשירותים. כלומר, יש להכניס את הסידור או ספר הקודש לתוך שקית ניילון או נייר, וכשהוא בשקית מניחים אותו בכיס, ועל ידי כך הוא מונח בתוך שני כיסויים. אמנם העיקר כדעה המקילה, הואיל ובנוסף לכך שלדעת רוב הפוסקים די בכיסוי אחד, יש סוברים שכריכת הסידור נחשבת לכיסוי, וממילא עם הכיס עצמו יש שני כיסויים.
לגבי חידושי תורה שכתובים על נייר, גם החוששים לדעה המחמירה, רשאים להקל ולהיכנס עמהם לשירותים כשהם בכיס, מפני שאין בהם שמות קדושים, וגם הכתב שבו הם כתובים אינו ככתב אשורי שכותבים בו ספר תורה.
ביאור הסוגיה:
לגבי סידורים וחומשים ושאר ספרים שיש בהם שמות קדושים, רוב הפוסקים סוברים שדי לכסותם בכיסוי אחד כשנכנסים לשירותים, וכך דעת מ"א או"ח מג, יד, שאם הם בתוך כיס מותר להיכנס עימם לשירותים. וכ"כ הרדב"ז ח"ג תתקמ"ח, וכ"כ ברכי יוסף יו"ד רפב, ו, עפ"י שבות יעקב ח"א פב, שכמו שמותר להיכנס בקמיעים מכוסים בעור לשירותים, כך מותר אם הם מכוסים בבגד, וכתב שכך דעת מהריק"ש בשם הרדב"ז. וכ"כ ר"ש איגר בהגהתו שם. וק"ו אם הם כתובים באותיות רש"י או כתב אחר שאינו אשורי. גם המ"ב או"ח מג, כה, כתב כדעה עיקרית, שמותר להיכנס לשירותים עם כתבי קודש המכוסים בכיסוי אחד. אמנם הזכיר דעות מחמירים שצריך שני כיסויים. לפי זה, הרוצה להחמיר, כשלוקח בכיסו סידור או ספר קודש אחר, יכסנו בכיסוי אחד, וכיס הבגד יהיה הכיסוי השני.
אמנם יש עוד צד להקל, שיש סוברים שכריכת הספרים נחשבת לכיסוי, וכ"כ בכף החיים או"ח מ, יד, בשם חסד לאלפים רמ, ח (בעניין תשמיש המיטה בחדר שיש שם ספרים, שצריך שני כיסויים). אמנם לדעת הפמ"ג מ, א"א ב, ושו"ת אהל יוסף ב, כריכת הספר אינה נחשבת לכיסוי, וצריך שני כיסויים אחרים. בנוסף לכך יש עוד סברה להקל, שכתב כה"ח או"ח מ, טז, שיש אומרים שספרים מודפסים אינם קדושים כל כך, ומספיק להם כיסוי אחד (לעניין תשמיש המיטה בחדר שהם נמצאים). הספק לעניין ספרים הנדפסים נובע משתי סיבות, א' שיש בהדפסתם פחות כוונה, ב' אותיות הדפוס שונות מהכתב האשורי שכותבים בו את ספר התורה. (עי' בפניני הלכה שמחת הבית וברכתו ב, יז).
