לוח אירועים


שאל את הרב

שאלות ששלחתם

שאלות אחרונות

קניית אקדח מכספי מעשרות

הוצאתי רישיון נשק בגלל המצב הביטחוני, האם ניתן לקנות אקדח מכספי מעשרות שאני נותן?

לא. כספי מעשר נועדו לעזרה לאנשים אחרים, שבראשם עניים ולומדי תורה. לא עבור צרכי האדם עצמו גם אם הם חשובים מאוד עד כדי שנועדו להצילו מסכנות. הלכות מעשר הובא בפניני הלכה ליקוטים ב' פרק ו. ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2022-10-30 17:43:21

תפילת הדרך

שלום רציתי לדעת איך יודעים מתי צריך להגיד תפילת הדרך בנסיעה? האם לפי מרחק או לפי זמן נסיעה? והאם מרחובות לירושלים צריך להגיד תפילת הדרך?

הלכות תפילת הדרך מבוארים בפניני הלכה ברכות פרק יח. ניתן לקרוא מהספר דרך האתר של פניני הלכה. וזהו קיצור הדברים:

יח – תפילת הדרך

הדרך

א. היוצא מחוץ למקום יישוב למרחק של יותר מפרסה (3.648 ק"מ), צריך לומר את 'תפילת הדרך' להצלחת דרכו והצלתו מסכנות. וכיום שסכנת תאונות הדרכים קיימת גם בתוך העיר, הנוסע בתוך העיר יותר משיעור פרסה, טוב שיאמר את תפילת הדרך בלא הזכרת ה' בסופה. ואם יוצא מהעיר לדרך של יותר מפרסה, נכון שיאמר את תפילת הדרך בהזכרת ה' מיד כשמתיישב במכוניתו בתוך העיר לקראת נסיעתו.

ב. שכח לומר את תפילת הדרך ועדיין רחוק יותר מפרסה מהכניסה למקום היישוב שנוסע אליו, יאמר אותה מיד כשנזכר. ואם נשאר פחות מפרסה, יאמר אותה בלא הזכרת ה' בסופה.

ג. בכבישים שנחשבים למסוכנים מחמת התנכלויות הערבים, יש לומר את תפילת הדרך גם בדרך של פחות מפרסה.

ד. הנוסע כמה נסיעות ביום, יאמר את תפילת הדרך בפעם הראשונה, ויכוון על כל הנסיעות שיעשה באותו היום. אבל אם תכנן רק נסיעה אחת, ולאחר מכן נמלך בדעתו והחליט לנסוע פעם נוספת, עליו לאומרה שוב. וכאשר הדרך נמשכת כמה ימים, בכל בוקר צריך לומר את תפילת הדרך.

הברכה

ה. הנוסח שתקנו חכמים לתפילת הדרך מתאים לכל סוגי הסכנות שבדרכים, ולכן אין חובה להוסיף בה את סכנת תאונות הדרכים, והרוצה להוסיף רשאי.

ו. כיון שתפילת הדרך אינה פותחת ב'ברוך', נכון אם אפשר להצמידה לברכה אחרת. לכן אם לפני שמברך את תפילת הדרך נזדמן לו לאכול או לשתות, יברך ברכה אחרונה ומיד אחר כך יאמר את תפילת הדרך.

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2022-10-30 17:22:05

יש לך שאלה?

מכון הר ברכה

מכון הר ברכה הוא מוסד למחקר ויצירה רוחנית מבית מדרשה של ישיבת הר ברכה.
צוות החוקרים במכון שוקד על פיתוח והפצה של חכמת התורה בדרכים רבות ומגוונות ביניהם: מחקר, ניסוח והוצאה לאור.

הוצאת הספרים

גולת הכותרת של פעילות המכון היא הכתיבה, העריכה וההפצה של היצירה התורנית מבית המדרש של ישיבת הר ברכה.
בין הפרויקטים המרכזיים: סדרת ספרי ההלכה הפופולרית – 'פניני הלכה', 'רביבים' – טורו השבועי של הרב אליעזר מלמד המתפרסם בעיתון בשבע ונערך לסדרה של שלושה כרכים, ר' צדוק הכהן מלובלין – הוצאה מחודשת ומאירת עיניים, ביאורים לכתבי הרב קוק וסדרת 'בינה לעיתים' – עיון בהיסטוריה וזהות יהודית.

תכניות לימודים לבתי ספר

תושב"ע

במטרה להגביר את לימודי ההלכה במוסדות החינוך של הציונות הדתית, פועל צוות המכון בגיבוש תכניות לימודים חדשניות, תוך עמידה בקשר מול מפמ"ר תושב"ע במשרד החינוך ועם עשרות מוסדות תיכוניים.
בשנים האחרונות אושרו יחידות בגרות בהלכה הנלמדות בהצלחה רבה, כלק כחלק מתכניות הלימודים הכוללות בהלכה, בישיבות ובאולפנות בכל רחבי הארץ.
הצוות רואה ברכה רבה בפעולותיו, בהעמקת לימודי ההלכה, באיכות ובכמות ובהעלאה מתמדת של הרמה הלימודית התורנית במוסדות החינוך.

ספרי לימוד היסטוריה לבתי הספר

המכון יזם הפקה של סדרת ספרי לימוד היסטוריה לבתי הספר הממ"ד מתוך הבנת הצורך הגדול בספרי לימוד שיהיו ברמה הגבוהה ביותר הן מבחינת מחקר ותוכן, והן מבחינה עיצובית-ויזואלית על פי תוכנית הלימודים המועדכנת כפי שמתווה ועדת המקצוע במשרד החינוך.

כתיבת הספרים נעשתה בשיתוף עם בעלי מקצוע בתחום ספרי הלימוד ועם חוקרים וכותבים מן השורה הראשונה בישראל.

הספרים שיצאו לאור:

"מסורת ומהפכות – מסורת ומודרנה בתולדות העמים ובתולדות ישראל" – לכיתה י'

"חורבן וגבורה – נאציזם ושואה"– לכיתה יא'

"השיבה לציון" –  לכיתה י”א/י”ב

"המאבק על הרוח" – לכיתה ו’

"גלויות ותגליות " – לכיתה ז’

ספרים אלו הפכו לספרי הלימוד המרכזיים כיום ונלמדים בבתי הספר בחינוך הממ"ד.

דילוג לתוכן