חיפוש

יישוב הר ברכה

על היישוב

הר ברכה הוא ישוב קהילתי בעל אופי דתי. הנמצא על הר גריזים שבשומרון, הר הברכה המוזכר בספר דברים: "ונתת את הברכה על הר גריזים ואת הקללה על הר עיבל…" (דברים י"א כ"ט).

בישוב גרות מעל מאתיים שמונים משפחות.

הישוב ברובו הגדול מורכב ממשפחות צעירות בשנות העשרים וראשית שנות השלושים לחייהם, ויש גם משפחות מבוגרות יותר, המגדלות בישוב כבר את הדור שלישי. האווירה בין התושבים מאוד חמה ואיכפתית. יש ערבות הדדית גבוהה, סיוע לנשים יולדות, למשפחות במצוקה וכו'. ארועי תרבות כמו הצגות לילדים, ערבי נשים מתקיימים בתדירות גבוהה.

בישוב פועלת ספריה גדולה, קופת חולים לאומית הנותנת שרות לחברי כל הקופות (בהסדר קופות) וטיפת חלב. מכולת גדולה, פיצריה, וכן חנות לממכר דברי סידקית.

קצת הסטוריה…

ראשיתו של הישוב כמאחז נח"ל, בשנת תשמ"ג הוחלט על איזרוח המאחז והפיכתו לישוב. שלא כמו ישובים אחרים, להקמת ישוב זה לא קדמה הקמת גרעין להתיישבות ולכן התגייסו מספר משפחות מישובים סמוכים והגיעו ליישב את המקום. כארבע שנים לאחר שהגיעו עזבו רוב המשפחות, ובישוב נותרו שלוש משפחות בלבד. לאחר מספר חודשים הגיע גרעין משפחות ממכון מאיר ויישב את המקום מחדש. חמש שנים לאחר מכן, בשנת תשנ"ג הוקמה ישיבת ההסדר הר ברכה. מאז הקמת הישיבה החל הישוב לגדול בהתמדה.

מיקומו של הישוב הוא בנחלת שבט מנשה, ולא הרחק ממנו נמצאו שרידים המזוהים כעפרה, מקום קברו של גדעון השופט משבט מנשה.

חיי תורה

לישוב יש אופי תורני, שיעורי תורה רבים מתקיימים במשך השבוע, כמו דף יומי, שיעורים בהלכה, ושיעורים הניתנים בישיבה ופתוחים לקהל הרחב. לנשים יש ארבעה שיעורים קבועים בשבוע, ובין הנשים מתקיימות חברותות רבות. רב הישוב, הרב אליעזר מלמד מעורה בחיי הקהילה ודלתו פתוחה לכל תושב המבקש עצה ועזרה.

חינוך

בהר ברכה ישנו מעון גדול, המונה כמאה ועשרים ילדים. בנוסף ישנם חמישה גני ילדים. ילדי בית הספר נוסעים ברובם לבית הספר האיזורי באלון מורה. רוב הבנות בגיל תיכון לומדות באולפנא האיזורית בקדומים, ובנים בגיל תיכון מתפזרים בישיבות השונות.

הנוער בישוב זוכה לתשומת לב מיוחדת, כאשר לבנות מכיתה ה' ומעלה, ולבנים כבר מכיתה ג', ישנו מדריך בוגר האחראי על הקבוצה בפעילות, יחס אישי וכו'.

השכונות הנוספות

לבד מהישוב המרכזי יש לישוב שתי שלוחות. מדרום "סנה יעקב" (הגבעה הדרומית) ממערב: "הגבעה המערבית".

שכונת "סנה יעקב" מדרום לישוב, על כביש הגישה. שמה ניתן לה על שם הקדוש יעקב שלמה פרג הי"ד, הגבעה הוקמה על ידי רונן ערוסי בוגר הישיבה. בגבעה זו מתגוררות חמש עשרה משפחות.

הגבעה המערבית היא שכונת קרוואנים ובית אבן אחד, המרוחקת כקילומטר ממרכז הישוב, כיום מתגוררות בה ארבע משפחות, בקרוב אמורה להסתיים בנייתם של שישה קרוואנים, ומשפחות נוספות עתידות להצטרף.

תעסוקה

מוסדות החינוך הרבים באזור מספקים תעסוקה לחלק גדול מהתושבים: גני הילדים והמעונות בישוב, הוראה בבית הספר באלון מורה, באיתמר, בקרני שומרון, אריאל ועוד. תושבים רבים אחרים הם בעלי מקצועות חופשיים העובדים באזור המרכז. רבים עדיין הינם סטודנטים, הלומדים בעיקר באריאל.