מכל מקום לעניינינו, אם יניח את הסידור או החומש בכיסו, לדעת כמה פוסקים ייחשב הדבר כשני כיסויים, האחד הכריכה, והשני כיס הבגד. (אם מעל הכיס לובשים סוודר או חליפה, הרי שזה כיסוי נוסף). וזאת בנוסף לדעת רוב הפוסקים שסוברים שדי בכיסוי אחד. ועוד, שיש סוברים שגם במקום שצריך שני כיסויים לספרי קודש, אם הם מודפסים די בכיסוי אחד. לכן מן הדין מותר להיכנס לשירותים עם סידור שיש לו כריכה והוא מונח בתוך כיס. ולעניין חידושי תורה הכתובים על נייר, גם המהדרים שרוצים לחשוש לדעת המחמירים רשאים להקל, מפני שאין בהם שמות קדושים, והכתב העגול שלנו שונה לחלוטין מכתב אשורי שכותבים בו ספר תורה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-08-07 19:28:25
שבת
שלום וברכה 1. הרב כותב בהלכות שבת (יז,י) שמותר בשעת הדחק להפעיל את המדיח ע"י שעון שבת. בפשטות צריך לסגור את הדלת כמה זמן לפני שהוא יתחיל לפעול כדי שזה יהיה אכן גרמא? 2. לאחר מכן כתב שם שאם יבטלו את המנגנון של ההשפעה של סגירת הדלת מותר להפעילו גם שלא בשעת הדחק. מדוע אין כאן הכנה משבת לחול?3. בהלכה יא כתב שאם בטעות התקרב לדלת חשמלית יכול לזוז אם יש צער בדבר, כי זה פסיק רישא דלא ניחה ליה .באיסור גמרא. מה זה בדיוק? פסיק רישא וגמרא זה שני דברים שונים… ולכאורה רק אם יעבור כ 10 שנ עד שהדלת תתחיל להיסגר יש כאן גרמא..?
- כן.
- מדובר על כלים שצריכים לשבת.
- אלו שני דברים שונים שכאשר הם מתחברים יחד, הם מותרים. פעולות רבות ניתן לעשות על ידי שני דברים שונים, כמו למשל שינוי ומקלקל. לכן גם כאן כיון שהאדם עושה פעולה מותרת – הולך לדרכו, וכלל לא מתכוון לסגור את הדלת (פסיק רישא), וגם לא אכפת לו מסגירתה (לא ניחא ליה), וסגירתה תעשה באופן של גרמא – הדבר מותר. למה דוקא במקום צער? כיון שהדלת נסגרת כמעט מיד ויש מחלוקת האם אפשר להחשיב זאת כגרמא. אם היא היתה נסגרת לאחר חמש שניות, היה אפשר להקל גם שלא במקום צער, שכן בזה ללא ספק הוא גרמא.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-08-06 12:04:42
הפרת נדר
קיבלתי על עצמי ללכת עם גרביים, וכך עשיתי כמה שנים, וכעת הדבר קשה לי מאוד בקיץ. האם צריך לעשות התרת נדר?
כפי שמבואר בפניני הלכה ימים נוראים סוף פרק ה, בדיוק בשביל זה נוהגים לומר לפני ראש השנה 'התרת נדרים' שיש בסופו נוסח שאומר שכל מה שאקבל על עצמי השנה יהיה בלי נדר. גם בכניסת יום הכיפורים אומרים זאת בסוף הנוסח של 'כל נדרי'.
מי שלא אמר זאת, או שלא הבין מה הוא אומר, וקיבל על עצמו במשך השנה דבר טוב בלא לומר 'בלי נדר', צריך לבקש משלושה גברים שיהיו עבורו בית דין, ולספר להם מה נדר ומדוע הוא מתחרט שנדר ורוצה להתירו. במקרה שלנו – כי לא חשבת שיהיה לך כל כך קשה בגלל החום. המתירים שואלים "ניחמת בך מנדרך" (התחרטת) ? וכאשר את עונה בחיוב, אומרים לך "מותר לך", וזהו.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-31 15:44:15
יחסי אישות לפי ההלכה
שלום וברכה, האם תוכל לפרט לי בקצרה על מה צריך להקפיד ובמה אפשר להקל בין איש לאשתו בשעת תשמיש ?
כל ההלכות הללו מובאות בספרו של הרב אליעזר מלמד שליט"א פניני הלכה שמחת הבית וברכתו, כדאי מאוד לרכוש את הספר, ובנתיים ניתן לקרוא ממנו דרך האתר של פניני הלכה. ההלכות שאתה שואל עליהן מובאות בפרק ב'. אביא לך את קיצור הדברים הרלוונטיים לשאלתך. אם יש לך שאלות נוספות – בשמחה.
ב – הלכות עונה
גדר המצווה – שיא השמחה
מצוות עונה צריכה להתקיים בתשוקה ושמחה יתירה, כשהאיש משמח את אשתו ככל יכולתו עד שתגיע לשיא התענוג והשמחה (אביונה), והאישה מענגת ומשמחת את בעלה ככל יכולתה עד שזרעו יצא לתוכה באותו מקום שבו היא יכולה להתעבר.
