שאל את הרב

שאלות ששלחתם

שאלות אחרונות

ברכת כהנים

אני כהן, ושאלתי היא אם נטלו לי הלויים ידיים בשחרית ושרוכי הנעלים שלי פתוחים, מדוע ליטול שוב ידיים לברכת כהנים במוסף, האם לא עדיף שאשאר בבית הכנסת ואענה אמן בחזרת הש"ץ, האם חייבים ליטול ידיים שוב. תודה, שתזכו למצוות

טעם הנטילה אינו רק משום נקיות אלא גם משום תוספת מעלה לקראת הברכה החשובה. לכן נוטלים גם לפני מוסף למרות שזה לפעמים בא על חשבון עניית אמן לחזרת השץ.

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-31 06:54:08

כשרות

שלום הרב. יש לי שאלה, חברה של אישתי מהעבודה ששומרת בבית על מטבח כשר, והיא צמחונית, לא מכינה בשר בבית. במקור מבית דתי, אז היא מכירה את הכללים. היא רוצה להכין לאשתי עוגה ליומולדת. העניין היחיד, שהיא מבשלת גם בשבת (באופן כללי, לא את העוגה). האם זה בעייתי או שאפשר לאכול את העוגה?

אמנם לדעת רבים כלים שאדם בישל בהם בשבת, נאסרו עליו לעולם עד שיכשירם, ואמנם מן הסתם הכלים שלה גם לא טבולים, אבל אפשר להקל אם תכין את העוגה בתבנית חד פעמית (לא עוגה עם פירות, כדי שלא תהיה בעיה של קניה במקום שלא הפרישו תרו"מ).

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-30 10:02:13

מסכת כריתות

האם מי שעבר על אחד משלושת איסורים שבתורה שייהרג ולא יעבור אין לו כפרה כי אין באפשרותנו להביא קורבן לבית המקדש? מנסה להבין את מסכת כריתות האם יש לו דרך כל שהיא לכפר היום על מה שעשה?

התשובה כיום אינה תלויה בקורבן, שכן מה שאנחנו יכולים לעשות אנו עושים, ולכן על כל חטא שאדם עשה הוא צריך להתוודות לפני בורא עולם שחטא, לומר שהוא מתחרט על כך, ולקבל על עצמו שלא ישוב לעשות חטא זה לעולם. נא לעיין ברמב"ם הלכות תשובה פרק א.

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-29 16:23:07

לביקת ציצית לאחר מקלחת

שלום האם לאחר שמתקלחים לפני השקיעה ולובשים ציצית, יש לברך ברכת על מצוות ציצית? וכנ״ל לגבי הורדת ציצית בבריכה או ים האם יש חילוק אם לובשים את אותו ציצית שלבשנו קודם או אחר? אם צריך לברך, איך אפשר לברך אם אני לובש את הציצית בחדר מקלחת שיש בו שירותים? האם ניתן לסגור את מכסה האסלה ולברך שם? או האם ניתן לברך מחוץ למקלחת לאחר לבישת הציצית?

רק על הפסק של זמן רב צריך לברך שוב. יש ספק מהו זמן רב. בינתיים ההוראה היא שספק ברכות להקל ולכן רק אם הוריד לשעה יחזור לברך, וכן אם התכוון להוריד לשעה – אף אם החזירה מיד, צריך לברך. יתכן שבספר שנכתב כעת ויצא בסוף השנה, הזמן יעבור לחצי שעה. החליף ציצית – צריך לברך שוב. אין לברך בחדר מקלחת גם אם אין בו שירותים, לכן הטוב ביותר לשים אותה מחוץ למקלחת ואז לברך וללבוש, אבל אם אין הדבר אפשרי, ילבש אותה וכשיצא יברך.

קיצור הלכה – פסקי ההלכות מפניני הלכה / הרב אורן מצא

מחבר התשובה: הרב אורן מצא

2025-10-29 15:53:32

יש לך שאלה?

ביאורים לאורות ישראל

מאמרי 'אורות ישראל' למרן הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ"ל
עם ביאורים מאת הרב זאב סולטנוביץ' שליט"א

ביאורים לכתביו של הרב קוק, מיועדים לבאים לראשונה בשעריה של תורת הרב קוק, וגם למיטיבי-לכת הרוצים להעמיק במצולות ימה של משנת הרב זצ"ל.

תורת הרב מקיפה את שאלות המחשבה היהודית העמוקות ביותר. ועל כן, העמידה על יסודות תורתו של הראי"ה קוק זצ"ל, היא ליבון של מכלול סוגיות היסוד במחשבת ישראל ובשאלות המחשבה היהודית בכלל, ואלה שהתעוררו בעת החדשה בפרט. אושיות המחשבה היהודית כולה הן הרקע ליצירתו המופלאה של הרב זצ"ל והבנתן היא תנאי הכרחי כדי לעמוד על משמעות משנתו של הרב זצ"ל. חידושיו של הרב קוק צומחים מתוך שורשי הקבלה, נטועים באילנה של החסידות ומיוסדים על אדני הפז של הפילוסופיה היהודית וכלל הספרות המדרשית. תורתו של הרב קוק מתבארת בסדרת הביאורים על רקע זרמי המחשבה האנושית הכללית ותורותיהם של ענקי הרוח היהודים באלף השנים האחרונות. בספר נידונים בהרחבה ובהעמקה יסודות המחשבה היהודית והכללית, כמבוא להבנה של מקורות מחשבת הרב ותוכנה.

בין שלל נושאי המחשבה שנסקרים בסדרת השיעורים מוצג באורח מתפתח ומשתכלל ניתוח של יחסי הלאומיות הישראלית והאוניברסאליות הכלל אנושית. בשיעורים מתבארים בהרחבה סגולת ישראל וקדושתם, קדושת הברית עם הבוחר בעמו ישראל וחפץ ההטבה עם כלל האנושות.

השיעורים נערכו בלשון בהירה ומוקפדת, תוך עמידה על הבנת משמעותם המדוייקת של המונחים והמושגים בתורת הרב קוק. בעריכת הספרים הושקעה תשומת לב רבה כדי לאגוד כמה יתרונות: איזון הנכון בין שמירת הזרימה והרעננות של השיעור החי, לבין העריכה הנובעת בהכרח מן המעבר מדיבור בעל פה לספר כתוב. בנוסף, הימנעות מהסבר הדברים במילותיו של הראי"ה עצמו, מה שעלול ליצור הסבר מעגלי, שאיננו מעניק ללומד הבנה טובה יותר, תוך שמירה על נאמנות לכוונותיו המדוייקות של הרב קוק. ועוד, הארת הרקע ההגותי וההיסטורי שבו הגה ויצר הרב קוק מבלי להעמיד את כל תוכן דבריו בצל אפולוגטי מצומצם, ומבלי לטשטש את מבוע ההתחדשות של רעיונותיו של הרב זצ"ל.

תורתו של הרב מוארת בבהירות ובלשון שווה לכל נפש, ובפני הלומד מתגלה עושר של משמעויות לעולמו הרוחני של האדם היהודי בדור הגאולה, ומזור לשאלות ולתהיות של האדם המודרני. הפרט והמשפחה, החברה והלאום, האנושות והבריאה כולה נסקרות לאורה של זריחת הגאולה על ישראל ועל ההוויה כולה.

דילוג לתוכן