חקלאות

אופיו ההררי של האיזור, ומזג האויר הקר, מתאימים בעיקר לגידול ענבים ועצים נשירים בישוב ישנו כרם גדול. הכרם הינו כרם ליין. בעלי הכרם הקימו לאחרונה יקבי בוטיק, והיינות המופקים מהם נחשבים ליוקרתיים וזוכים תדיר לפרסים יקרים בפסטיבלי יין שונים בארץ ובעולם.

כמו כן ישנם בישוב מטעי פרי נשירים, וחממת פרחים ליצוא.

תיירות

הישוב נמצא על הר גריזים. לא הרחק ממנו נמצאת שכונת השומרונים, המקיימת אורח חיים יחודי. סמוך לשכונת השומרונים נמצא 'מצפה יוסף' ובו תצפית על קבר יוסף, הר עיבל וכל שכם וסביבותיה.

בעליה לישוב ישנו מעיין אשר שופץ והורחב לאחרונה, במקום בין עצי שיטה ותאנה ישנם שתי בריכות (לבנים ולבנות) בהן ניתן להשתכשך, וכן בריכה המשמשת כמקווה ונמצאת בתוך מבנה. בריכה זו משמשת אנשים רבים לפני כניסתם לקבר יוסף. סמוך לבריכות נמצאת הנביעה של המעיין, בה זורמים מים זכים וצלולים. ניתן לבקר ב'גבעה של רונן'. בגבעה יש מבני עץ, חיות בית ונוף מדהים לכל הכיוונים. בהמשך ישנם מטעי הפרי השייכים לתושב הישוב דוד זיו, ובסמוך להם בית קפה קטן בנוי עץ, השייך למשפחת לביא. במורדות המערביים של הישוב נמצא הכרם הגדול, ניתן ללכת בין השורות ולהנות מהקרירות והניחוח. בהמשך הדרך נמצאת הגבעה המערבית ממנה ניתן לראות את רצועת החוף 'מחדרה עד גדרה', בגבעה יש גם בור מים ושרידי ישוב עתיק ובו 'בור פעמון' ששימש כבור מים בתקופת הבית השני. מהגבעה המערבית יורדת דרך (4*4) הממשיכה אל 'רכס סלע', רכס הממשיך לכיוון קדומים, הדרך נפגשת עם 'כביש גלעד'.

ומה הלאה?

הישוב ברוך ה' גדל בהתמדה וב"ה מדי שנה נוספות לישוב כ20-25 משפחות דבר המצריך כמובן לעסוק כל הזמן בבניית בתים חדשים.

פרויקט האשקוביות

כרגע נמצא בעיצומו פרוייקט בניה במסגרתו רכשו בית למעלה מעשרים משפחות. בפרוייקט זה משפצים את האשקוביות- שכונת המגורים הראשונה של הישוב, ובונים מעל כל אשקובית דירה נוספת. הפרוייקט הופך את השכונה כולה לאסתטית ותוססת.

פרויקט "מדורגי הר ברכה"

פרוייקט נוסף עומד לצאת לדרך. שלב התכנון הסתיים וכעת מצפים להצעות מחיר של קבלנים, ולאחריו הפרוייקט ישווק לציבור הרחב. במסגרת פרוייקט זה צפויות להיבנות כשישים יחידות דיור.

קומה שניה לשכונת "הבננות"

בשנים האחרונות הקימה הישיבה שכונה של בתים להשכרה לאברכים וסטודנטים, בשכונה ישנם עשרה מבנים שבכל אחד שתי יחידות דיור, בחודשים אלו מכפילה הישיבה את השכונה ע"י בניה של קומה שניה על כל אחד מהמבנים כך שבע"ה השכונה תמנה 40 משפחות.

ראוי להזכיר כאן כי שני פרויקטים אלה הם בעצם אילוץ של הישוב לבנות בתוך הגדר ולא להמשיך במגמה מערבה, בגלל הגזירות הדרקוניות של הממשלה ההופכות כל בניה שתוכנית המתאר שלה לא חתומה על ידי שר הביטחון, לפשע. (בניה שכזו נחשבה כל השנים לנורמה, כל עוד יש תוכנית מתאר מאושרת).

איפה אנחנו…

מיקומו של היישוב בגב ההר, על הרכס הדרומי של הר גריזים מדרום לשכם, בגובה של 870 מ' מעל פני הים. הגישה מצומת תפוח (כביש 60),דרך צומת מחנה חורון (כביש 57), להר-ברכה, או מקדומים דרך "כביש גלעד".

הישוב מתנשא על הר גבוה הצופה אל ים התיכון ממערב ואל הרי הגלעד שבעבר הירדן, ממזרח.

אחד היתרונות הבולטים של הישוב הוא עצם מיקומו במרחק נסיעה קצר גם מיישובי מרכז הארץ. הנסיעה לירושלים ולתל אביב אורכת כ – 50 דקות, הנסיעה לכפר סבא כ-35 דקות ולאריאל – 20 דקות בלבד.

לאתר היישוב לחצו כאן

דילוג לתוכן