לשם כך צריך כל אחד לצאת מתוך אנוכיותו ולהשקיע מחשבה ומאמץ כדי לדעת מה הם הדברים שהכי משמחים את בן הזוג, בין בענייני הגוף ובין בדיבורים טובים ומקרבים. כמו כן, כל אחד צריך להשתדל ככל יכולתו להגיע ערני ונינוח לקראת המצווה. אמנם גם כאשר הוא עייף או מתוח ואינו יכול לענג ולהתענג כראוי, עליו לקיים את החיבור באופן המשמח ביותר שהוא יכול.
מותר להשתמש בכל מכשיר כדי לענג את השני, אבל אסור לאיש או לאישה לגרות את עצמם כשהם לבדם (להלן פרק ד).
חובת האיש ומצוות האישה
חובת מצוות עונה מוטלת בתורה על האיש, שנאמר: "שְׁאֵרָהּ כְּסוּתָהּ וְעֹנָתָהּ לֹא יִגְרָע" (שמות כא, י). 'שְׁאֵרָהּ' שיהיו בקירוב בשר, 'כְּסוּתָהּ' זו המיטה והשמיכה, וְ'עֹנָתָהּ' זה החיבור עצמו. אמנם בלא שהאישה תיענה לבעלה בשמחה, אין שום ערך למצווה.
נמצא שקיום המצווה תלוי בשניהם יחד, כאשר החובה הראשונית מוטלת על האיש, לכן עליו להביע במילים את אהבתו לאשתו, ולא לחסוך בשום מחמאה אמיתית על יופייה ותכונותיה, ותוך כך יענג את גופה בהדרגה ובסבלנות שלב אחר שלב, עד המקום שהליטוף הממושך בו הוא המעורר והמענג ביותר.
ומצווה על האישה להיענות לבעלה, להתענג ממנו ולענג אותו בכל מה שיודעת שמשמח אותו. להתייפות בפניו ולהביע את אהבתה ותשוקתה אליו, עד שיגיעו לחיבור השלם. ושיבחו חכמים את האישה שיוזמת את החיבור עם בעלה על ידי רמזים ואותות חיבה, אך לא ראוי שתתבע אותו לתשמיש בדיבור מפורש.
בני הזוג צריכים לדבר ולהיות קשובים ורגישים מאוד למה שמשמח את השני, ולמה שעלול להפריע לו. וכמובן שעליהם לשמור על ניקיון גופם לקראת התשמיש ולהסיר דברים שעלולים לגרום דחייה של בן הזוג, כגון ריח רע מהפה או מבית השחי.
פעמים רבות לאחר החיבור האיש מתעייף מאוד, אך עליו להתגבר ולהמשיך לחבק וללטף מעט את אשתו ולהביע בפניה את אהבתו. אין חיוב ליטול ידיים לאחר התשמיש, לכן הרוצים להמשיך לישון, רשאים.
התחבר האיש עם אשתו כדי לספק את יצרו ולענג את עצמו בלא שעינג את אשתו – לא קיים את המצווה. וכן כאשר האישה אינה משתוקקת לחיבור עם בעלה, ואינה נענית לו ושמחה עימו, הרי שהיא עוקרת את המצווה ועושקת ממנו את שמחת חייו. ואם הדבר נמשך, יגרום הדבר לחורבן ביתם (ועי' להלן, יט).
זמני העונה
חובת מצוות עונה תלויה בכוחו של הבעל ובמקצועו: אנשים בריאים שפרנסתם קלה מאוד ובלא מתח, מצוותם בכל יום, אך יכולים לבקש רשות מנשותיהם למעט בתשמיש באופן קבוע. רוב האנשים חייבים להתחבר עם נשותיהם פעמיים בשבוע. אנשים חלשים או שעובדים בעבודה מפרכת במיוחד, חובתם פעם אחת בשבוע. ואנשים שעבודתם בארץ אחרת או בצבא, ולא נמצאים בביתם יותר משבוע, חובתם כשחוזרים לביתם (ולא יפחתו מפעם אחת בחצי שנה).
תלמידי חכמים שמתייגעים בלימודם, מצוותם בליל שבת, יום טוב וראש חודש. אך למעשה, נכון יותר שיקיימו את המצווה פעמיים בשבוע. ובחורי ישיבה שמתגוררים סמוך למקום לימודם, אם לומדים רק חלק מהיום בלא יגיעה, חובתם בכל יום.
בנוסף לחובה הקבועה, מצווה וחובה על כל אחד להיענות לרצון בן זוגו בשעה שהוא משתוקק אליו.
לעיתים נדירות, כאשר בני הזוג מתוחים במיוחד או כאשר מדובר על אונס אחר, יכולים בהסכמת שניהם לבטל את המצווה. אבל אם אחד מהם רוצה לקיים את החיבור, השני חייב להיענות לו, אלא אם כן הדבר קשה לו באופן מיוחד. אך עייפות רגילה, מיחושים שונים, או קשיים רגילים בתקופת ההיריון וההנקה, אינם מתירים לבטל את המצווה.
קשיים בקיום המצווה מצד האישה
כאשר ברוב הפעמים האישה לא מגיעה לשיא השמחה, על בני הזוג למצוא את הסיבה והפתרון לכך (הבעיות הרווחות: חוסר ניסיון של האיש; עייפות או מתח של האישה; עודף צניעות של האישה או מעצורים עמוקים יותר). אבל אם בדרך כלל הם מקיימים את המצווה לכתחילה, ורק לפעמים הם מסתפקים במדרגה של דיעבד בקיום החיבור בעונג כפי הניתן, הרי שזה דבר טבעי ומקובל.
אישה שאינה מתענגת מהחיבוקים והליטופים של בעלה, חובה עליה ללכת לאנשי מקצוע כדי לנסות לפתור את הבעיה. ובינתיים עליהם לקיים את החיבור תמידים כסדרם, ועל ידי כך יקיימו את ברית נישואיהם במדרגה של קיום מצוות עונה בשעת הדחק.
צניעות
בשל רגישותו וחשיבותו העליונה של הייחוד בין בני הזוג, מותר לקיימו רק במקום סגור ומוצנע שאין בו אדם נוסף, גם אם הוא ישן. ואף שמעיקר הדין מותר לשמש בפני תינוק שאינו יודע לדבר, אין ראוי לעשות כן. וכשאין ברירה אחרת, מותר לקיים את החיבור כשהתינוק ישן, ואם התעורר באמצע, מותר להמשיך. לכתחילה ראוי שלא יהיה בחדר בזמן התשמיש אפילו בעל חיים ככלב או חתול.
צריכים בני הזוג להצניע את זמן חיבורם, ובשעת התשמיש עליהם להיזהר שקולם לא יישמע לאחרים. כמו כן, נכון לאישה להצניע את ליל טבילתה, שלא ירגישו בה בני אדם.
כדי שהחיבור יתקיים בצניעות ובשמחה, בלא חשש שמישהו יכנס פתאום, צריכים להקפיד לנעול את החדר. ואף לאורחים מותר לשמש מיטתם בתנאי שיש להם חדר שאפשר לנעול אותו, ואין חשש שבני הבית ירגישו בכך, או שיישארו סימנים על הסדינים.
בני הזוג צריכים להיזהר שלא לספר על דרך חיבורם ואהבתם לאנשים אחרים. ורק לעת הצורך, כדי לקבל עצה והדרכה, מותר לספר. כמו כן, אסור לבני הזוג לדבר על החיבור שביניהם בדרך של ניבול פה, כדרך המספרים בדיחות גסות.
נכון שבני הזוג יימנעו ממעשים שמבטאים את תשוקתם זה לזה בפני אחרים. אמנם חיבוק או נשיקה נימוסיים, בחברה שבה הדבר מקובל, אינם נחשבים לא צנועים.
האיסור באור
אסור לקיים את החיבור עצמו באור. אמנם אין הכוונה שצריך חושך גמור, אלא גם כאשר נכנס מעט אור לחדר, כגון אור הלבנה, כל זמן שאינו מאיר עליהם ממש, מותר. ויש מחמירים כשאפשר לסגור את התריס או הווילון גם בפני אור כזה. כמו כן, נוהגים לכסות את רוב הגוף בעת החיבור.
לכתחילה נכון לקיים את החיבור בלילה, שהוא הזמן הצנוע והמתאים לכך. אבל כאשר יש צורך או יתרון לקיים את החיבור ביום, כגון שהם מכירים בעצמם שבלילה יהיו עייפים ויתקשו לשמוח אז שמחה שלימה, או כאשר אחד מהם חזר באמצע היום מנסיעה ארוכה, מוטב שישמשו ביום תוך שהם מאפילים את חדרם.
כשאין אפשרות להאפיל את החדר, בשעת הצורך מותר לתלמיד חכם לשמש ביום, ובלבד שיאפילו על גופם וראשם בשמיכה. אבל לשאר אנשים לא התירו, שמא יתרשלו בכך, אמנם בשעת הדחק מותר גם להם, כגון כשרואה אדם שיצרו גובר עליו והוא עלול להגיע לידי זרע לבטלה.
כאשר דולק בחדר נר או נורה, אסור לשמש על ידי כיסוי בשמיכה גם בלילה. אבל אם האור מגיע מעבר למחיצה, הדין הוא כמו ביום, שבשעת הצורך תלמיד חכם יכול להקל על ידי האפלה בשמיכה, ובשעת הדחק כל אדם יכול להקל בזה.
שלא כדרכה
כאשר אחד מבני הזוג חש צורך לקיים את החיבור בפי הטבעת תוך הוצאת הזרע, אם השני מסכים לכך, רשאים להקל באקראי, אך לא באופן קבוע כדי למנוע הריון.
כאשר בני הזוג אינם יכולים לקיים ביאה בנרתיק או בפי הטבעת, יכול הבעל להוציא את זרעו על גוף האישה או בחיבור עם קונדום באקראי, אך לא באופן קבוע כדי למנוע הריון (ועי' להלן ה, טו-יז).
יש אומרים שגם כאשר החיבור נעשה בנרתיק, נכון שייעשה באופן שהאיש למעלה והאישה למטה ופניהם זה אל זה. אמנם מצד הדין כל התנוחות מותרות, ובתנאי שהדבר ייעשה ברצון שניהם. ובחיבור שמקווים שממנו יהיה הריון, עדיף שיתחברו באופן המובחר. וכן כאשר אין רצון מצד אחד מבני הזוג לשנות, עדיף שלא לשנות.
ראייה ונישוק
מותר לאיש ולאישה לראות ולנשק כל מקום בגופו של השני. כאשר דבר מסוים משמח באופן מיוחד אחד מהם, אף שהשני אינו מעוניין בו כל כך, כל זמן שאינו דוחה אותו, הרי הוא בכלל מצוות עונה ומצוות וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ.
אמנם לגבי הסתכלות ונישוק הבעל בפתח הנרתיק של האישה, מצד הצניעות והקדושה נכון להחמיר, אלא אם כן הדבר משמח מאוד אחד מהם, עד שבלא זה שמחתו פגומה. ואם ירצו להחמיר, יימנעו מכך בחיבור שיכול להיות ממנו הריון. וכאשר אחד מבני הזוג חש מזה דחייה, נכון שלא לעשות זאת. לאישה אין הגבלות ביחס לנישוק וראיית האיבר של בעלה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-30 20:33:55
מעשר כספים
שלום כבוד הרב! ב"ה שאני משתדל לתת מעשר כספים למקומות שונים, שלחלקם אני זכאי לקבל החזר מס. השאלה שלי היא, האם גם עבור החזר המס שאני אקבל על התרומות שלי, האם גם עליהם אני צריך לתת מעשר כספים? או שאין צורך? תודה רבה!
החסר מס הוא רווח, ומכל רווח צריך להפריש מעשר.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-30 19:01:43
הלכות שבת
שלום וברכה, התעוררו אצלנו 2 שאלות בהלכות שבת 1. בשבת לא היינו בטוחים אם מותר לפתוח קופסת גלידה ע"י שבירת חתיכת הפלסטיק הקטנה שחותמת את הסגירה. ניסינו לפתוח לא מבלי לשבור את החלק הזה ובכל זאת הוא נשבר. אח"כ עיינו בספר פניני הלכה והנחנו שזה כמו פתיחת בקבוק פלסטיק שמותר, אבל אח"כ שמענו שאולי כן יש בזה איסור מחתך אז רצינו לוודא. ואם יש בזה איסור, האם כעת למי שפתח את הקופסא מותר לאכול מהגלידה? 2. האם מותר לפתוח ולסגור בשבת אריזות דביקות הנועדות לסגירה חוזרת (כגון בחבילות נקניק, שקדי מרק או מגבונים)? תודה רבה מראש
- מותר לפתוח כפי שהסקתם. וגם אם היה אסור, כיון שלא התכוונתם לפתוח באיסור אלא הדבר נעשה בשוגג, היה מותר לכם ליהנות מהקופסא במקרה זה, גם בגלל שמדובר על איסור דרבנן וגם בגלל שהאיסור נעשה בקופסה ולא באוכל עצמו שממנו נהנים.
- מותר.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-30 07:38:41
ברכת ציצית קטן
שלום הרב, האם צריך לברך על טלית קטן, או שהברכה על טלית גדול בתפילה פוטרת גם את הטלית הקטן? ואם לא מתעטף בטלית גדול האם מברך על טלית קטן? תודה.
הברכה על טלית גדול בבוקר פוטרת את הציצית. ומי שלא מתעטף בטלית גדול, צריך לברך על הציצית. ואם הוריד אותה במשך היום לשעה, כגון שהיה בבריכה, צריך לחזור ולברך עליה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-28 07:42:23
תשעה באב
האם מותר להתאמן אימון תכני ביום של תשעה באב על כלי נגינה
לא. זהו יום אבל, ואימון נגינה מסיח את הדעת מהאבל.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-27 05:29:52
נוסח ברכת נחם
שלום הרב תודה לרב על התשובה הרב השיב שעדיף להגיד את נוסח נחם הנוכחי. האם מי שמרגיש שפחות יכוון בנוסח הנוכחי, גם עדיף שיגיד אותו, או שעדיף שיגיד את הנוסח שהוא הכי מתחבר אליו? תודה!
לפי מה שכותב הרב מלמד, עדיף לומר את הנוסח הנכחי גם אם פחות מתחבר אליו ופחות יכוון. אמנם כיון שמודע לכך, ישתדל להתאמץ לכוון יותר.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-26 13:34:55
huttererel@gmail.com
שלום הרב הרב מלמד כותב בפנה"ל שהרוצה להגיד את נוסח נחם של הרב גורן רשאי האם ניתן להגיד גם את נוסחם של הרח"ד הלוי, או את נוסחם של הרב רבינוביץ/ נוסחו של הרב ראם הכהן והרב אבי גיסר. ועוד, שבשני הנוסחים האחרונים, השינוי העיקרי הוא מירושלים לבית המקדש, וזהו תואם את אחת הטענות המופיעות בפנה"ל להשארת הנוסח הרגיל, שמא מדובר על חורבן ביהמ"ק תודה הרב!
אפשר לומר כל נוסח של רב גדול בישראל, כמו אלו שהזכרת, אבל הטוב ביותר לומר את הנוסח הנכחי.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-26 13:25:38
תשעה באב
אמי בדיור מוגן ומרגישה טוב ב"ה. מתכוונת לצום כל היום. היא שואלת אם היא יכולה ללכת לחוג קרמיקה בשעה 10 בבוקר מחר. היא אומרת שאנשים עובדים אפילו ביום הזה, אך בכל זאת בחרה לשאול אותי אם מותר
חוג קרמיקה בתשעה באב? ממש לא. זה יום אבל וחוג קרמיקה זה דבר נחמד ומשמח.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-26 06:59:48
עבודת שיפוץ בתשעה באב
השבוע מתבצעת עבודת שיפוץ בבית וכנראה לא תסתיים עד יום חמישי תשעה באב. האם ניתן להמשיך בעבודה בתשעה באב (מבוצע ע"י יהודי שאינו שומר מצוות) ? האם יש הבדל אם העבודה מחוץ לבית או בתוך הבית?
גם ליהודי חילוני אסור לעבוד בתשעה באב. ההלכה היא שאסור לעשות מלאכה עד חצות היום, וגם לאחר חצות נכון להימנע ממלאכה שאין בה צורך גדול. ואם דחייתה תגרום להפסד משמעותי, אפשר לעשותה גם קודם חצות. אם העבודה מחוץ לבית היא יותר חמורה, כיון שהיא בפרהסיה.
הלכה זו מובאת בפניני הלכה זמנים פרק י. ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-23 08:07:02
כשרות סכך
שלום וברכה. יש לי פרגולה ועל הפרגולה יש לי מעיין סכך קנים שהקנים מחוברים בנייהם עם חוטי ברזל. הסכך עצמו מחובר עם חוטי ברזל לפרגולה. האם זה יכול לשמש סכך מבחינת חוטי הברזל ? במידה ולא, מה האפשרות להכשיר את זה לסכך ? במידה ואין ברירה אני יכול לשים על זה ישירות סכך לנצח ? תודה רבה
מעיקר הדין היה אפשר להקל אם הסכך עומד ברוח מצויה בלא חוטי הברזל שמחברים אותו לעצמו ולפרגולה, שכן אז אין החיזוקים נחשבים כמעמידים של הסכך, וממילא אין מניעה שיהיו מדברים שמקבלים טומאה או פסולים לסכך. אבל כיון שסכך זה נמצא שם כל השנה ומן הסתם מחובר חזק לפרגולה, עדיף לנתקו מהפרגולה ולהרימו לכבוד החג.
ואם הסכך לא עומד ברוח מצויה ללא חיבור חוטי הברזל – חובה לנתקו מחוטי הברזל שמחברים אותו לפרגולה, ולהרימו לשם מצוות סוכה (לא ניתן להניח עליו סכך כשר). ואם אתה רוצה לחשוש גם לדעות שמחמירות לגבי סכך לנצח שמחובר על ידי חוטי ברזל ולא חוטים רגילים, תוריד אותו ותשים במקומו סכך לנצח רגיל.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-22 22:49:03
כיסוי ראש בחדר כושר
שלום רב אני נשואה ברוך ה ומתאמנת בחדר כושר עם בנות בלבד ועפה לי המטפחת (כי זה המון ארובי וריקוד ) השאלה שלי אם אפשר להוריד מראש את המטפחת ולא להיות עם הכיסוי ראש (מקום סגור ורק נשים ) תודה רבה ריזי
מי שרוצה רשאית להקל בזה.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-20 19:42:19
ירק לא מהדרין
שלום כבוד הרב קיבלתי ירק שהוא לא מהדרין קייל כרפס שמיר בזיליקום זה נקטף מחווה שהגידולים הם טבעיים ללא ריסוסים כיצד עלי לנקות אותם? אשמח לדעת אם אפשרי?
להשרות 3 דקות במים עם סבון, ולשטוף היטב תחת זרם חזק.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-20 14:51:59
מילה של ילוד ניתוח קיסרי
למדנו במשפחה פרק ח הלכה למעשה שאם התינוק נולד בניתוח קיסרי מילתו אינה דוחה שבת נשמח לדעת מה הטעם לכך
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-20 12:02:50
אנטשימיות
האם מותר לראות סרטים ותוכניות שמשתתפים בהם אנטישמים? תודה
מותר. העיקר הוא תוכן הסרט, לא דעותיו האישיות של כל שחקן. אמנם כמו בכל דבר, יש הידורים, ואם ידוע על שחקן מסוים שהוא אנטישמי, כלומר הוא מחצין זאת ומתבטא בנושא, יש בהחלט הידור לא ליהנות מסרט שהוא משתתף מרכזי בו.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-20 03:09:11
בגדים חגיגיים בר"ח אב
שלום הרב האם לובשים בגדים חגיגיים בר"ח אב, כמו בכל ר"ח? ואם כן, האם צריך להחליף את הבגדים הלבנים לבגדים רגילים מיד בצאת ר"ח, או שאפשר להישאר איתם כל הערב?
מותר ללבוש בגדים חגיגיים בר"ח אב, ולהחליפם בסוף היום.
מחבר התשובה: הרב אורן מצא
2023-07-18 19:45:53